NOWE BADANIA POTWIERDZIŁY SKUTECZNOŚĆ DIETY W HASHIMOTO
Czy zastosowanie diety może zmniejszyć ilość przeciwciał przeciwko tarczycy? Grupa włoskich naukowców opublikowała niedawno badanie dotyczące wpływu żywienia na Hashimoto, i odpowiedź na pytanie brzmi "tak!"
Badanie trwało 3 tygodnie i uczestniczyło w nim 180 osób z Hashimoto. Osoby uczestniczące zostały losowo podzielone na dwie grupy. Kiedy jedni otrzymali specjalną dietę, to drugiej grupie podawano standardową dietę o niskiej zawartości kalorii. Następne 72 osoby pełniące rolę grupy kontrolnej stosowały dietę o niskiej kalorii bez ograniczeń i wytycznych dotyczących żywności. Zarówno przed rozpoczęciem badania, jak i po zakończeniu 3 tygodni u obu grup biorących udział w badaniach, a także w grupie kontrolnej, oznaczono przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycy (TPO), przeciwciała przeciwko tyroglobulinom (TG) i przeciwciała anty-mikrosomalne), TSH, wolne T3, wolne T4, masę ciała i wskaźnik masy ciała i masę tłuszczu.
Oto wyniki badań
Okazało się, że po zaledwie 21 dniach stosowania diety wszystkie osoby z grupy, stosującej specjalną dietę, wykazały znaczny spadek poziomu przeciwciał przeciwko tarczycy (które są indykatorem jak agresywny jest atak na tarczycę !! (Im wyższy poziom przeciwciał, tym bardziej agresywny atak na tarczycę. Uważam, ze spadek przeciwciał powyżej 10% jest dobrym indykatorem poprawy!).
Po 21 dniach badania pacjenci wykazali niewielki spadek wagi, zmniejszył się wskaźnik masy ciała i masy tłuszczu! ", a przedstawiając w procentach wyglądało to następująco: zmniejszenie masy ciała (-5%, P <0.000) i wskaźnik masy ciała (-4%, P <0.000)."(zobacz tabelkę poniżej).
Czy zastosowanie diety może zmniejszyć ilość przeciwciał przeciwko tarczycy? Grupa włoskich naukowców opublikowała niedawno badanie dotyczące wpływu żywienia na Hashimoto, i odpowiedź na pytanie brzmi "tak!"
Badanie trwało 3 tygodnie i uczestniczyło w nim 180 osób z Hashimoto. Osoby uczestniczące zostały losowo podzielone na dwie grupy. Kiedy jedni otrzymali specjalną dietę, to drugiej grupie podawano standardową dietę o niskiej zawartości kalorii. Następne 72 osoby pełniące rolę grupy kontrolnej stosowały dietę o niskiej kalorii bez ograniczeń i wytycznych dotyczących żywności. Zarówno przed rozpoczęciem badania, jak i po zakończeniu 3 tygodni u obu grup biorących udział w badaniach, a także w grupie kontrolnej, oznaczono przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycy (TPO), przeciwciała przeciwko tyroglobulinom (TG) i przeciwciała anty-mikrosomalne), TSH, wolne T3, wolne T4, masę ciała i wskaźnik masy ciała i masę tłuszczu.
Oto wyniki badań
Okazało się, że po zaledwie 21 dniach stosowania diety wszystkie osoby z grupy, stosującej specjalną dietę, wykazały znaczny spadek poziomu przeciwciał przeciwko tarczycy (które są indykatorem jak agresywny jest atak na tarczycę !! (Im wyższy poziom przeciwciał, tym bardziej agresywny atak na tarczycę. Uważam, ze spadek przeciwciał powyżej 10% jest dobrym indykatorem poprawy!).
- Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie(TG) spadły o 40% (-40%, P <-0,013)
- Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (TPO) spadły o 44% (-44%, P <0,029)
- Przeciwciała anty-mikrosomalne spadły o 57%! (-57%, P <0,000)
Po 21 dniach badania pacjenci wykazali niewielki spadek wagi, zmniejszył się wskaźnik masy ciała i masy tłuszczu! ", a przedstawiając w procentach wyglądało to następująco: zmniejszenie masy ciała (-5%, P <0.000) i wskaźnik masy ciała (-4%, P <0.000)."(zobacz tabelkę poniżej).
Dla kontrastu, u osób stosujących normalną dietę wykazano wzrost markerów chorobowych tarczycy! Oznaczało to pogorszenie choroby! (zobacz tabelkę powyżej)
Informacje o diecie zastosowanej w badaniach:
1.W badaniach zastosowano dietę niskowęglowodanową, która przedstawiała się następująco: 12-15% węglowodanów, 50-60% białek i 25-30% tłuszczów (standardowa– dieta zachodnia zawiera 50% węglowodanów, 15% białek i 35% tłuszczów.)
2.Bogatą w warzywa - powiedziano im, że powinni jeść warzywa, w tym duże liściaste zielone rośliny (ale zalecono im wykluczyć goitrogeny, patrz poniżej).
3.Mięso – zostali poinformowani, aby jedli tylko chude mięso, zarówno czerwone jak i białe, a także mogli spożywać ryby.
4.Wyłączono substancje wolotwórcze - autorzy uważali następujące pokarmy jako goitrogenne:"rodzina warzyw kapustnych (olej rzepakowy, kapusta, rzepa, rukola, rzodkiewka, chrzan), mleko, soja, szpinak, proso, tapioka i sałata. Nawet niektóre substancje dodawane do żywności, takie jak azotany dodawane do ryb i konserw mięsnych uważane były za goitrogeny".
5.Wykluczono także – jaja, rośliny strączkowe, produkty mleczne, chleb, makaron, owoce i ryż.
Zalecenia dietetyczne podawane na mojej stronie internetowej
Ucieszyłam się, że skuteczność dietay, bardzo podobnej do tej, którą rekomendowałam od 2012 roku, została potwierdzona przez badania kliniczne!
Jeśli dopiero co pojawiłeś/aś się na mojej stronie, oto moje wskazówki dietetyczne w skrócie (te, które są zgodne z badaniami.)
Zawsze opowiadałam się za dietą bezglutenową (z powodu nadwrażliwości na gluten u 88% osób z Hashimoto), a także bez soi, rzepaku i oleju rzepakowego, z powodu potencjalnych właściwości goitrogennych, które często są problemem w Hashimoto.
Polecam również unikanie produktów mlecznych (ze względu na nietolerancję białek mleka, występującą u 80% osób z Hashimoto). Należy też spożywać pozbawione azotanów mięso i ograniczyć lub najlepiej wyeliminować przetworzoną żywność.
W wielu przypadkach rekomenduję też dietę autoimmunologiczną Paleo (bez ziaren, takich jak ryż i kukurydza, bez roślin strączkowych i jajek, orzechów i nasion). Często zalecam również wyeliminowanie prosa, a tapiokę / cassavę używać w umiarkowanych ilościach ze względu na zawartość skrobi. W niektórych przypadkach polecam również ograniczenie owoców.
Czym się różni dieta zastosowana w badaniach klinicznych od diety, którą polecam?
Napisałam wcześniej artykuł o goitrogenach i tutaj powtórzę definicję goitrogenu. Goitrogenem jest każda substancja, która zakłóca funkcjonowanie tarczycy. Z drugiej jednak strony jest to temat bardziej skomplikowany, ponieważ goitrogeny to duża grupa pokarmów, o różnym mechanizmie działania. Uważam, że substancje wolotwórcze, z rodziny kapustnych, jak brokuły, kapusta, rzepa i inne, są zdrowe dla większości osób z Hashimoto i odgrywają dużą rolę w detoksykacji organizmu. Polecane są w postaci gotowanej, sfermentowanej lub gotowane na parze, a nawet można je spożywać w stanie surowym. U większości pacjentów spożywających warzywa kapustne nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych, z wyjątkiem tych z przerostem bakteryjnymi jelit (SIBO), (ponieważ warzywa kapustne są wysokie w FODMAP, co może nasilać objawy SIBO) oraz u osób z mutacją genetyczną CBS (z powodu dużej zawartość siarki w tych warzywach).
Sałaty również nie zalecam unikać, z wyjątkiem niektórych przypadków zespołu jelita drażliwego, ponieważ wszelkie surowe warzywa mogą nasilić objawy IBS, a jak wiadomo sałata nie jest warzywem nadającym się do gotowania. 😉
Proporcje białka, tłuszczów i węglowodanów będą zmienne w zależności od indywidualnych preferencji i będą się różnić u poszczególnych osób. Niektórzy (szczególnie osoby bardziej aktywne) skorzystają z większej ilości białek. Dla innych bardziej korzystna będzie dieta z większą zawartością tłuszczów i do nich należą osoby z mgłą mózgową, bólem i depresją. Dla innych może się nawet okazać korzystna dieta ketogenna. Osobiście, dla mnie: mało węglowodanów, dieta bogata w tłuszcze sprawiły, że czułam się wspaniale przez kilka lat, ale po pewnym czasie zaczęłam dodawać więcej węglowodanów. Najważniejsze jest to aby dostosować dietę do własnych potrzeb i nawet u tej samej osoby potrzeby mogą się zmienić!
Ocena badania
Czy tak naprawdę ograniczenie zawartości węglowodanów, ograniczenie goitrogenów, unikanie wysoce reaktywnych produktów spożywczych (glutenu, nabiału, soi, jaj), odegrało istotną rolę w poprawie wyników leczenia?
Osobiście zaobserwowałam podobne wyniki. U wielu osób po zastosowaniu diety niskowęglowodanowej i eliminującej substancje reaktywne wystąpiła normalizacja lub zmniejszenie ilości przeciwciał, ustąpienie zmęczenia, mgły mózgowej, lęku, objawów IBS i bólu, a także spadła waga ciała i ustąpiło wypadanie włosów! Nie jestem w zupełności przekonana o konieczności wyeliminowania substancji wolotwórczych.
Chciałabym widzieć badania kliniczne, które określiłyby oddzielnie wpływ poszczególnych czynników, ale cieszę się, że istnieje zainteresowanie tym tematem i mam nadzieję, ze zostanie przeprowadzonych więcej badań na ten temat.
Chciałbym też, aby grupa kontrolna była rzeczywistą grupą kontrolną (grupa kontrolna powinna zastosować ich "normalną" dietę), a także aby dieta niskokaloryczna była ściślej zdefiniowana. Jeżeli mówimy o małej ilości kalorii, to jak małej? 800 kalorii? 1200 kalorii? 1500 kalorii? Oczywiście jest duża różnica pomiędzy 800 a 1500 kalorii!
Mało było też informacji o przestrzeganiu diety. Czy uczestnicy badania rzeczywiście przestrzegali dietę, którą im zalecono? Czy grupa kontrolna rzeczywiście spożywała dietę niskokaloryczną? (przestrzeganie zaleceń jest często wyzwaniem dla wielu badań tego typu).
Chciałbym też, aby czas trwania badania wynosił co najmniej 3 miesiące, ponieważ jest to czas potrzebny, aby zobaczyć pełny wpływ diety na przeciwciała przeciwko tarczycy!
** Jak wynika z badań, zastosowanie diety niskowęglowodanowej i pozbawionej substancji wolotwórczych spowodowało redukcję przeciwciał i markerów wagi. Chociaż czytając wyniki badań wygląda na to, że osoby z grupy stosującej dietę niskokaloryczną również utraciły wagę? Z mojego doświadczenia wynika, że utrata wagi nastąpi w obu scenariuszach. Jakkolwiek obie grupy badanych obniżą swoją wagę, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że utrata wagi u osób stosujących dietę niskokaloryczną będzie krótkotrwała, natomiast osoby stosujące dietę niskowęglowodanową utrzymają obniżoną wagę, ale progres ich choroby może się zatrzymać ze względu na problemy z nadnerczami.
-> 90% osób z Hashimoto ma pewien stopień dysfunkcji nadnerczy -> Napisałam w tej sprawie list do naukowców z prośbą o wyjaśnienie.
Dodatkowo dobrze byłoby śledzić inne symptomy choroby, poza wagą. Przecież wszyscy chcemy nie tylko wyglądać lepiej, ale też czuć się lepiej!!
OBALENIE MITÓW DOTYCZĄCYCH DIETY W HASHIMOTO
Niektórzy uważają, że dieta bez glutenu jest korzystne tylko u tych, u których Hashimoto towarzyszy celiakia, ale w badaniu żaden z pacjentów nie miał celiakii!
Wiele osób z Hashimoto ma również nietolerancję mleka (ponad 80% osób ankietowanych czuło się lepiej po odstawieniu mleka). Co ciekawe, w badaniu stwierdzono, że 83% osób z przeciwciałami tarczycy miało niedobór laktazy, enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy w mleku. Z mojego doświadczenia wynika, że większym problemem jest nietolerancja kazeiny w mleku niż laktoza.
Czy znacie mit, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów jest "niedobra" dla osób z Hashimoto? Ponownie, jest to powszechny mit, ale w tym badaniu wykazano, że w rzeczywistości dieta low-carb jest korzystna.
Więc co z mitem goitrogenowym? Nadal podtrzymuję moje oryginalne stanowisko, ale jestem gotowa zweryfikować mój pogląd jeżeli pojawią się nowe badania potwierdzające szkodliwość substancji wolotwórczych.
Podsumowanie
Jeśli chcesz zmniejszyć przeciwciała TPO, zmniejszyć przeciwciała TG i poczuć się lepiej (i być może stracić do 5% wagi), spróbuj wykonać poniższy plan przez trzy tygodnie! Zastosuj dietę:
- Bez wysoce reaktywnych produktów spożywczych (gluten, ziarna, jaja, soja, nabiał, rośliny strączkowe)
- O niskiej zawartości węglowodanów (z małą ilością owoców!)
- Bogatą w warzywa
Chciałabym polecić zbiór przepisów na dania według wskazówek diety Paleo i diety autoimmunologicznej - 4 tygodniowy plan.
Link do przepisów:
http://www.tarczycahashimoto.pl
http://www.tarczycahashimoto.pl/przepisy.html
References https://www.dovepress.com/effects-of-low-carbohydrate-diet-therapy-in-overweight-subject-with-au-peer-reviewed-fulltext-article-DDDT
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto