PROTEINA OBECNA W PSZENICY PRZYCZYNIA SIĘ DO STANU ZAPALNEGO I POWSTANIA PRZEWLEKŁYCH CHORÓB
Naukowcy odkryli proteinę obecną w pszenicy, która wywołuje stan zapalny i przyczynia się do powstania chorób przewlekłych, jak stwardnienie rozsiane, astma, reumatoidalne zapalenie stawów, a także nie spowodowanej celiakią nadwrażliwości na gluten.
Dotychczasowe badania skupiały się głównie na glutenie i jego wpływie na stan zdrowia przewodu pokarmowego, ale najnowsze badania, które były prezentowane na UEG Week 2016, zwróciły uwagę na inną proteinę obecną w pszenicy, zwaną amylase trypsin inhibitors -ATIs (inhibitory amylazy/trypsyny). Badania wykazały, że konsumpcja ATIs może prowadzić do powstania stanu zapalnego tkanek, który sięga poza przewód pokarmowy i dotyczyć może węzłów chłonnych, śledziony, nerek i mózgu. Dowody wskazują, że ATIs mogą nasilać objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego, astmy, tocznia i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a także chorób zapalnych jelit.
ATIs stanowi nie więcej niż 4% białek pszenicy, ale może wywołać silne reakcje odpornościowe w jelitach, które mogą rozprzestrzeniać się do innych tkanek w organizmie. Szef zespołu badawczego, profesor Detlef Schuppan z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Niemczech, wyjaśnia, "poza przyczynieniem się do rozwoju stanów zapalnych w jelicie, uważamy, że ATIs może promować powstanie stanów zapalnych w innych przewleklych chorobach powiązanych z układem immunologicznym, które toczą się poza jelitami. Ten typ zapalenia jelit obserwowany jest w u non-trzewnej wrażliwości na gluten (Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS)) i różni się od nietolerancji spowodowanej przez chorobę trzewną i nie uważamy, że to jest wyzwalane przez białka glutenu. Zamiast tego wykazaliśmy, że ATIs z pszenicy, który obecny jest w produktach zawierających gluten, uaktywnia specyficzne rodzaje komórek odpornościowych w jelitach i innych tkankach, a tym samym potencjalnie nasila objawy wcześniej istniejących chorób zapalnych ".
Obecnie badania kliniczne koncentrują sie na szczegółowym zbadanaiu roli jaką odgrywa ATIs w powstaniu przewlekłych chorób. “Mamy nadzieję, że badania te dadzą nam więcej informacji i będziemy w stanie polecić dietę bez ATIs w leczeniu różnych potencjalnie poważnych zaburzeń immunologicznych” dodaje prof Schuppan.
ATIs i niepowiązana z celiakią nadwrażliwość na gluten (Non-Celiac Gluten Sensitivity –NCGS)
Poza nasilaniem przewlekłych stanów zapalych toczących się poza jelitem, ATIs może przyczyniać się do rozwoju non-trzewnej wrażliwości na gluten. Choroba ta jest obecnie akceptowaną diagnozą medyczną dla osób, które nie mają celiakii, ale osiągają korzyści z zastosowania diety bezglutenowej. Objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak ból brzucha, nieregularne wypróżnienia, są często opisywane, co może sprawić, że trudno jest odróżnić ją od IBS, ale występowanie objawów pozajelitowych, takich jak bóle głowy, bóle stawów i egzema może pomóc w diagnozie. Objawy te zwykle pojawiają się po spożyciu żywności zawierającej gluten i ustępują po zastosowaniu diety bezglutenowej, jakkolwiek gluten nie wydaje się powodować tę chorobę.
Profesor Schuppan ma nadzieję, że jego badania pomogą również przedefiniować nie związaną z celiakią nadwrażliwość na gluten i zastąpić ją bardziej odpowiednim określeniem. Wyjaśnia, “zamiast non-trzewnej wrażliwości na gluten, co oznacza, że gluten samotnie powoduje stan zapalny, powinna być zastosowana bardziej precyzyjna nazwa tej choroby."
Tłumaczone z angielskiego
http://medicalxpress.com/news/2016-10-links-protein-wheat-inflammation-chronic.html
More information:
Zevallos V, Weinmann-Menke J, Meineck M et al. Alpha-amylase/trypsin inhibitors (ATIs) accelerate murine systemic lupus erythematosus. Poster presentation at the 16th International Coeliac Disease Symposium, 21–24 June 2015, Prague, Czech Republic. Poster P168.
Zevallos V, Yogev N, Nikolaev A et al. Consumption of wheat alpha-amylase/trypsin inhibitors (ATIs) enhances experimental autoimmune encephalomyelitis in mice. Oral presentation at the 16th International Coeliac Disease Symposium, 21–24 June 2015, Prague, Czech Republic.
Junker Y, Zeissig S, Kim S-J et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med 2012;209(13):2395-408.
Fasano A, Sapone A, Zevallos V et al. Nonceliac gluten and wheat sensitivity. Gastroenterology 2015;148(6):1195-204.
Schuppan D, Pickert G, Ashfaq-Khan M et al. Non-celiac wheat sensitivity: Differential diagnosis, triggers and implications. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2015;29(3):469–76.
Provided by: United European Gastroenterology
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto