O
OLEJE ROŚLINNE W WYSOKICH TEMPERATURACH UWALNIAJĄ TOKSYCZNE CHEMIKALIA, POWODUJĄCE RAKA
Eksperci ostrzegają, że poddawanie olei roślinnych, słonecznikowego i kukurydzianego, wysokim temperaturom, powoduje uwalnianie substancji rakotwórczych, a także innych substancji chemicznych, które przyczyniają się do powstania wielu chorób. Zalecają oni smażenie na oleju z oliwek, oleju kokosowym, maśle albo smalcu.
Rezultaty wielu ostatnio przeprowadzonych badań, obalają dotychczasowe zalecenia, aby do smażenia używać oleje bogate w wielonienasycone kwasy tluszczowe, jak olej kukurydziany i słonecznikowy.
W jaki sposób oleje stają sie toksyczne?
Uczeni wykazali, że podgrzewanie olei roślinnych prowadzi do uwolnienia dużych ilości substancji chemicznych, pod nazwą aldehydy, których obecność wiąże się z powstaniem takich chorób jak: rak, choroby serca i demencja.
Martin Grootveld, profesor bioanalitycznej chemii i patologii chemii, w swoich badaniach wykazał, że “typowy posiłek składający się z ryby i chipsow“ smażonych na oleju roślinnym, przekracza, 100 do 200 razy ilość toksycznych aldehydów, dopuszczalnych przez Światową Organizację Zdrowia.
W zastępstwie olei roślinnych poleca się używania masła, oleju z oliwek czy smalcu, ale najmniej substancji toksycznych pod wpływem wysokiej temperatury wydziela olej kokosowy.
Niezależne badania przeprowadzone przez profesora z uniwersytetu w Oksfordzie również potwierdziły szkodliwość olei roślinnych dla zdrowia. Profesor John Stein, który jest emerytowanycm profesorem neuronauki, uważa, że oleje kukurydziany i słonecznikowy, częściowo są odpowiedzialne za to, że” mózg człowieka się zmienia i jest to poważny problem, podobnie jak niebezpieczne są zmiany klimatu".
Oleje roślinne są bogate w kwasu Omega -6 i powodują obniżenie, krytycznego dla mózgu, poziomu Omega- 3, uważa uczony.
“ Jeżeli spożywamy dużo oleju słonecznikowego albo kukurydzianego nasz mózg absorbuje za dużo Omega-6, który efektywnie wypiera Omega-3” uważa professor Stein, “ Wierzę, mówi dr Stien, że brak Omega-3 przyczynia się w dużej mierze do problemów związanych z funkcjonowaniem mózgu, na przykład dysleksji”.
Wykluczyl on oleje roślinne całkowicie ze swojej diety i zastąpił je olejem z oliwek i masłem.
Według obowiązujących rekomendacji National Health Service (NHS) “ należy zastąpić tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi “. NHS ostrzega przed smażeniem na maśle i smalcu i zaleca smażenie na olejach kukurydzianym, słonecznikowym i rzepakowym. Uważa się, że oleje nasycone mogą zwiększać poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca.
Jednak profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort University w Leicester, ktory przeprowadzał badania na ten temat powiedział, “ przez dziesiątki lat ostrzegano nas aby nie używać masła i smalcu. Ale nasze badania wykazały, że zarówno masło jak i smalec bardzo dobrze nadają się do smażenia".
“Mówiono nam przez wiele lat aby zrezygnować ze zwierzęcych tłuszczów nasyconych i zamiast nich używać do smażenia olej słonecznikowy albo kukurydziany. Ale kiedy poddajemy je wysokiej temperaturze dochodzi do całej serii chemicznych reakcji, rezultatem czego jest wydzielanie dużej ilości toksycznych substancji".
Zespół profesora Grootvelda zmierzył ilość aldehydic lipid oxidation products” (LOPs), produkowanych przy poddawaniu olei wysokim temperaturom. Badania jego potwierdziły, że najmniejsza ilość toksycznych substancji wydziela się przy podgrzewania oleju kokosowego, a podgrzewanie oleju slonecznikowego i kukurydzianego produkuje trzy razy więcej szkodliwych aldehydów, niż podgrzewanie masła.
Zespół uczonych podsumował swoje badania przeprowadzone w ubiegłym roku“ najlepszym sposobem aby nie generować aldehydic lipid oxidation products” (LOPs) w czasie działania wysokich temperatur jest unikanie smażenia pokarmów w PUFA [ tłuszcze wielonienasycone], na ile jest to tylko możliwe.
Dr Grootveld mówi też: “ Ten wielki problem znalazł niewielkie zainteresowanie ze strony przemysłu spożywczego oraz badaczy na temat zdrowia. Dowody na szkodliwość używania wielonienasyconych tłuszczów do smażenia znane są od wielu lat, uważa doktor. Toksyczne by-produkty wydzielane podczas poddania tych olei wysokiej temperatury przyczyniają się do powstania chorób serca, raka, wad wrodzonych, stanu zapalnego, zwiększonego ryzyka powstania wrzodów i podwyżki ciśnienia.
Uważa on, że “oleje kiedy są czyste i autentyczne… nie powodują żagrożenia dla zdrowia”, ale “ LOP powstały przy poddawanie olei wysokiej temperaturze -tak”.
Po więcej informacji odwiedzaj odwiedzenia Tarczyca Hashimoto
Opracowano na podstawie artykułu:
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html
OLEJE ROŚLINNE W WYSOKICH TEMPERATURACH UWALNIAJĄ TOKSYCZNE CHEMIKALIA, POWODUJĄCE RAKA
Eksperci ostrzegają, że poddawanie olei roślinnych, słonecznikowego i kukurydzianego, wysokim temperaturom, powoduje uwalnianie substancji rakotwórczych, a także innych substancji chemicznych, które przyczyniają się do powstania wielu chorób. Zalecają oni smażenie na oleju z oliwek, oleju kokosowym, maśle albo smalcu.
Rezultaty wielu ostatnio przeprowadzonych badań, obalają dotychczasowe zalecenia, aby do smażenia używać oleje bogate w wielonienasycone kwasy tluszczowe, jak olej kukurydziany i słonecznikowy.
W jaki sposób oleje stają sie toksyczne?
Uczeni wykazali, że podgrzewanie olei roślinnych prowadzi do uwolnienia dużych ilości substancji chemicznych, pod nazwą aldehydy, których obecność wiąże się z powstaniem takich chorób jak: rak, choroby serca i demencja.
Martin Grootveld, profesor bioanalitycznej chemii i patologii chemii, w swoich badaniach wykazał, że “typowy posiłek składający się z ryby i chipsow“ smażonych na oleju roślinnym, przekracza, 100 do 200 razy ilość toksycznych aldehydów, dopuszczalnych przez Światową Organizację Zdrowia.
W zastępstwie olei roślinnych poleca się używania masła, oleju z oliwek czy smalcu, ale najmniej substancji toksycznych pod wpływem wysokiej temperatury wydziela olej kokosowy.
Niezależne badania przeprowadzone przez profesora z uniwersytetu w Oksfordzie również potwierdziły szkodliwość olei roślinnych dla zdrowia. Profesor John Stein, który jest emerytowanycm profesorem neuronauki, uważa, że oleje kukurydziany i słonecznikowy, częściowo są odpowiedzialne za to, że” mózg człowieka się zmienia i jest to poważny problem, podobnie jak niebezpieczne są zmiany klimatu".
Oleje roślinne są bogate w kwasu Omega -6 i powodują obniżenie, krytycznego dla mózgu, poziomu Omega- 3, uważa uczony.
“ Jeżeli spożywamy dużo oleju słonecznikowego albo kukurydzianego nasz mózg absorbuje za dużo Omega-6, który efektywnie wypiera Omega-3” uważa professor Stein, “ Wierzę, mówi dr Stien, że brak Omega-3 przyczynia się w dużej mierze do problemów związanych z funkcjonowaniem mózgu, na przykład dysleksji”.
Wykluczyl on oleje roślinne całkowicie ze swojej diety i zastąpił je olejem z oliwek i masłem.
Według obowiązujących rekomendacji National Health Service (NHS) “ należy zastąpić tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi “. NHS ostrzega przed smażeniem na maśle i smalcu i zaleca smażenie na olejach kukurydzianym, słonecznikowym i rzepakowym. Uważa się, że oleje nasycone mogą zwiększać poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca.
Jednak profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort University w Leicester, ktory przeprowadzał badania na ten temat powiedział, “ przez dziesiątki lat ostrzegano nas aby nie używać masła i smalcu. Ale nasze badania wykazały, że zarówno masło jak i smalec bardzo dobrze nadają się do smażenia".
“Mówiono nam przez wiele lat aby zrezygnować ze zwierzęcych tłuszczów nasyconych i zamiast nich używać do smażenia olej słonecznikowy albo kukurydziany. Ale kiedy poddajemy je wysokiej temperaturze dochodzi do całej serii chemicznych reakcji, rezultatem czego jest wydzielanie dużej ilości toksycznych substancji".
Zespół profesora Grootvelda zmierzył ilość aldehydic lipid oxidation products” (LOPs), produkowanych przy poddawaniu olei wysokim temperaturom. Badania jego potwierdziły, że najmniejsza ilość toksycznych substancji wydziela się przy podgrzewania oleju kokosowego, a podgrzewanie oleju slonecznikowego i kukurydzianego produkuje trzy razy więcej szkodliwych aldehydów, niż podgrzewanie masła.
Zespół uczonych podsumował swoje badania przeprowadzone w ubiegłym roku“ najlepszym sposobem aby nie generować aldehydic lipid oxidation products” (LOPs) w czasie działania wysokich temperatur jest unikanie smażenia pokarmów w PUFA [ tłuszcze wielonienasycone], na ile jest to tylko możliwe.
Dr Grootveld mówi też: “ Ten wielki problem znalazł niewielkie zainteresowanie ze strony przemysłu spożywczego oraz badaczy na temat zdrowia. Dowody na szkodliwość używania wielonienasyconych tłuszczów do smażenia znane są od wielu lat, uważa doktor. Toksyczne by-produkty wydzielane podczas poddania tych olei wysokiej temperatury przyczyniają się do powstania chorób serca, raka, wad wrodzonych, stanu zapalnego, zwiększonego ryzyka powstania wrzodów i podwyżki ciśnienia.
Uważa on, że “oleje kiedy są czyste i autentyczne… nie powodują żagrożenia dla zdrowia”, ale “ LOP powstały przy poddawanie olei wysokiej temperaturze -tak”.
Po więcej informacji odwiedzaj odwiedzenia Tarczyca Hashimoto
Opracowano na podstawie artykułu:
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html