
Niedobory często towarzyszą chorobie Hashimoto U osób tych brak jest składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowej funkcji tarczycy. Dlaczego tak się dzieje?
Jedną z charakterystycznych cech niedoczynności tarczycy (Hypothyroidism) jest obniżona zdolność ekstrakcji witamin i minerałów z przyjmowanych pokarmów. Hormony tarczycy odpowiedzialne są za metabolizm naszego organizmu, a ich niedobór upośledza wiele funkcji, między innymi wchłanianie niezbędnych składników pokarmowych, prowadząc do ich deficytu.
Brak hormonów tarczycy prowadzi do obniżonej temperatury ciała, manifestującej się nie tylko subiektywnym uczuciem zimna, ale także wpływającej na trawienie, porost włosów, wygląd skóry, gojenie ran, itp.
Z niedoczynnością tarczycy powiązane są też takie objawy, jak: brak kwasu żołądkowego (achlorhydria), zaparcia i zaburzenia trawienia błonnika.
Niski poziom kwasu żołądkowego, niezbędnego do trawienia protein, towarzyszy często osobom z Hashimoto, a także „zmęczeniu nadnerczy”. Prowadzi to do niedoboru aminokwasów, żelaza, cynku i innych ważnych substancji pokarmowych.
Osoby te skarżą się na występowanie gazów, pieczenia w przełyku, wzdęć i uczucia pełności po zjedzeniu pokarmów zawierających białka.
Ponadto u 50% chorych na Hashimoto dochodzi do zaburzenia funkcji wątroby, którego wyrazem jest zmniejszenie wydzielania żółci niezbędnej do trawienia lipidów, a także zwiększenie ryzyka występowania kamieni zarówno w drogach, jak i woreczku żółciowym.
Osoby z niedoczynnością tarczycy Hashimoto pięć razy częściej chorują na celiakię, w porównaniu ze zdrową populacją. Obecnie nietolerancja glutenu rozpatrywana jest jak spektrum i tylko przypadki o bardzo nasilonym przebiegu są diagnozowane. Ponadto u wielu osób z Hashimoto występuje celiakiopodobna nietolerancja białek mleka (białko serwatki i /albo kazeiny), białka jajek (ovalbumin), a także białek soi.
Często zdarza się, że alergie te są nierozpoznane, a kontynuowanie jedzenia tych produktów prowadzi do dalszego uszkodzenia jelita i pogłębienia niedoborów pokarmowych. Niedobory pokarmowe występują też często u osób z nadwagą i uwarunkowane są niewłaściwą dietą.
ELIMINACJA NIEDOBORÓW
Niski poziom kwasu żołądkowego
W leczeniu pomocne jest stosowanie enzymów trawiennych, probiotyków, czasami, aby poprawić trawienie białek, niezbędne jest używanie suplementów. Znanym lekiem podwyższającym poziom kwasu żołądkowego jest suplement Betaina z Pepsyną, dostępny w kapsułkach. Dawki: Betaina z Pepsyną powinna być stosowana po posiłkach bogatych w białko, leczenie zaczynamy od jednej kapsułki. Dawkę stopniowo zwiększamy o dodanie jednej kapsułki więcej po każdym posiłku, aż do uzyskania objawów świadczących o nadmiarze kwasów (odbijanie, pieczenie w przełyku itp.). Jest to oznaką, że dawkę należy zmniejszyć o jedną kapsułkę.
Przykład ustalania dawki:
Posiłek #1: 1 kapsułka – nie ma objawów
Posiłek #2: 2 kapsułki- nie ma objawów
Posiłek #3: 3 kapsułki – nie ma objawów
Posiłek #4: 4 kapsułki - odczucie niewielkiego pieczenia w przełyku
Korygowanie dawki : stosujemy 3 kapsułki z każdym posiłkiem
Wiele osób odczuje wzrost energii i znaczną poprawę po zastosowaniu enzymów trawiennych. Osobiście po zastosowaniu Betainy i Pepsyny poczułam się znacznie lepiej.
Enzymy trawienne powinny stymulować własną produkcję kwasów, które pomagają w absorbcji składników pokarmowych z pożywienia. Z czasem prawidłowa czynność produkcji kwasów powinna powrócić i nie będzie potrzeby stosowania leków. Pokarmy takie jak sok z cytryny czy napój z jabłek pomagają zwiększyć produkcję własnych enzymów trawiennych.
Po więcej informacji odwiedzaj stronę Tarczyca Hashimoto