PRZEWÓD POKARMOWY, MÓZG I CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
Miałam prawdziwą przyjemność uczestniczyć w konferencji na temat roli pokarmów i powiązań przewodu pokarmowego z chorobami autoimmunologicznymi, która była sponsorowana przez American Academy of Anty- Aging Medicine w Los Angeles.
Czułam się wyróżniona, że mogłam się znaleźć wsród 150 uczestników, a byli to profesjonaliści z wielu dziedzin medycyny: dietetycy, lekarze, neuropaci, chiropraktycy, pielęgniarki i farmaceuci.
Wiele z osób uczestniczących w konferencji zainteresowało się medycyną funkcjonalną w związku z problemami ze zdrowiem, które dotyczyły ich samych lub też członków rodziny. Zwracając się w kierunku medycy funkcjonalnej mieli nadzieją, że znajdą odpowiedzi na pytania, na które nie i potrafiła odpowiedzieć medycyna tradycyjna.
W ciągu tych dwóch dni usłyszałam wiele interesujących historii o ludziach wyleczonych z choroby Alzheimera, choroby reumatycznej, ADHD, chorób serca, stwardnienia rozsianego, autyzmu, zespołu przewlekłego zmęczenia i innych. Znalazłam się też w gronie uczestników, którzy mieli zaszczyt podzielić się z innymi własną historią remisji choroby, a w moim przypadku było to Hashimoto.
Na liście osobliwych mówców znaleźli się: dr David Brady (naturopata, który specjalizuje się w chorobach autoimmunologicznych), dr William Davis (kardiolog i autor książki “Wheat Belly”, dr Tania Dempsey (lekarz z Nowego Yorku i ekspert w chorobach tarczycy, zaburzeń hormonalnych, niedoborów witamin i nietolerancji pokarmowych, Dr. Alessio Fasano (światowej sławy gastrolog, naukowiec i ekspert od celiakii, dr Joel Kahn, dr David Perimutter (neurolog i autor książki “Grain Brain”).
Byłam mile zaskoczona kiedy okazało się, że naukowe odkrycia, dotyczące wyeliminowania symptomów, zredukowania i wyeliminowania procesu autoimmunologicznego, potwierdziły moje własne poszukiwania, z którymi się dzielę na mojej stronie i w mojej książce, na temat Hashimoto. Dowiedziałam się też wielu nowych rzeczy na temat postępowania, nowych teoriach i pojawiających się terapiach, a także na temat historii zboża i o nowych testach, które wkrótce będą dostępne.
Mówcy, którzy tam wystąpili należą do światowej awangardy, zajmującej się chorobami autoimmunologicznymi i dietą. Podzielili się wiedzą, która pomoże wielu osobom z chorobami autoimmunologicznymi poczuć się lepiej. Moje notatki mają aż 56 stron!
Dr Brady rozpoczął swoją prezentację od zacytowania” Śmierć zaczyna się w jelicie grubym”.
Nasz przewód pokarmowy jest domem dla bilionów bakterii, które determinują, które geny włączyć, a które wyłączyć. Dr Fasano porównał nasze geny do pianina, a nasze bakterie przewodu pokarmowego do graczy, od których zależy jaki utwór będzie wykonywany. Czy to będzie wesoła piosenka, czy chora i smutna? Być może, że w przyszłości kiedy będziemy mogli określić ryzyko choroby i badać interakcje pomiędzy naszym genomem, a bakteryjnym, to potrafimy zmodyfikować nasz genom bakteryjny w ten sposób aby zapobiec powstaniu choroby.
Dr Brady prowadzi badania na temat bakterii, które są obecne w chorobach autoimmunologicznych. Ważnym faktorem jest także dysbioza (zaburzenia w proporcjach pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami). Podzielił się także wynikami badań, w których pokazuje jak niektóre bakterie mogą indukować powstanie choroby autoimmunologicznej, kiedy wprowadzenie innych wpływa na jej wyeliminowanie. Osoby, u których wystąpiła remisja wykazywały prawidłową ilość bakterii zdrowych, w porównaniu z osobami, które były chore, i u których obserwowano wiele objawów. Dlatego też jestem wielką zwolenniczką probiotyków i pokarmów fermentowanych.
Dr Davis, autor książki “Wheat Belly” był bardzo przekonujący przy prezentowaniu swojej dysertacji na temat zboża i teorii, że ludzie nie powinni spożywać żadnych pokarmów zbożowych. Dr Davis uważa, że homo sapiens sapiens nie wyewoluował aby jeść zboża, kukurydzę i ryż. Uważa on, że pokarmy te we współczesnym świecie są odpowiedzialne za większość chorób cywilizacyjnych a dieta bezglutenowa przyczynia się do uzyskania zdrowego przewodu pokarmowego, a także jest kluczem do poprawy całokształtu zdrowia. Zupełnie się z tym zgadzam i często podkreślam na mojej stronie internetowej, że dieta bezzbożowa jest najlepszą opcją w chorobach autoimmunologicznych!
Dr Fasano, omawiał swoje nowatorskie badanie na temat chorób autoimmunologicznych. Osoby, które czytają mój blog i zapoznały się z moją książką, wiedzą, że według dr. Fasano aby powstała choroba autoimmunologiczna muszą być spełnione trzy warunki..
1. Predyspozycja genetyczna
2. Środowiskowe czynniki wyzwalające
3. Obecność nieszczelnego jelita
Dr Alessio Fasano, światowej sławy gastroenterolog porównuje proces autoimmunologiczny do trójnogiego stołu, gdzie muszą być spełnione trzy warunki, aby taki proces się zamanifestował.
Jeżeli wyeliminujemy jeden z tych czynników proces autoimmunologiczny nie może zaistnieć. Jest on także pierwszym naukowcem, który udowodnił, że proces ten może być odwracalny i to właśnie jego badania zainspirowały mnie do poszukiwań źródłowej przyczyny choroby.
Chociaż nie możemy zmienić naszych genów, to możemy wpływać na dwa pozostałe czynniki. Dr Fasano uważa, że więcej niż u 20% osób tym czynnikiem wyzwalającym jest gluten i wyeliminowanie glutenu z diety może odwrócić ten proces.
Inni paneliści wymieniali też więcej pokarmów, które są często nietolerowane, jak zboża, produkty mleczne i lektyny. Dr Tanya Dempsey mówiła na temat nietolerancji pokarmowych, które mogą być różne dla poszczególnych osób, a także o swoich sukcesach w leczeniu chorób autoimmunologicznych poprzez wyeliminowanie tych pokarmów z diety.
Podkreślana była także rola infekcji jako dodatkowych czynników wyzwalających. Niektóre z nich można wyleczyć, a innych nie można tak łatwo wyeliminować i trzeba się nauczyć z nimi żyć.
Innym problemem jest nieszczelne jelito, które w głównej mierze jest determinowane przez naszą dietę i bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. Wyleczenie nieszczelnego jelita może zapobiec albo zastopować proces autoimmunologiczny!
Dr Fasano mówił także na temat nowego leku, zmniejszającego przepuszczalność jelita, a który został opracowany przez jego zespół. Obecnie lekarstwo to jest zastosowane w celiakii i wykazuje pozytywne efekty w badaniach na zwierzętach w leczeniu innych chorób autoimmunologicznych. Jest to lek o nazwie Lorazotide i jako farmaceutkę bardzo mnie ta wiadomość ucieszyła. Lek ten mógłby pomóc osobom, które zidentyfikowały swój czynnik wyzwalający, ale z różnych powodów nie mogą go wyeliminować. Miałam też przyjemność rozmawiać z dr. Fasano i przy okazji osobiście mu pogratulować osiągnięć i podziękować za pomoc jaką niesie dla osób z chorobami autoimmunologicznymi!
Podsumowanie:
· Pokarm może być Twoim wrogiem albo przyjacielem.
· Zdrowe jelito jest ważne dla całokształtu zdrowia.
· Wyeliminowanie czynników wyzwalających i wyleczenie nieszczelne jelito może zapobiec, zastopować albo odwrócić proces autoimmunologiczny!!!
Życzę wszystkim powodzenia na ich drodze do remisji!
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto