
Dieta autoimmunologiczna- Paleo powstała w oparciu o badania, które wykazały, że choroba autoimmunologiczna spowodowana jest procesem zapalnym w organizmie, a u podstawy problemu leży zwiększona przepuszczalność jelitowa.
U osób ze zwiększoną przepuszczalnością jelita uszkodzenie ciasnych połączeń jelitowych pozwala na przedostawanie się pokarmów, toksyn i bakterii do krwi.
Badania pokazują, że unikanie pokarmów zgodnie z protokołem autoimmunologicznym pozwoli nie tylko uszczelnić jelito, ale wpłynie także korzystnie na odzyskanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Zastosowanie tej diety doprowadzi nie tylko do złagodzenia objawów czy nawet remisji choroby autoimmunologicznej, ale także pomoże utracić wagę, poprawi witalność, wpłynie korzystnie na trawienie i ogólne samopoczucie.
Protokół autoimmunologiczny Paleo jest odmianą diety Paleo i ma na celu zmniejszenie procesu zapalnego w organizmie.
Ogólne zasady tej diety to: całkowite wyeliminowanie zbóż, chleba, fasoli i innych roślin strączkowych, rafinowanego cukru, olei roślinnych i środków chemicznych dodawanych do pokarmów.
Wykluczyć należy na 1-3 miesięcy (do czasu uzdrowienia jelita): jajka, rośliny psiankowate, takie jak pomidory, papryka, przyprawy, ziemniaki, produkty mleczne, orzechy, nasiona, gumę guar, soję, alkohol, kawę, kakao, lekarstwa NSAID (Polopiryna i Ibuprofen). Po okresie 1-3 miesięcy pokarmy te wprowadzamy ponownie i uważnie obserwujemy reakcję organizmu.
Protokół autoimmunologiczny Paleo polecany jest dla osób, u których nie wystąpiła poprawa po zastosowaniu standardowej diety Paleo.
PEŁNA LISTA POKARMÓW, KTÓRE NALEŻY WYKLUCZYĆ I KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ ZGODNIE Z PROTOKOŁEM AUTOIMMUNOLOGICZNYM
POKARMY, KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ
Warzywa
karczoch, rukola, szparagi, bok choi, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, botwina, ogórek, fenkuł, zielona fasola, jarmuż, por, sałata, grzyby, rabarbar, zielony groszek, szpinak, kabaczek, rzeżucha. Zielona fasola i świeży groszek (niektórzy zalecają też wykluczyć na krótki okres czasu).
WARZYWA KORZENIOWE
Buraki, marchewka, seler korzeniowy, klębian kątowy (jicama), cebula, pasternak, rzepa, rzodkiewka, brukiew, szczypior, słodkie kartofle
MIĘSO
Wołowina, żubr, bizon, baranina, ryby, owoce morza, indyk, kurczak, kaczka, wieprzowina, królik, sarnina
TŁUSZCZE
Tuszcze zwierzęce, olej z awokado, olej kokosowy, olej z kaczki, smalec, olej z oliwek, olej palmowy, łój
ROSOŁY I PODROBY
Rosół na kościach
Wątroba
Nerki
Serce
OWOCE
Jabłka, morele, awokado, banany, jeżyny, borówki, kantalup, czereśnie i wiśnie, mandarynki, kokosy, daktyle, winogrona, figi, grejfruty, guawa, spadź, kiwi, limonki, cytryny, mango, jagody, nektarynki, pomarańcze, papaja, gruszki, brzoskwinie, persymona, śliwki, ananasy, granaty, truskawki, maliny, arbuzy
ZIOŁA
Bazylia, liście laurowe, rumianek, szczypiorek, koper, lawenda, cytronela, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek
INNE
Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, mąka kokosowa, ocet z kokosów, daktyle, suszone owoce, miód, syrop klonowy, oliwki, łosoś, sardynki, tuna, ocet ze śliwek
PRZYPRAWY
Cynamon, goździk, czosnek, imbir, szafran, sól morska, szczypior, kurkuma
POKARMY FERMENTOWANE
Kefir z kokosów, warzywa fermentowane (marchewki buraczki itp.), kombucha, kapusta kiszona, kefir wodny
POKARMY, KTÓRE NALEŻY WYELIMINOWAĆ
ZBOŻA
Amarant, jęczmień, kasza gryczana, kasza z ziarna pszennego, kukurydza, kamut, proso, owies, komosa ryżowa, ryż, żyto, sorgo, orkisz, teff, pszenica
FASOLA I INNE STRĄCZKOWE
Fasola Adzuki, czarna fasola, groch, groch włoski, fasola półksiężycowa, fistaszki, fasola czerwona kidney, soja (wyjątek stanowi świeży groszek i zielona fasola).
JAJKA
Kurze, gęsie, kacze
PSIANKOWATE
Pieprz kajeński, papryka ostra, bakłażan, jagody goji, papryka, kartofle, słodka papryka, pomidory
NASIONA
Anyż, rzepak, kminek, chia, kolendra, nasiona kopru, len, musztarda, gałka muszkatołowa, mak, dynia, sezam, słonecznik, konopie
ORZECHY
Migdały, orzechy brazylijskie, orzech nerkowca, kawa, kakao, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzech makadamii, orzechy włoskie
POKARMY MLECZNE
Masło, ser, śmietana, masło ghi, mleko, jogurt
ALKOHOL
LEKARSTWA
NSAID
Aspiryna, Ibuprofen, Naproxen
INNE
Karagen, chemiczne barwniki, guma guar, słodziki, stevia, zagęszczacze
Leczenie choroby autoimmunologicznej to nie tylko wykluczenie niektórych pokarmów, ale też inne interwencje, które przyśpieszą proces gojenia i wpłyną korzystnie na wyeliminowanie procesu autoimmunologicznego.
Oto inne zalecenia:
1.Stosować zdrowe produkty- Właściwa proporcje Omega-3/ Omega-6 kwasów wpłynie korzystnie na zmniejszenie procesu zapalnego w organizmie. Optymalny stosunek Omega-3 do Omega-6 kwasów wynosi 1:1.
2.Spożywać zdrowe organiczne mięso ze zwierząt karmionych na pastwiskach a także włączyć do diety inne produkty organiczne na tyle, na ile jest to możliwe.
3.Włączyć do diety więcej produktów uzdrawiających przewód pokarmowy, takich jak rosoły na kościach, mięso pochodzące z organów, ryby i olej kokosowy.
4.Unikać spożywania nadmiernych ilości cukru i skrobi.
5.Włączyć do diety pokarmy fermentowane, takie jak kiszona kapusta, kombucha, kefir z mleka kokosowego i probiotyki.
6.Zapewnić organizmowi właściwy poziom witaminy D poprzez przyjmowanie suplementów, a także ekspozycję na światło słoneczne.
7. Zwalczać stres
Nie brać na swoje barki za dużo obowiązków
Polecana aktywność fizyczna: spacery na świeżym powietrzu, medytacja i joga.
8. Spać 8-10 godzin dziennie w ciemnym pomieszczeniu.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto