
SOJA I HASHIMOTO
Istnieje wiele kontrowersji na temat soi - według niektórych jest to tanie i pożywne źródło białka i można je spożywać, pod warunkiem, że jest organiczna lub fermentowana. Jeszcze inni uważają, że soja odgrywa dużą rolę w uzyskaniu równowagi hormonalnej. Jednak spożywanie soi nie jest korzystne dla osób z Hashimoto - w rzeczywistości spożywanie soi może utrudnić czy też uniemożliwić leczenie u tych osób.
Soja blokuje aktywność enzymu TPO i jest związana z powstaniem autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Ponadto badania wykazały, że soja może zmniejszać efektywność leków od tarczycy, a także wpływać niekorzystnie na przebieg astmy i zaburzać cykle menstruacyjne.
Według moich obserwacji, około 41 procent osób z Hashimoto jest nadwrażliwych na soję. 60 procent z nich po spożyciu soi, zgłaszało objawy żołądkowe, takie jak ból brzucha, luźne stolce, nudności lub wymioty. Znaczący odsetek zgłaszał objawy związane z nastrojem, w tym mgłę mózgową lub pobudzenie. Inne objawy nietolerancji soi to niepokój i palpitacje serca.
Podczas pierwszego roku moich studiów wystąpił u mnie zespół jelita drażliwego (IBS) z biegunką, która wydawała się być wywoływana przez lecytynę sojową.
Po wyeliminowaniu żywności zawierającej lecytynę sojową, częstotliwość moich objawów zmniejszała się i już nie występowała codziennie tylko raz albo dwa razy w tygodniu. W tym czasie jeszcze nie wiedziałam, że mam problemy z tarczycą. Dowiedziałam się o tym wiele lat później i zaczęłam wtedy kojarzyć pokarmy, które spożywałam z objawami jakie u mnie występowały. Moja dieta w tym czasie zawierała takie produkty jak zupa miso, soja i tofu, ponieważ wtedy jeszcze uważałam, że są to pokarmy zdrowe.
Przez lata zmagałam się z IBS, refluksem, zespołem nadgarstka i wieloma innymi objawami. W okresie tym zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Kiedy wyeliminowałam z diety gluten i produkty mleczne, wiele z moich objawów ustąpiło, bądź też uległo znacznej poprawie, w ciągu kilku dni od odstawienia tych pokarmów. Kiedy zaczęłam nadmiernie tracić wagę i wymagałam więcej kalorii w pożywieniu włączyłam niezdrowe produkty bezglutenowe; odkryłam bezglutenowe / bezmleczne fast-food!
Zaczęłam jeść pokarmy, które zawierały soję, takie jak: krakersy, pieczywo, chipsy, jogurty i inne. Objawy drażliwego jelita IBS i refluks nie powróciły, ale stałam się bardziej niespokojna. Kiedy przetestowałam moje przeciwciała tarczycowe to okazało się, że ich poziom podskoczył z 300 do 800 IU / mL. Po wyeliminowaniu produktów sojowych moje przeciwciała tarczycowe spadły z 800 jm / ml do 380 jm / ml! Był to wyraźny sygnał dla mnie, że produkty zawierające soję są dla mnie szkodliwe. To jeden z powodów, dla których postanowiłam stworzyć przyjazną dla Hashimoto książkę kucharską, aby upewnić się, że ludzie nie popełnili tych samych błędów co ja, gdy próbowali jeść "zdrowiej".
W tym artykule obalę kilka mitów na temat korzyści płynących ze spożywania soi i omówię:
- Czym jest soja i jakie są typowe objawy nadwrażliwości na soję?
- Jak soja wpływa na Hashimoto?
- Ukryte źródła soi
- Alternatywy bez soi
Co to jest Soja?
Soja jest otrzymywana z fasolki sojowej. Zielona fasolka sojowa zwana też fasolką edamame i z wyglądu jest trochę podobna do bobu (strączki z ziarnami soi w środku). Spożywanie soi, może przynieść więcej szkody niż pożytku nawet dla osób bez chorób tarczycy! Soja jako dodatek występuje w wielu różnych produktach, - począwszy od żywności, poprzez kosmetyki i odzież.
Z mojego doświadczenia wynika, że soja jest jedną z najczęstszych substancji reaktywujących przeciwciała IgG u osób z Hashimoto. Nadwrażliwość na soję można badać przy pomocy testów pokarmowych lub stosując dietę eliminacyjną).
Typowe objawy nadwrażliwości na soję mogą obejmować: objawy związane z układem oddechowym, takie jak wyciek z nosa lub problemy z oddychaniem, objawy jelitowe, takie jak ból brzucha lub luźne stolce, mgła mózgowa, pobudzenie, a także lęk i kołatanie serca.
Nawet jeżeli nie masz nadwrażliwości na soję, ale masz Hashimoto lub niską funkcję tarczycy, wyeliminowanie soi może okazać się korzystne.
Soja i Hashimoto
Co sprawia, że soja jest problematyczna dla osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto?
Po pierwsze, soja jest ksenoestrogenem, co oznacza, że może naśladować działanie estrogenu w organizmie. Ksenoestrogeny są substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną i mogą wpływać na układ hormonalny. Dotyczy to także okresu płodowego - a ich działanie może być trwałe. Do tej pory nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań, aby potwierdzić lub wykluczyć ryzyko związane ze spożywaniem ksenoestrogenów, ale najlepiej zachować ostrożność, ponieważ mogą one prowadzić do nadmiaru hormonów i do zaostrzenia objawów u osób z Hashimoto.
Co ciekawe, w 2015 r. przeprowadzono badania u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Niektóre z tych kobiet miały również Hashimoto. Naukowcy chcieli się dowiedzieć dlaczego niektóre kobiety z PCOS zachorowały na Hashimoto, a inne nie. Badania potwierdziły ścisłą zależność pomiędzy powstaniem Hashimoto a nadmiarem estrogenu - znanym również jako dominacja estrogenowa.
Innym powodem, dla którego soja może być problematyczna dla osób z Hashimoto jest fakt, że jest ona zaliczana do czynników wolotwórczych. Goitrogeny to substancje hamujące tarczycę poprzez zakłócanie produkcji hormonów tarczycy. Tarczyca aby przeciwdziałać zmniejszeniu ilości hormonów włącza mechanizm kompensacyjny, co w konsekwencji prowadzi do jej przerostu.
Zapewne osoby z Hashimoto wiedzą, że powinny unikać pokarmów wolotwórczych. Jest to tylko częściowo prawdą, ponieważ nie wszystkie goitrogeny działają jednakowo. Innymi słowy substancje wolotwórcze różnią się mechanizmem działania. W szczególności soja jest powiązana z rozwojem autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Inne pokarmy wolotwórcze, tak jak na przykład, warzywa kapustne mogą być spożywane przez osoby z Hashimoto, ponieważ zaburzają wchłanianie jodu, a jak pokazały badania po zastosowaniu jodowania soli, niedobór jodu występuje rzadko.
Jakkolwiek nie przeprowadzono wielu badań na temat soi i Hashimoto, te które istnieją, potwierdzają niekorzystne działanie soi na tarczycę, szczególnie u osób będących na diecie o niskiej zawartości jodu (która jest często zalecana dla osób z Hashimoto, a z drugiej strony przedawkowanie jodu może prowadzić do zaostrzenia objawów tarczycy).
Badania kliniczne z 2006 roku, w którym badano wpływ izoflawonów sojowych na funkcje tarczycy, zarówno u mężczyzn jak i kobiet, wykazało, że spożywanie soi przez osoby będące na diecie niskojodowej może hamować wchłanianie syntetycznych leków tarczycy, co w konsekwencji prowadzi do niedoboru hormonów tarczycy.
Inne badania, w których udział brało 36 dzieci z niezaburzoną czynnością tarczycy, wykazały, że spożywanie soi powodowało u nich wyższy poziom wolnej tyroksyny, co prowadziło do nadczynności tarczycy. Ponieważ większość osób z Hashimoto aby zmniejszyć proces zapalny w ustroju pozostaje na diecie o małej zawartości jodu, badania sugerują, że nawet najmniejsza ilość soi może wpływać na czynność tarczycy.
Badania przeprowadzone w 2009 roku wykazały, że u niemowląt z wrodzoną niedoczynnością tarczycy, które spożywały formułę opartą na soi, częściej obserwowano nieprawidłowości tarczycy. Inne dane zebrane z badań na zwierzętach sugerują, że fitoestrogeny z preparatów na bazie soi mogą hamować peroksydazę tarczycową (TPO), a zatem mogą obniżać stężenie wolnej tyroksyny w organizmie, co może prowadzić do nieprawidłowej czynności tarczycy.
Badania te porównały również występowanie astmy u dorosłych kobiet w zależności od spożywanej diety w okresie niemowlęcym. Jedna z tych grup karmiona była dietą opartą na soi, a druga dietą opartą na mleku krowim. Grupa, która w okresie niemowlęcym była karmiona mieszanką sojową, wykazywała nieco większą częstość występowania astmy i alergii, a także dłuższe cykle miesiączkowe. Ponadto u tych kobiet częściej występował dyskomfort podczas miesiączki.
Wyeliminowanie soi miało duży wpływ na poprawę mojego zdrowia, podobne odczucia mieli uczestnicy mojej ankiety - jednak "oficjalnych" badań na ten temat jest niewiele. Dlatego też postanowiłam przeprowadzić własną ankietę. Przeprowadzona przeze mnie ankieta w 2015 r. miała na celu zbadać wpływ różnych interwencji na przebieg Hashimoto. Badania te pozwoliły mi zdeterminować czy wyeliminowanie soi jest słuszną rekomendacją, a nie wynika tylko z mojego uprzedzenia, spowodowanego własnym doświadczeniem. W mojej ankiecie 60 procent respondentów stwierdziło, że czują się lepiej po wyeliminowaniu soi z diety, a kolejne 34 procent zauważyło zmniejszenie poziomu przeciwciał na diecie be soi.
Obalenie mitów na temat soi
Niektórzy uważają, że soja jest zdrowa, o ile jest organiczna. Jednak jest to tylko mit. Chociaż soja jest organiczna i nie zawiera genetycznie zmodyfikowanych białek(GM) jest goiterogenem i działa tak samo niekorzystnie na tarczycę jak soja nieorganiczna i GM.
Słyszałam także inne mity dotyczące soi. Jakkolwiek fermentowana soja jest reklamowana jako zdrowsza niż niefermentowana, to badania wiążą spożywanie fermentowanej soi z większą częstością występowania raka żołądka. Jakkolwiek fermentowana soja może być łatwiejsza w trawieniu i może pomóc w absorpcji witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez i cynk, to spożywanie innej fermentowanej żywności, która nie zawiera soi, oferuje nam te same korzyści.
Są też tacy, którzy uważają, że soja może wpływać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy ze względu na obecność izoflawonów, które jak się uważa, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL). Jednak badanie z 2006 roku wykazało, że tylko 3 procent osób biorących udział w badaniu dostrzegło tę korzyść, co nie było wystarczająco znaczącym odkryciem i nie potwierdziło, że soja może być korzystna dla zdrowia serca. Dlatego też nie rekomenduje się spożywania soi dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Te same badania kliniczne również nie wykazały korzystnego wpływu soi na objawy menopauzy lub pomenopauzalne, w tym na utratę masy kostnej u kobiet po menopauzie. Co więcej, naukowcy nie stwierdzili, że izoflawony soi są skuteczne w leczeniu raka sutka, endometrium i prostaty, a zatem nie zalecają suplementacji izoflawonami sojowymi u tych chorych.
Dlatego też uważa się, że wiele stwierdzeń dotyczących korzyści płynących ze spożywania soi jest nieprawdziwych, podczas gdy istnieje wiele badań na temat korzyści unikania soi u osób z Hashimoto.
Ukryte źródła soi
Jeśli chcesz uniknąć soi, warto zacząć od wyeliminowania jej z diety. Jednak może to być trudne. Soję można znaleźć w prawie każdej przetworzonej żywności. Rzuć okiem na etykiety - znajdziesz soję w większości produktów - nawet ekologicznych! Często producenci będą nawet "przemycać" soję, oznaczając ją alternatywnymi nazwami.
Niektóre oczywiste źródła soi obejmują:
- Lecytyna sojowa
- Twaróg z fasoli
- Hydrolizowane białko sojowe
- Mleko sojowe
- Sos sojowy
- Soja
Wiele wegańskich i wegetariańskich produktów zastępujących mięso (hamburgery, mięso mielone, kotlety itp.) może również zawierać soję, a także inne dodatki szkodliwe dla osób z Hashimoto. O ile na opakowaniu nie jest napisane "bez soi", to trzeba być ostrożnym i najlepiej sprawdzić dokładnie przed skonsumowaniem produktu, poprzez badanie online lub kontakt z firmą, która produkuje produkt. Niektóre dodatki, o których należy pamiętać, stosując produkty wegańskie, zastępujące mięso i inne pakowane produkty spożywcze, to: witamina E / tokoferol, gliceryna, substancje wypełniające, zagęszczacze, hydrolizowane białko roślinne i roślinne oraz guar.
Alternatywy dla żywności bezsojowej
Rekomendowane jest aby wyeliminować z pożywienia wszystkie źródła soi, włącznie z produktami przetworzonymi, ponieważ soja jest często ukrytym składnikiem tych produktów.
Oczywiście, własne przyrządzanie posiłków będzie najlepszym sposobem na uniknięcie soi (jak również glutenu i nabiału). Kiedy używamy zdrowej, świeżej i ekologicznej żywności, wiemy dokładnie, co spożywamy. Nazywa się to "podejściem kulinarnym" do diety.
Niektóre paczkowane produkty spożywcze, które możesz uważać za zdrowe, zawierają na ogół mnóstwo niezdrowych składników, w tym soję. Szczególnym obszarem zainteresowania jest sos sałatkowy. Spójrz na opakowanie jakiejkolwiek sosu do sałatek - w większości z nich zobaczysz olej sojowy.
Opcje sproszkowanego białka bez soi
Należy też pamiętać, że wiele wegetariańskich sproszkowanych protein białka zawiera soję i przy ich wyborze należy się upewnić czy są wolne od szkodliwych dla osób z Hashimoto wypełniaczy, a także nabiału i glutenu.
Polecane sproszkowane białka. Mogą być niedostępne w Polsce.
- Organic Vanilla Pea Protein - to organiczny, naturalny i łatwy do stawienia izolat białka grochu, odpowiedni dla miłośników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Certyfikowany organiczny żółty groszek uprawiany w Ameryce Północnej nie zawiera GMO i jest wytwarzany w procesie naturalnej fermentacji, w którym nie stosuje się rozpuszczalników chemicznych. Organic Pea Protein nie zawiera sacharozy, fruktozy ani sztucznych aromatów / słodzików. Jest aromatyzowany certyfikowanym ekologicznym smakiem i certyfikowanym ekstraktem z liści stewii.
- AI Paleo Protein - Jest to świetnie smakujący, pozbawiony mleka białko w proszku, dające 26 g białka na porcję. Zawiera HydroBEEF ™, wysoce skoncentrowane, czyste białko wołowe, produkowane w ekskluzywnym zastrzeżonym procesie, który pozwala na hydrolizę białka do większej ilości peptydów, co ułatwia wchłanianie i asymilację. Zawiera wołowinę ze zwierząt hodowanych w Szwecji bez hormonów lub antybiotyków i nie zawiera żadnych ziaren, traw i / lub kiszonek GMO. Uwaga: Ten proszek białkowy jest zgodny z dietą Autoimmune Paleo.
- Paleo Vanilla Protein - 21 g białka na porcję, proszek proteinowy zawiera naturalny aromat waniliowy. Podobnie jak AI Paleo Protein zawiera HydroBEEF i nie zawiera produktów mlecznych. Uwaga: ten nie jest zgodny z AIP.
Oczywiście na rynku dostępne są inne opcje, dlatego podczas patrzenia upewnij się, że Twój jest wolny od soi, a także glutenu i nabiału (które są również powszechnymi wypełniaczami w proszku białkowym).
Unikanie soi w produktach do pielęgnacji ciała
Niektóre produkty, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali, mogą zawierać soję i nie są to produkty spożywcze. Są to kosmetyki, mydła, płyny i inne produkty do pielęgnacji ciała. Ostatnio zainteresowałam się naturalnym i ekologicznym balsamem. Zawierał miód, masło shea i inne cudowne składniki, ale jak się okazało jego głównym składnikiem był olej sojowy!
Jeśli szukasz świetnych produktów do higieny osobistej bez soi i innych nie tak przyjaznych składników dla zdrowia tarczycy, polecam sprawdzić niektóre z moich ulubionych marek:
Ann Marie Gianni Skin Care : Linia naturalnych produktów do pielęgnacji skóry, którym możesz zaufać, ponieważ używają tylko ziół i ekstraktów w ich najczystszych formach, prosto z natury.
Spa Doctor: naturalny system do pielęgnacji skóry z produktami i programami, które pomogą Ci osiągnąć zdrową skórę w każdym wieku.
Acure Organics: naturalne, proste i skuteczne produkty kosmetyczne na bazie roślin.
Suplementy bez dodatku soi
Wiele suplementów zawiera także soję, co sprawia, że bardzo ważne jest uważne czytanie etykiet na opakowaniach.
Witamina E jest suplementem, który jest korzystny dla Hashimoto. Działa ona synergistycznie z selenem jako przeciwutleniaczem, odpowiada za prowidłową funkcję komórek i wzmacnia działanie niektórych komórek produkujących energię.
Niestety, wiele suplementów witaminy E zawiera lecytynę sojową. Dlatego też przy kupowaniu witaminy E trzeba uważnie czytać etykiety. W USA dostępna jest witamina E bez soi, produkowana na bazie lecytyny słonecznikowej, przez moją firmę Rootcology Vitamin E (ze względu na inne normy i przepisy nie jest dostępna poza USA.)
Witamina E działa w synergii z selenem i dlatego rekomenduje się przyjmowanie ich razem na pusty żołądek
Należy pamiętać, że witamina E nie jest jedynym suplementem, który może zawierać soję. Ważne jest sprawdzenie etykiet na wszystkich opakowaniach suplementów, które przyjmujemy aby upewnić się, że nie zawierają soi, a także glutenu, nabiału i innych wypełniaczy. Podczas czytania etykiet suplementów możesz zobaczyć soję pod inną nazwą. Jedna nazwa, o której należy pamiętać to lecytyna. Ponadto, jeśli etykieta mówi "wolny od GMO", istnieje szansa, że suplement może pochodzić z soi. Jak zawsze najlepiej jest porozmawiać z producentem firmy, aby mieć pewność.
Podsumowanie
Teraz, gdy masz wszystkie potrzebne informacje na temat soi, powinieneś być w stanie:
- Zidentyfikować czym jest soja - soja jest substancją roślinną, która może zaburzać wchłanianie hormonów tarczycy i przyczyniać się do nadmiaru estrogenu w organizmie.
- Unikać soi - czytaj etykiety, przygotuj jedzenie od "zera", zwróć uwagę na suplementy i kosmetyki, które przyjmujesz.
- Znać mity na temat soi - Soja nie jest najlepszą alternatywą dla uzupełnienia hormonów, zastąpienia białka pochodzącego z mleka czy też aby służyć jako wypełniacz do suplementów.
- Poznać symptomy nadwrażliwości na soję - wiele osób ma niewyjaśnione objawy związane z nadwrażliwością na soję, takie jak problemy z jelitami, zaburzenia nastroju i lęki.
Soja jest wszędzie, ale można jej uniknąć i znaleźć wolne od soi alternatywy, przygotowując własne posiłki i badając etykiety przed spożyciem produktów. Unikanie soi jest możliwe!
References
Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006 Mar;16(3):249-58.
Milerová J, Cerovská J, Zamrazil V, Bilek R, Lapcik O, Hampl R. Actual levels of soy phytoestrogens in children correlate with thyroid laboratory parameters. Clin Chem Lab Med. 2006;44(2):171-4.
Watkins R. 78 Alternative Names for Soy in Ingredients Listings (non-exhaustive). Soy Free. https://www.soyfree.info/single-post/2017/02/01/78-Alternative-Names-for-Soy-in-Ingredients-Listings-non-exhaustive. Published February 1, 2017. Accessed June 11th, 2018.
Sacks FM, Lichtenstein A, Van Horn L, Harris W, Kris-Etherton P, Winston M. Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: an American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation. 2006 Feb 21;113(7):1034-44.
Concerns for the use of soy-based formulas in infant nutrition. Paediatri Child Health. 2009;14(2):109-113.
Daleprane JB, Feijó TS, Boaventura GT. Organic and genetically modified soybean diets: consequences in growth and in hematological indicators of aged rats. Plant Foods for Human Nutrition. 2009 Mar;64(1):1-5. doi: 10.1007/s11130-008-0101-0.
Singleton DW, Khan SA. Xenoestrogen exposure and mechanisms of endocrine disruption. Front Biosci. 2003 Jan 1;8:s110-8.
Baschali A, Tsakalidou E, Kyriacou A, Kravasiloglou N, Matalas AL. Traditional low-alcoholic and non-alcoholic fermented beverages consumed in European countries: a neglected food group. Cancer Science. 2017 Jun 30;(1):1-24. doi:10.1017/S0954422416000202
Selhub E, Logan AC,Bested AC. Fermented Foods, Microbiota, and Mental Health: Ancient Practice Meets Nutritional Psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014 Jan 5;33(1):2. doi: 10.1186/1880-6805-33-2
Arduc A, Aycicek Dogan B, Bilmez S et al. High prevalence of Hashimoto’s thyroiditis in patients with polycystic ovary syndrome: does the imbalance between estradiol and progesterone play a role?. Endocrine Research. 2015;40(4):204-210. doi:10.3109/07435800.2015.1015730.
Watkins R. 78 Alternative Names for Soy in Ingredients Listings (non-exhaustive). Soy Free. https://www.soyfree.info/single-post/2017/02/01/78-Alternative-Names-for-Soy-in-Ingredients-Listings-non-exhaustive. Published February 1, 2017. Accessed June 11th, 2018.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto