KURKUMA DLA TWOJEJ TARCZYCY
Uwielbiam koncepcję uzdrawiania jedzeniem i używania żywności jako lekarstwa lub, jak lubię to nazywać, farmakologią żywności. Zostałam farmaceutą, ponieważ zawsze interesował mnie wpływ różnych substancji na fizjologię człowieka. Leki są oczywistym przykładem tego, jak niewielka ilość jakiejś substancji może wywoływać ogromne zmiany w ludzkim ciele, ale jeszcze bardziej intryguje mnie wpływ jaki wywiera na organizm żywność i naturalne substancje.
„Farmakognozja” to termin, którego używamy do badania leków pochodzących ze źródeł naturalnych, a kurkuma przyprawowa zyskała wiele uwagi ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Kurkuma może być pomocna w zmniejszaniu stanu zapalnego całego ciała, gojeniu jelit, a także w detoksykacji z metali ciężkich u osób z chorobami autoimmunologicznymi, w tym Hashimoto.
W tym artykule omówię:
- Historię kurkumy
- Korzyści stosowania kurkumy w łagodzeniu objawów Hashimoto
- Pyszne i proste przepisy zawierające kurkumę
- Środki ostrożności przy suplementacji kurkurminą
Historia kurkumy
Kurkuma, której botaniczna nazwa to Curcuma longa, to roślina z rodziny imbirowatych, która po raz pierwszy była uprawiana w Indiach i Indonezji i od prawie 4000 lat jest ważną częścią indyjskiej kuchni, medycyny a nawet religii.
Chociaż często myślimy o kurkumie jako o przyprawie nadającej curry charakterystyczny złoty kolor, roślina ta ma równie długą historię zastosowania leczniczego. W przeszłości kurkuma była stosowana w leczeniu bólu, a także dolegliwości żołądkowych i wątrobowych. Miejscowo kurkuma była stosowana w leczeniu wielu schorzeń skóry, w tym jako środek gojący rany, w egzemie i wysypkach skórnych.
Do dziś kurkuma jest uważana za świętą substancję w większości indyjskiej kultury. Jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i pakistańskiej, w curry na całym świecie oraz w medycynie ajurwedyjskiej – starożytnym indyjskim systemie naturalnego uzdrawiania, który jest nadal praktykowany na całym świecie.
Oprócz zastosowania w curry, kurkuma jest szeroko stosowana jako barwnik dodawany do sera, masła i ido innych produktach mlecznych. Wykorzystywana jest również do produkcji niektórych produktów spożywczych, takich jak napoje w puszkach, pieczywo, lody, żółte ciasta, sok pomarańczowy, herbatniki, popcorn, słodycze, polewa do ciast, płatki zbożowe, sosy i żelatyny. Zgłoszone spożycie kurkumy przez ludzi w krajach azjatyckich waha się między 200-1000 mg/dzień.
Obecnie odnotowało gwałtowny wzrost zastosowania kurkumy w suplementach diety, napojach, żywności, a nawet jako aktywny składnik suplementów i żywności dla zwierząt.
Korzyści z zastosowania kurkuminy
Współczesna medycyna zaczęła dostrzegać zalety kurkumy i potwierdzać starożytne twierdzenia o jej właściwościach leczniczych, czego dowodem jest prawie 6000 publikacji naukowych na ten temat. Przeprowadzono ponad 10 000 badań i 120 badań klinicznych w celu oceny korzyści leczniczych jakie przynosi zastosowanie zarówno kurkumy, jak i kurkuminy.
Kurkuma zawiera związki zwane kurkuminoidami i to właśnie one odpowiedzialne są za jej właściwości lecznicze. Najważniejszym z tych kurkuminoidów jest kurkumina, która ma silne działanie przeciwzapalne i jest silnym przeciwutleniaczem.
Tradycyjne ludowe zastosowania kurkumy obejmowały leczenie różnych form zapalenia, w tym zapalenia stawów, chorób układu oddechowego, alergii, leczenia ran cukrzycowych i innych ran, zapalenia spojówek, raka skóry, infekcji dróg moczowych, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, zaburzeń trawiennych, gazów, kolki, bólu brzucha i wzdęć. Była również używana jako środek wspomagający wydzielanie flegmy, poprawiający krążenie, oczyszczający krew, a także pomocna w problemach z menstruacją i pozytywnie wpływająca na ogólny poziom energii.
Jako przykład tradycyjnego dawkowania w medycynie ludowej i ziołolecznictwie, przy zapaleniu stawów zaleca się dawkowanie 8-60 gramów dziennie, a przy niestrawności 1,3-3,0 gramów kurkumy pochodzącej ze świeżego korzenia.
Współczesna nauka od tego czasu zbadała stosowanie kurkuminy i stwierdziła, że związek ten:
- Promuje zdrową odpowiedź zapalną: Kurkumina blokuje cząsteczkę zwaną NF-kB, która przemieszcza się do jąder komórkowych i włącza geny związane ze stanem zapalnym. Uważa się, że w ten sposób pomaga zmniejszyć stan zapalny, który jest powiązany z wieloma chorobami zapalnymi, w tym chorobami serca, rakiem i chorobą Alzheimera.
- Wzmacnia działanie przeciwutleniaczy w organizmie: Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który może neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia oksydacyjne — jeden z mechanizmów wielu chorób. Wzmacnia również aktywność własnych enzymów antyoksydacyjnych organizmu.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia: Wykazano, że kurkumina jest tak samo skuteczna, jak niektóre leki na receptę, w promowaniu zdrowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, które pomagają regulować ciśnienie krwi i krzepliwość krwi.
- Zmniejsza objawy związane z zapaleniem stawów: Silne właściwości przeciwzapalne kurkuminy zmniejszają ból i stany zapalne stawów skuteczniej niż wiele leków na receptę.
- Wpływa na zrównoważenie nastroju: Kurkumina zwiększa poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), który, jak stwierdzono, jest niższy u osób z depresją. Istnieją również dowody na to, że kurkumina może wspierać prawidłowy poziom neuroprzekaźników w mózgu – serotoniny i dopaminy (nasze hormony szczęścia!)
Ze względu na swoją zdolność do zmniejszania stanu zapalnego i oksydacji — czynników, które odgrywają ogromną rolę w powstaniu wielu chorób i samego starzenia — kurkumina może być pomocna w zapobieganiu lub leczeniu szerokiego zakresu schorzeń, w tym Hashimoto. Nic dziwnego, że substancja ta jest czczona od tysięcy lat!
Kurkumina i Hashimoto
Nadmierny stan zapalny jest zawsze obecny w zapaleniu tarczycy Hashimoto (przyrostek „itis” oznacza stan zapalny w tarczycy), a przepuszczalność jelit została uznana za wspólny czynnik w każdym przypadku choroby autoimmunizacyjnej. W niektórych przypadkach osoby z Hashimoto mogą również mieć toksyczność spowodowaną nadmiarem metali ciężkich.
Wykazano, że kurkumina, najlepiej przebadany aktywny składnik kurkumy, ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, z których wszystkie mogą przynieść korzyści osobom cierpiącym na objawy związane z Hashimoto.
Benefity stosowania kurkumy:
- Regulacja układu odpornościowego
- Hamowanie reakcji autoimmunologicznych
- Ochrona przewodu pokarmowego
- Ochrona wątroby
- Detoksykacja
- Działanie przeciwnowotworowe
- Redukcja stanu zapalnego
Badania nad działaniem kurkuminy
Wiele badań, w których zbadano wpływ kurkuminy na tarczycę i autoimmunizację, wykazało zachęcające wyniki:
- Kurkumina może pomóc w ochronie bariery jelitowej przed inwazją infekcji bakteryjnej i może pomóc w leczeniu nieszczelnego jelita.
- Według badań opublikowanych w 2014 r. w czasopiśmie Food Chemistry and Toxicology „Kurkumina zmniejsza hepatotoksyczność indukowaną przez arsen, kadm, chrom, miedź, ołów i rtęć, zapobiega uszkodzeniom histologicznym, peroksydacji lipidów i wyczerpaniu glutationu (GSH), utrzymuje w wątrobie poziom enzymów antyoksydacyjnych i chroni przed dysfunkcją mitochondriów.”
- Kurkumina wykazała działanie hamujące na komórki rakowe w raku tarczycy.
- Kurkumina chroniła przed uszkodzeniami genetycznymi i skutkami ubocznymi wywoływanymi przez radioaktywny jod, który jest czasami stosowany w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa.
- Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, które mogą być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. W szczególności kurkumina wywiera działanie przeciwzapalne poprzez obniżanie poziomu cytokin Th-1 (TNF-A, IL-1, 2, 6, 8, 12), które mogą być nadaktywne w Hashimoto. Stwierdzono, że kurkumina zmniejsza stan zapalny stawów w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ponadto wydaje się mieć terapeutyczne działanie przeciwzapalne w różnych problemach żołądkowo-jelitowych, wykazując poprawę w chorobie Leśniowskiego-Crohna (Th-1), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (Th-2) i zespole jelita drażliwego.
W mojej ankiecie obejmującej 2232 osoby z Hashimoto 680 osób zgłosiło, że próbowało kurkuminy. Pięćdziesiąt sześć procent stwierdziło, że było to pomocne, 40 procent nie zauważyło zmiany w swoim samopoczuciu, a 3 procent stwierdziło, że to pogorszyło ich samopoczucie.
Zapytani o konkretne korzyści wynikające ze stosowania kurkumy, 64 procent osób stwierdziło, że pomogło im to w zmniejszeniu objawów bólu. Inne pozytywne korzyści to wzrost energii (o 35 proc.), poprawa nastroju (o 34 proc.) i spadek poziomu przeciwciał przeciw tarczycy (12,5 proc.).
Ból jest najbardziej oczywistym objawem stanu zapalnego w organizmie, więc nie dziwię się, że ci, którzy odczuwali ból, zauważyli poprawę dzięki stosowaniu kurkuminy. Podczas gdy większość osób z Hashimoto ma stan zapalny, tylko u niektórych pojawią się objawy bólowe.
Brak energii, zmiany nastroju i obecność przeciwciał przeciwko tarczycy również wskazują na stan zapalny. Zachęcające było to, że kurkumina również wpłynęła na te parametry, ale należy zauważyć, że poprawa tych objawów może być mniej oczywista do zauważenia, a jej pojawienie się może zająć nieco więcej czasu.
Chociaż kurkumina może również zwiększać poziom glutationu (przeciwutleniacz, którego często brakuje w Hashimoto), zmniejszać stany zapalne, pomagać w gojeniu jelit i pomagać w detoksykacji metali ciężkich, trudno jest ocenić tę poprawę na podstawie ankiety.
Chociaż większość osób z Hashimoto odniesie korzyści z dodania kurkumy, jeśli obecnie odczuwasz ból, najprawdopodobniej odniesiesz najwięcej korzyści.
Zastosowanie kurkumy/kurkuminy?
Kurkuma naturalnie ma niską biodostępność, ponieważ łatwo ulega degradacji i jest eliminowana w ciągu godziny po spożyciu.
Historycznie, aby zwiększyć wchłanianie, kurkumina była łączona z czarnym pieprzem, aby zwiększyć jej biodostępność i poprawić jej właściwości lecznicze. Połączenie kurkuminy z piperyną, alkaloidem znajdującym się w czarnym pieprzu, przedłuża żywotność kurkuminy w organizmie i pomaga wydłużyć czas jej działania.
Innym sposobem na zwiększenie wchłaniania kurkuminy jest spożywanie samego korzenia kurkumy (świeżego lub suszonego w postaci proszku), ponieważ naturalne olejki znajdujące się w korzeniu kurkumy i proszku z kurkumy mogą zwiększyć biodostępność kurkuminy siedem do ośmiu razy. W dietach indyjskich kurkuma jest często rozpuszczana i ekstrahowana poprzez gotowanie z tłuszczem (np. gotując ją z ghee, znanym również jako masło klarowane), co może zwiększyć jej biodostępność.
Kurkumę można dostarczyć do organizmu poprzez dodanie jej do przyrządzanych pokarmów (pamiętaj, aby dodać trochę pieprzu do mieszanki), a także poprzez użycie wysokiej jakości suplementu kurkuminy.
Suplementy kurkuminy
Ważne jest, aby znaleźć wysokiej jakości suplement kurkuminy, ponieważ niska biodostępność była również problemem w przypadku suplementów kurkuminy. Badania wykazały, że stężenie kurkuminy w osoczu wynosi zaledwie 50 ng/ml po podaniu dawek tak wysokich jak 12 g/dzień.
Aby przezwyciężyć problem biodostępności, opracowano różne preparaty kurkuminy o zwiększonej biodostępności.
Chociaż na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów suplementów kurkuminy, o różnym poziomie biodostępności, kilka popularnych preparatów obejmuje:
- Nieopracowana kurkumina: Jest to wyizolowany koncentrat nieskompresowanej kurkuminy, bez poprawy biodostępności. Jest standaryzowany na zawartość 95 procent kurkuminoidów. W badaniu, w którym kurkuminę podawano szczurom doustnie w dawce 2 g/kg, maksymalne stężenie w surowicy wynoszące 1,35±0,23 µg/ml zaobserwowano po 0,83 godziny, podczas gdy u ludzi ta sama dawka kurkuminy powodowała albo niewykrywalne lub bardzo niskie (0,006±0,005 µg/ml po 1 godzinie) poziomy w surowicy.
- Phytosome Curcumin: W tego typu suplementach biodostępność kurkuminy jest zwiększona poprzez zamknięcie kurkuminoidów w kompleksie fitosomów, który jest kompleksem złożonym z fosfolipidów lub tłuszczu. Mimo że ten format ma mniejszy procent kurkuminoidów w porównaniu z preparatami niewzmocnionymi, zwiększona absorpcja zapewniana przez fitosom pozwala mu być równie terapeutycznym. W badaniu porównawczym u ludzi, wchłanianie kurkuminoidów obecnych w komercyjnej kurkuminie zostało porównane z fitosomem kurkuminy. Ogólny wzrost wchłaniania kurkuminoidów z fitosomu kurkuminy był 29-krotny.
- Kurkumina z Piperyną: Jednym ze sposobów, w jaki nasza wątroba pozbywa się obcych substancji, jest rozpuszczanie ich w wodzie, dzięki czemu można je łatwiej wydalić. Piperyna, silny inhibitor metabolizmu leków, blokuje ten proces, co pozwala na dłuższe pozostawanie kurkuminy w organizmie w celu lepszego wchłaniania. U ludzi biodostępność kurkuminy wzrosła o 2000 procent po 45 minutach od podania kurkuminy z piperyną. Badanie to wykazało, że piperyna zwiększa stężenie w surowicy, stopień wchłaniania i biodostępność kurkuminy.
Dla tych, którzy nie są wrażliwi na piperynę, suplement, którego osobiście używałam, nazywa się Curcumin with Bioperine. (Kurkumina z Bioperyną.) Nie zawiera glutenu, nabiału i soi. Dawka, którą stosowałam pracując nad detoksykacją mojego organizmu z arsenu wynosiła 500 mg trzy razy dziennie.
Uwaga: Chociaż piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy, niektóre osoby wrażliwe na czarny pieprz mogą na nią reagować. Chociaż czarny pieprz nie należy do roślin psiankowatych i jest przyjazny dla Paleo, jest uważany za „podejrzaną” przyprawę w ramach Autoimmunologicznej diety Paleo ze względu na potencjalne reakcje, jakie może wywołać.
Na szczęście udało mi się opracować nowy suplement, który może być dobrze przyswajalną alternatywą dla tych, którzy nie tolerują piperyny, ale nadal chcą włączyć kurkuminę do swojej rutyny.
Curcumin Absorb Curcumin Absorb firmy Rootcology to wysoce biodostępny preparat, który zawiera unikalną kombinację trzech prozdrowotnych kurkuminoidów: kurkuminy, bisdemetoksykurkuminy i demetoksykurkuminy, a także olejku z kurkumy. Trzy kurkuminoidy są najsilniejszymi, najbardziej ochronnymi i najlepiej przebadanymi składnikami korzenia kurkumy. Naturalnie występujący proszek z korzenia kurkumy zawiera tylko 5-7 procent kurkuminy, podczas gdy mieszanka w Curcumin Absorb jest skoncentrowana, aby zawierać 95 procent kurkuminoidów. Potencjalne korzyści zdrowotne kurkuminy są często ograniczone przez jej słabą rozpuszczalność, niską absorpcję z jelit, szybki metabolizm i szybką eliminację ogólnoustrojową. Curcumin Absorb jest wytwarzany przy użyciu całkowicie naturalnej metody, która poprawia wchłanianie i dostarczanie kurkuminy. Proces ten wykorzystuje mieszankę olejów MCT, lecytyny słonecznikowej i witaminy E, bez użycia potencjalnie szkodliwych środków powierzchniowo czynnych, co zwiększa szybkość wchłaniania. Żaden ze składników nie pochodzi z soi.
Oto, co Kristin L. miała do powiedzenia na temat wchłaniania kurkuminy:
Po przeczytaniu wszystkich wspaniałych rzeczy, które Kurkumina może zrobić dla ciała, postanowiłam spróbować. Byłam zdumiona tym, jak zmniejszyły się bóle stóp i ogólny stan zapalny. Wspaniale było kupić produkt, który został starannie przygotowany bez nabiału, glutenu, soi itp.
Kilka środków ostrożności…
Kurkumina wydaje się być niezwykle bezpieczna, nawet w dawkach do 8 gramów dziennie.
Chociaż większość ludzi może bezpiecznie używać kurkumy/kurkuminy, istnieje kilka wyjątków, na które należy zwrócić uwagę. Osoby stosujące leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna (Coumadin), powinny unikać kurkuminy, ponieważ może ona nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych. Chociaż ta interakcja nie została dobrze zbadana, pojawiły się doniesienia o nadmiernym krwawieniu u osób łączących kukurminę z antykoagulantami.
Pojawiły się także doniesienia o spadku poziomu żelaza u niektórych osób, które przyjmowały kurkumę, i powrocie do normy po odstawieniu suplementu. Chociaż badania na myszach wykazały korelację między kurkuminą a obniżonym poziomem żelaza, wyniki te nie zostały powtórzone w badaniach na ludziach. Niemniej jednak osoby z anemią lub niskim poziomem żelaza powinny skonsultować się z lekarzem i uważnie monitorować poziom ferrytyny przed zastosowaniem suplementu z kurkumy lub kurkuminy.
Badania wykazały, że przyjmowanie dawek 1200 – 2100 mg kurkuminy dziennie przez dwa do sześciu tygodni nie prowadziło do żadnych widocznych działań niepożądanych. Jednak kilka negatywnych skutków ubocznych zostało odnotowanych przez niewielką część osób przyjmujących suplementy kurkuminy w wyższych dawkach. Przy dawkach dobowych przekraczających 1000 mg zgłaszano problemy z trawieniem. Bóle głowy i nudności odnotowano u niewielkiej liczby osób przy dawkach powyżej 450 mg. Wreszcie, w kilku rzadkich przypadkach osób przyjmujących kurkuminę w dawkach 8000 mg zaobserwowano wysypki skórne.
Ponadto niektóre odmiany genów, takie jak MAO-A, mogą sprawić, że niektóre osoby będą bardziej wrażliwe na kurkuminę. Jeśli przeanalizowałeś swoje DNA przez firmę taką jak 23andMe i wiesz, że masz tego typu mutację, możesz ograniczyć spożycie kurkuminy.
Nie wszystkie suplementy kurkumy są czyste i mogą zawierać wypełniacze, w tym mąkę pszenną, jęczmienną lub żytnią – źródła glutenu, które mogą być szczególnie szkodliwe dla osób z Hashimoto. Stwierdzono również, że niektóre proszki kurkumy zawierają wysoki poziom ołowiu i barwnika spożywczego o nazwie żółcień metanilowa, który może powodować raka i uszkodzenia neurologiczne, gdy jest spożywany w dużych ilościach. Dlatego znalezienie renomowanego źródła kurkumy jest kluczowe!
Gotowanie z kurkumą
Poniżej dwa z moich ulubionych sposobów na dodanie kurkumy do diety. Kilka lat temu miałam za duży poziom arszeniku w organizmie z powodu używania konwencjonalnej szminki (ojej!) i używałam kurkuminy do detoksykacji organizmu. Oprócz kurkuminy piłam też kurkumową herbatę dwa razy dziennie i jadłam kurczaka Tandoori kilka razy w tygodniu. Wierzę, że dodanie kurkumy pomogło mi usunąć arszenik w ciągu miesiąca i pomogło mi zapobiec długotrwałym uszkodzeniom!
Kurczak Tandoori
Składniki:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki pieprzy
1 łyżeczka soli morskiej
2 szklanki mleka kokosowego
1 kurczak w kawałkach lub 8 podudzi z kurczaka
Sposób przygotowania:
Umieścić wszystkie składniki w wolnowarze i gotować przez 8 godzin
Herbata z kurkumą
Składniki:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Sok z 1 cytryny
Słodzik (polecany przeze mnie to: stevia lub syrop klonowy)
1 szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w szklance lub kubku (do wyboru) i zalać gorącą wodą
Podsumowanie
Kurkuma to potężny składnik o długiej historii stosowania, a nowe, ekscytujące badania potwierdzają pozytywny wpływ, jaki może mieć na organizm. Moje osobiste doświadczenie pokazało korzyści, jakie może mieć dla detoksykacji organizmu. Często polecam go klientom z Hashimoto, aby wspierać jelita, wątrobę i szlaki zapalne, a zwłaszcza dla tych, którzy doświadczają bólu!
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w Twojej podróży! Jeśli próbowałeś kurkumy, podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach poniżej!
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
References
- Cho JA, Park E. Curcumin utilizes the anti-inflammatory response pathway to protect the intestine against bacterial invasion. Nutrition Research and Practice. 2015;9(2):117-122.
- García-Niño WR1, Pedraza-Chaverrí J2. Protective effect of curcumin against heavy metals-induced liver damage. Food Chem Toxicol. 2014 Jul;69:182-201
- Tan C1, Zhang L1, Cheng X1, Lin XF1, Lu RR2, Bao JD1, Yu HX3. Curcumin inhibits hypoxia-induced migration in K1 papillary thyroid cancer cells. Exp Biol Med (Maywood). 2014 Oct 27.
- Xu X1, Qin J1, Liu W2. Curcumin inhibits the invasion of thyroid cancer cells via down-regulation of PI3K/Akt signaling pathway. Gene. 2014 Aug 10;546(2):226-32.
- Shafaghati N, Hedayati M, Hosseinimehr SJ. Protective effects of curcumin against genotoxicity induced by 131-iodine in human cultured lymphocyte cells. Pharmacogn Mag. 2014 Apr;10(38):106-10
- Bright JJ. Curcumin and autoimmune disease. Adv Exp Med Biol. 2007;595:425-51.
- Paul C. Curcum-EvailTM. Designs for Health. http://biorna-quantics.com/wp-content/uploads/2016/01/Curcum-Evail_TechSheet.pdf. November 2015. Updated January 2016. Accessed January 31, 2018.
- Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.
- Biswas SK, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Antioxid Redox Signal. 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41.
- Toborek M, Kaiser S. Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis. Basic Res Cardiol. 1999 Oct;94(5):295-314.
- Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639.
- Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, et al. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025.
- Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (2008) 201: 435. https://doi.org/10.1007/s00213-008-1300-y.
- Kress, R. The Versatile Uses of Turmeric and Curcumin. FreeCE website. www.freeCE.com. Accessed October 20, 2020.
- 1. Benzie IFF, Wachtel-Galor S. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis, 2011.
- Govindarajan V. S. Turmeric-chemistry, technology, and quality. Crit Rev Food Sci Nutr. 1980; 12:199–301.
- Ammon H. P, Wahl M. A. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Med. 1991; 57:1–7.
- Thimmayamma B. V. S, Rau P, Radhaiah G. Use of spices and condiments in the dietaries of urban and rural families. J Indian Nutr Diet. 1983; 20:153–62.
- Atal CK, Dubey RK, Singh J. Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine: evidence that piperine is a potent inhibitor of drug metabolism. Journal of Pharmacological Experimental Therapeutics. 1985 Jan;232(1):258-62.
- Prasad S, Tyagi A, and Aggarwal B. Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice. Cancer Res Treat. 2014 Jan; 46(1): 2–18.
- Wahlström B, Blennow G. A study on the fate of curcumin in the rat. Acta Pharmacol Toxicol (Copenh). 1978 Aug; 43(2):86-92.
- Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS, Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May; 64(4):353-6.
- Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.