Zapalenie Tarczycy Hashimoto
Zapraszamy na Facebook ->
  • Home
  • Autorki
  • Książka
  • Blog
  • Wywiady
  • PRZEPISY

JAK DUŻO FRUKTOZY JEST ZA DUŻO?

6/27/2015

0 Comments

 
Picture





JAK DUŻO FRUKTOZY JEST ZA DUŻO?


Fruktoza należy do cukrów prostych (monosacharydów) i jest 1.73 razy słodsza niż cukier stołowy. W przyrodzie może występować samodzielnie albo w połączeniu z glukozą (sacharoza). Do produktów zawierających fruktozę zaliczamy owoce, warzywa, buraki cukrowe, trzcinę cukrową i miód. W przeciwieństwie do glukozy 100% fruktozy metabolizowane w wątrobie.

Sacharoza (cukier stołowy) składa się z glukozy i fruktozy w równych ilościach. Wysokofruktozowy syrop z kukurydzy jest także dwusacharydem, zawiera on 55% fruktozy i 45% glukozy. 

Dr Mercola uważa, że konsumpcja fruktozy dla większości społeczeństwa powinna być ograniczona do 25 g na dobę. Jakkolwiek u osób ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca i cukrzycy, nadciśnienia i z wysokim cholesterolem  dzienne spożycie fruktozy nie powinno przekraczać 10-15 g dziennie. 
Jeżeli spożywamy fruktozę pochodzącą z owoców, to rzadko przekraczamy ilość 15 g na dobę, natomiast dodanie słodzonych napojów i cukrów w typowej diecie, zwiększa spożycie fruktozy i ilość spożywanej fruktozy na dobę może przekroczyć nawet 73 g.

Najnowsze badania przeprowadzone przez dr. Johnsona pokazały, że markerem toksyczności fruktozy jest poziom kwasu moczowego. “w naszym laboratorium wykazaliśmy, że kwas moczowy reguluje naszą wrażliwość na fruktozę. Im wyższy poziom tego kwasu tym bardziej jesteśmy podatni na niekorzystne efekty działania fruktozy.” Dr Johnson uważa, że optymalny poziom kwasu moczowego dla mężczyzn powinien być w granicach 4 mg/dl i 3.5 mg/dl dla kobiet. Owoce, chociaż zawierają dużo fruktozy nie są tak problematyczne jak fruktoza pochodząca z dodawanych cukrów. Jednym z powodów jest to, że owoce zawierają również antyoksydanty i inne synergistyczne komponenty, które pomogą zniwelować niekorzystne efekty spożywanej fruktozy. 
 
Zobacz jak dużo fruktozy jest w owocach tutaj

Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto

0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Alergie Pokarmowe
    Anemia
    B12
    Biotyna
    Choroba Refluksowa
    Ciaza
    Cukier
    Dieta
    Ebv
    Gluten
    Hashimoto
    Hipoglikemia
    H.pylori
    Infekcje
    Jod
    Mleko
    Niedobór żelaza
    Niedobór żelaza
    Niepokój
    Omega-3
    Poziom Cukru
    Przeciwciała
    Przepuszczalne Jelito
    Refluks
    Selen
    Subkliniczna Niedoczynności
    Substancjie Wolotwórcze
    T3
    Tsh
    Utrata Włosów
    Witamina D
    Yersinia Enterocolitica

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos used under Creative Commons from Iqbal Osman1, UC Davis Arboretum & Public Garden, i_am_shaozhi, mynameisharsha, Iqbal Osman1, Helga Weber, outcast104, tr0tt3r, foodswings, TheDeliciousLife, valdemar.fishmen, Hey Paul Studios, nerissa's ring, kleuske, Rod Senna, Infomastern, Verano y mil tormentas., lkslp, rhwalker22, rmrcrjr, [Bellie], torbakhopper, greggavedon.com, USDAgov, orangefan_2011, Hey Paul Studios, ☮Katrina☮, www.bluewaikiki.com, avlxyz