Zapalenie Tarczycy Hashimoto
Zapraszamy na Facebook ->
  • Home
  • Autorki
  • Książka
  • Blog
  • Wywiady
  • PRZEPISY

SKŁADNIKI POKARMOWE NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEJ FUNKCJI TARCZYCY

11/11/2013

0 Comments

 
Picture
Selen, żelazo, witamina A, witamina E, witaminy z grupy B, potas, jod i cynk są niezbędne do prawidłowej funkcji tarczycy. Inne substancje, chociaż niezwiązane bezpośrednio z funkcją tarczycy, są potrzebne do utrzymania prawidłowej funkcji układu immunologicznego, wątroby i nadnerczy.

Większość osób z Hashimoto ma niski poziom witaminy B12, antyoksydantów, selenu, witaminy E i glutationu, a także cynku i ferrytyny (proteiny odpowiedzialnej za magazynowanie żelaza).

Witamin B12

Niski poziom witaminy B12 prowadzi do anemii, niewłaściwego ukształtowania kosmków jelitowych i upośledzonego wchłaniania. Witamina B12 w naszej diecie pochodzi z produktów zwierzęcych. Do prawidłowej jej absorpcji niezbędny jest kwas solny i enzym proteaza.

Dostępne badania laboratoryjne mierzą poziom witaminy B12, ale okazuje się, że obecne normy są za niskie i naukowcy wykazali, że tym „niskim- normalnym” normom towarzyszą problemy neurologiczne, takie jak zaburzenia równowagi, zaburzenia pamięci, depresja, mania, zmęczenie i psychozy.

Niski poziom kwasów żołądkowych, występujący często w Hashimoto, odpowiedzialny jest za jej deficyt. Jedzenie chleba i innych produktów fortyfikowanych kwasem foliowym maskuje objawy niedoboru witaminy B12 w badaniach laboratoryjnych.

Dobrym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, do których należą: ryby, mięso, drób, jajka i produkty mleczne. Witamina B12 nie występuje w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, dlatego też wegetarianie, a szczególnie weganie, mają duże ryzyko niedoboru.

Używanie suplementów witaminy B12 jest jedyną opcją na uzupełnienie niedoborów dla wegetarian, a także zalecane jest u osób z niskim poziomem kwasów żołądkowych, dopóki niedobory nie zostaną uzupełnione.

Preparaty witaminy B12 mogą być dostępne pod postacią tabletek doustnych, podjęzykowych, w postaci płynu i zastrzyków. Osobiście preferuję postać podjęzykową, która jest szczególnie polecana u osób z zaburzeniami wchłaniania.

Podjęzykowe dawki witaminy B12 powinny wynosić od 1mg (1000 mcg) do 3mg (3000 mcg). Stosujemy je dziennie przez 10 dni, następnie raz w tygodniu przez 4 tygodnie, a później kontynuujemy dawkę raz w miesiącu.


0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Alergie Pokarmowe
    Anemia
    B12
    Biotyna
    Choroba Refluksowa
    Ciaza
    Cukier
    Dieta
    Ebv
    Gluten
    Hashimoto
    Hipoglikemia
    H.pylori
    Infekcje
    Jod
    Mleko
    Niedobór żelaza
    Niedobor Zelazab223f1c2dc
    Niepokoacutej
    Omega3c810a50cde
    Poziom Cukru
    Przeciwciała
    Przepuszczalne-jelito
    Refluks
    Selen
    Subkliniczna-niedoczynno347ci
    Substancjie Wolotwórcze
    T3
    Tsh
    Utrata Wlosowdc43ace1c9
    Witamina-d
    Yersinia Enterocolitica

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos from Iqbal Osman1, UC Davis Arboretum & Public Garden, i_am_shaozhi, mynameisharsha, Iqbal Osman1, Helga Weber, outcast104, tr0tt3r, foodswings, TheDeliciousLife, valdemar.fishmen, Hey Paul Studios, nerissa's ring, kleuske, Rod Senna, Infomastern, Verano y mil tormentas., lkslp, rhwalker22, rmrcrjr, [Bellie], torbakhopper, greggavedon.com, USDAgov, orangefan_2011, Hey Paul Studios, ☮Katrina☮, www.bluewaikiki.com, avlxyz