
HISTAMINA I HASHIMOTO
Na początku mojej leczniczej podróży z Hashimoto doświadczyłam wielu alergii i nietolerancji. Byłam uczulona na wszystko, w tym na wszystkie drzewa i krzewy w Kalifornii, a także na mojego psa!
Podobnie jak ja wielu czytelników zgłasza objawy nietolerancji histaminy, co może być trudne do odróżnienia od innych nadwrażliwości pokarmowych i zaburzeń równowagi w układzie pokarmowym. Dobrą wiadomością jest to, że wiele pozornie różnych objawów ma te same przyczyny i kiedy dotrzemy do źródeł, może nastąpić uzdrowienie całego ciała.
Reagowanie na środowisko i jedzenie, a także posiadanie innych objawów Hashimoto (takich jak mgła mózgowa, wypadanie włosów, zmęczenie i niepokój) było dla mnie przytłaczające. Trochę czasu zajęło mi uporządkowanie wszystkiego i dotarcie do moich głównych przyczyn. Mam nadzieję, że ten artykuł dostarczy przydatnych informacji i pomoże w podjęciu odpowiednich kroków we własnej podróży leczniczej.
W tym artykule odkryjesz:
- Czym jest histamina i co to znaczy mieć nietolerancję
- Co to jest DAO i jaki ma związek z histaminą
- Testy potwierdzające nietolerancję histaminy
- Połączenie pomiędzy histaminą i tarczycą
- Leczenie nietolerancji histaminy
Co to jest histamina?
Histamina jest ważną substancją chemiczną w układzie odpornościowym, która jest uwalniana przez komórki tuczne (rodzaj białych krwinek) i odgrywa istotną rolę w reakcji zapalnej. Jest to w rzeczywistości kluczowy mediator wywołujący objawy alergii. Mówiąc prościej, kiedy twoje ciało jest wystawione na działanie związku alergicznego, histamina wzrasta i włącza stan zapalny, aby chronić organizm przed tym związkiem. Histamina powoduje skurcz mięśni gładkich i rozszerzenie naczyń krwionośnych, co umożliwia komórkom odpornościowym podróż do miejsca postrzeganego ataku. W normalnych ilościach w organizmie histamina pomaga w krążeniu, koncentracji i trawieniu, a także jest uważana za neuroprzekaźnik.
Komórki Twojego ciała wytwarzają histaminę, podobnie jak niektóre bakterie i drożdże w przewodzie pokarmowym.
Histamina znajduje się również w niektórych produktach spożywczych. Wiosną, kiedy pojawiają się pyłki, wiele osób doświadcza łzawienia oczu, kataru i swędzenia skóry. To jest reakcja histaminowa. Zapewne słyszeliście o lekach przeciwhistaminowych, które często stosuje się w tych dolegliwościach.
Jak histamina ma się do DAO?
DAO lub oksydaza diaminowa jest to enzym wytwarzany przez zdrowe komórki jelitowe, który rozkłada histaminę w jelicie cienkim. HNMT (Histamine N-Methyltransferase) to inny enzym odpowiedzialny za rozkład histaminy w organizmie, ale jeśli chodzi o nietolerancję histaminy to mam na myśli głównie DAO i jego rolę w układzie pokarmowym.
Preferowanym stanem organizmu jest zachowanie równowagi między poziomem histaminy a enzymami DAO w przewodzie pokarmowym.
Co to jest nietolerancja histaminy?
Mówiąc najprościej, nietolerancja histaminy występuje, gdy nie ma wystarczającej ilości enzymów DAO, aby zrównoważyć poziom histaminy w układzie pokarmowym.
W przeciwieństwie do prawdziwej alergii, nietolerancja histaminy może nie być natychmiastową reakcją. Poziom histaminy rośnie z czasem, ponieważ organizm nie jest w stanie nadążyć z produkcją DAO lub poziom histaminy jest zbyt wysoki.
Jak wspomniałam, organizm wytwarza histaminę, ale histamina dostaje się również do organizmu poprzez pożywienie. Oprócz tego bakterie obecne w pożywieniu mogą wytwarzać i uwalniać histaminę, a inne pokarmy mogą powodować, że organizm uwalnia histaminę.
Objawy nietolerancji histaminy
Objawy nietolerancji histaminy są powszechne i mogą być niespecyficzne, co utrudnia diagnozę. Często nietolerancja histaminy może być mylona z alergią pokarmową, wrażliwością pokarmową, zaburzeniem komórek tucznych i innymi.
Osoby z nietolerancją histaminy mogą doświadczać niektórych z wymienionych poniżej objawów. Najczęstszym objawem mogą być wzdęcia, uczucie pełności po posiłku, biegunka, ból brzucha i zaparcia. Objawy te mogą być podobne do objawów SIBO.
Częste objawy nietolerancji histaminy
- Ból brzucha, skurcze
- Nudności wymioty,
- Biegunki, zaparcia
- Bóle głowy i migreny
- Niskie ciśnienie krwi
- Arytmia serca
- Pokrzywka, swędzenie, zaczerwienienie
- Katar
- Obrzęk twarzy, ust lub gardła
- Astma
- Zmęczenie
- Bolesne miesiączkowanie (skurcze menstruacyjne)
Połączenie histaminy i tarczycy
Osoby z chorobami tarczycy, w tym Hashimoto, mogą być bardziej podatne na nietolerancję histaminy. Może to wynikać z tego, że nietolerancja histaminy i zapalenie tarczycy Hashimoto mogą mieć te same przyczyny źródłowe, w tym:
- Wrażliwość na gluten
- Nieszczelne jelito
- SIBO
- Alergie IgE
Co więcej, próbując wyleczyć tarczycę, niektórzy mogą nieumyślnie zwiększyć w swojej diecie żywność o wysokiej zawartości histaminy, odkryć, że mają niedobór enzymu DAO lub nieświadomie spożywać substancje blokujące DAO. Każdy z tych tematów omówię poniżej.
Diagnoza i testowanie
Ostatnio pojawia się coraz więcej badań pomocnych w diagnostyce nietolerancji histaminy. Obecnie wielu lekarzy funkcjonalnych i naturopatycznych testuje poziom DAO we krwi jako wskaźnik zdolności organizmu do rozkładania histaminy. Testowanie histaminy w moczu jest również opracowywane i wdrażane jako nowa i prawdopodobnie znacznie łatwiejsza opcja testowania. Jednak oba te testy nie są powszechnie dostępne.
Niektórzy mogą wybrać próbną suplementację DAO lub dietę eliminującą histaminę, aby sprawdzić, czy objawy się zmniejszą. Obie te opcje zostały szczegółowo omówione poniżej.
Pomocne mogą być również testy genetyczne. Poszukiwanie SNP (polimorfizmów pojedynczego nukleotydu) w genach kodujących enzymy DAO i HNMT może często stanowić element układanki.
Leczenie konwencjonalne
Konwencjonalne podejście do leczenia nietolerancji histaminy często opiera się na zastosowaniu leków przeciwhistaminowych. Osoby mające alergie sezonowe, najprawdopodobniej już je stosowały. Jakkolwiek leki przeciwhistaminowe mogą dawać chwilową ulgę, to nie eliminują pierwotnej przyczyny i dlatego nie są najskuteczniejszym rozwiązaniem.
Leki przeciwhistaminowe mogą również zmniejszać produkcję DAO w organizmie.
Jak wyeliminować pierwotną przyczynę?
Jeśli chodzi o postępowanie w nietolerancji histaminy, oto kilka podstawowych przyczyn, które należy wziąć pod uwagę:
1. Wyeliminuj z diety gluten. Podczas leczenia pierwotnej przyczyny Hashimoto, dieta bezglutenowa jest uzasadniona ze względu na powiązania między nadwrażliwością na gluten a zdrowiem tarczycy. Jeżeli bierzemy pod uwagę Hashimoto i histaminę, to ten związek jest jeszcze większy. U osób z nadwrażliwością na gluten bez celiakii możliwe jest, że gluten zmniejsza produkcję DAO w jelitach, a usunięcie glutenu może być prostym rozwiązaniem przyczyny źródłowej.
2. Zajmij się przepuszczalnością jelit (i zrób testy na SIBO). Przełomowe badania przeprowadzone przez Fasano i współpracowników wykazały, że wszystkie przypadki autoimmunizacji mają pewien stopień przepuszczalności jelitowej (powszechnie określanej jako „nieszczelne jelito”, chociaż jeśli użyjesz tego terminu w rozmowie z konwencjonalnie przeszkolonym lekarzem, może on na ciebie patrzyć jakbyś miał trzy głowy!), predyspozycje genetyczne i czynniki wyzwalające.
Zonulina jest białkiem uwalnianym w nadmiarze, gdy jelito staje się przepuszczalne. Można to teraz zmierzyć — chociaż rzadko polecam te testy, wychodząc z założenia, że większość osób, które nie mają remisji, będzie miało nieszczelne jelito. Jednak test badający poziom zonuliny jest często bardzo istotny w badaniach naukowych. Badanie z 2018 r. wykazało podwyższony poziom zonuliny i obecność dysbiozy (zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach) u osób z nietolerancją histaminy.
Tak więc uzdrowienie przepuszczalności jelit nie tylko rozwiązuje problem nietolerancji histaminy, ale pomaga również leczyć podstawową przyczynę Hashimoto.
„Leczenie jelit” to termin, który jest szeroko wrzucany do blogosfery przez zwolenników naturalnego zdrowia i można by pomyśleć, że wystarczy wyeliminować kilka pokarmów i być może trochę bulionu kostnego. Chociaż te dwie rzeczy mogą być pomocne, chcę podkreślić, że istnieje wiele przyczyn przepuszczalności jelit (nie tylko nadwrażliwość pokarmowa lub niedobór „bulionu kostnego”). Z mojego doświadczenia wynika, że diety eliminacyjne mogą złagodzić objawy, ale zwykle nie leczą większości przypadków nieszczelnego jelita. Z kilkoma ważnymi wyjątkami (gluten, nabiał i potencjalnie soja), nadwrażliwość pokarmowa jest objawem, a nie przyczyną nieszczelnego jelita.
Z mojej obserwacji wynika, że osoby, które mają wrażliwość chemiczną / wiele alergii, a także nietolerancję histaminy, często odnoszą korzyści z rozpoczęcia leczenia od zastosowania protokołu wątrobowego, zanim zagłębią się w protokół wsparcia jelit, taki jak ten, który opisałam w mojej książce "Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie", z modyfikacjami mającymi na celu uniknięcie spożywania o wysokiej zawartości histaminy (bulion kostny i sfermentowane warzywa, które zazwyczaj świetnie wspomagają pracę jelit, są pokarmami o wysokiej zawartości histaminy).
Inną ważną przyczyną przepuszczalności jelit i objawów trawiennych jest SIBO, czyli przerost bakterii w jelicie cienkim. Ogólnie oznacza to, że bakterie z jelita grubego migrowały do jelita cienkiego. Bakterie mogą tam fermentować żywność, co może powodować gazy, wzdęcia i niestrawność. Wiadomo, że SIBO bardzo często jest przyczyną nieszczelnego jelita.
Do 50 procent osób z Hashimoto może mieć SIBO, prawdopodobnie z powodu niskiego poziomu hormonu tarczycy, który spowalnia ruch w układzie pokarmowym, między innymi.
Niedoczynność tarczycy, spowolniona ruchliwość jelit i SIBO wydają się napędzać się nawzajem, a niektórzy lekarze specjalizujący się w SIBO uważają, że niedoczynność tarczycy jest wyzwalaczem SIBO… podczas gdy inni, uważają, że SIBO wyzwala niedoczynność tarczycy poprzez mechanizm autoimmunologiczny/obecność nieszczelnego jelita. Oba scenariusze są możliwe. 🙂
Ponieważ niektóre gatunki bakterii mogą być producentami histaminy, SIBO może spowodować zwiększenie ilości histaminy w jelitach i zwiększyć zapotrzebowanie na produkcję DAO. Co więcej, ponieważ jelito może być nieszczelne, histamina łatwiej przedostaje się do organizmu, gdzie może powodować wiele nieprzyjemnych objawów.
Rozwiązanie problemu braku równowagi mikrobiologicznej i przywrócenie integralności wyściółki jelita może mieć ogromny wpływ na zdolność do ponownego tolerowania histaminy. Może również zwiększyć produkcję DAO.
3. Testuj pod kątem alergii IgE i unikaj ich. Alergie IgE są znane jako „prawdziwe alergie” (chociaż zawsze uważam, że ta terminologia jest myląca). Mogą one powodować objawy, takie jak świszczący oddech, duszność i reakcje skórne. Objawy alergii IgE będą zazwyczaj natychmiastowe (minuty) w porównaniu z wrażliwością pokarmową, która jest często opóźniona (od godzin do dni). Osoby z alergią pokarmową IgE często mają upośledzoną zdolność rozkładania histaminy w układzie pokarmowym, więc jeśli ktoś ciągle je pokarm, na który jest uczulony, może to być przyczyną zwiększonej ilości histaminy.
Najczęstsze alergeny pokarmowe IgE to mleko, jaja, soja, pszenica, orzeszki ziemne, orzechy, ryby i skorupiaki. Inne niespożywcze alergeny IgE, które często spotykamy, to kurz, pyłki, sierść zwierząt i niektóre rodzaje traw. Alergie środowiskowe zwykle powodują objawy, takie jak kichanie i zatkany nos, podczas gdy alergie pokarmowe zwykle objawiają się takimi objawami, jak kaszel, duszność, pokrzywka i ból brzucha.
Jedną z form leczenia alergii są szczepienia przeciwalergiczne (odczulanie). Działa to jak immunoterapia, w której niewielka ilość alergenu jest dostarczana poprzez wstrzyknięcie przez pewien czas, aby stymulować układ odpornościowy do budowania tolerancji na alergen. Chociaż szczepionki alergiczne mogą być skuteczne dla osób z alergiami środowiskowymi, są mniej skuteczne w przypadku alergii pokarmowych i generalnie nie są zalecane.
Alternatywna forma leczenia alergii, zwana immunoterapią podjęzykową (SLIT), polega na podawaniu pacjentowi małych dawek alergenu pod język w celu zwiększenia tolerancji na substancję i zmniejszenia objawów. Ta forma terapii alergii jest ogólnie uważana za bezpieczną i ma kilka opublikowanych badań wykazujących jej skuteczność w odniesieniu do wielu alergenów. Dodatkową korzyścią jest to, że pacjent jest w stanie samodzielnie przyjmować dawki podtrzymujące przepisanego alergenu, bez konieczności wracania do gabinetu alergologa.
4. Zajmij się blokerami DAO. Alkohol i herbata (zielona i czarna herbata) mogą blokować działanie DAO w zakresie rozkładania histaminy i unikanie ich w diecie może być pomocne.
Niektóre leki również uwalniają histaminę lub blokują DAO. Mogą to być: środki zwiotczające mięśnie, narkotyki, leki przeciwbólowe (NLPZ), leki przeciwnadciśnieniowe, antyarytmiczne, moczopędne, przyspieszające perystaltykę jelit, antybiotyki, blokery histaminy (H2), antydepresanty i inne. Jeśli cierpisz na objawy nietolerancji histaminy, pomocne może być skonsultowanie się z lekarzem lub farmaceutą.
5. Unikaj pokarmów o wysokiej zawartości histaminy. Unikanie pokarmów o wysokiej zawartości histaminy może być pomocne w zmniejszaniu objawów jej nietolerancji, podczas gdy inne przyczyny źródłowe są rozwiązywane. Gdy jelita goją się i inne wyzwalacze zostaną usunięte, jest prawdopodobne, że tolerancja tych pokarmów poprawi i będzie można z powrotem wprowadzić je do diety.
Jedno z badań wykazało, że dieta o niskiej zawartości histaminy może zwiększyć własną produkcję DAO w organizmie.
Inne badanie wykazało, że gotowanie pokarmów roślinnych lub zapewnienie maksymalnej świeżości żywności może obniżyć reakcję histaminy. Dzieje się tak, ponieważ gdy żywność starzeje się i fermentuje, bakterie w żywności mogą uwalniać więcej histaminy. To jeden z powodów, dla których możesz nie reagować na świeżo ugotowany posiłek, ale kilka dni później odczuwasz reakcję na resztki.
Poniższe listy produktów spożywczych mogą stanowić wskazówki dotyczące punktu wyjścia. Zastanów się nad wyeliminowaniem pokarmów o wysokiej zawartości histaminy na okres 30 dni, a następnie zacznij powoli wprowadzać je do diety, podobnie jak to robimy w diecie eliminacyjnej; jednak listy żywności są inne.
Jak stosować dietę eliminującą pokarmy o wysokiej zawartości histaminy?
Dieta eliminacyjna wymaga usunięcia z diety na okres trzech tygodni pokarmów, które najczęściej dają nadwrażliwość. W tym czasie konieczne jest, aby nie „oszukiwać” i nie jeść nawet niewielkiej ilość usuniętego pokarmu. Może to wywołać reakcję i zakłócić wyniki. W diecie eliminacyjnej są trzy ważne kroki:
- Zdecyduj, które pokarmy zamierzasz wyeliminować. Jeśli chcesz zidentyfikować i wyleczyć się z nietolerancji histaminy, będziesz musiał unikać wszelkich pokarmów bogatych w histaminę. Zobacz listę żywności poniżej.
- Unikaj pokarmów, które eliminujesz. Ten krok jest kluczowy! Ponownie, nawet najmniejsza ilość pokarmu, którego unikasz, może wywołać reakcję, dlatego ważne jest, aby zachować czujność i unikać wszelkich śladów jedzenia przez trzy tygodnie. Dokładnie sprawdzaj etykiety żywności i bądź bardzo ostrożny, jeśli jesz poza domem, ponieważ trudno jest poznać wszystkie składniki używane w restauracjach. Najlepiej unikać jedzenia poza domem w tym okresie eliminacji, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, które może zaburzyć wyniki.
- Ponownie wprowadź kwestionowaną żywność. Jeśli objawy ulegną poprawie po 30 dniach, możesz zacząć dodawać jedzenie z powrotem, po jednym produkcie na raz. Zwracanie uwagi na wszelkie reakcje, jakie możesz mieć na określone pokarmy, pomoże ci zidentyfikować Twoją osobistą wrażliwość na jedzenie.
Pokarmy o wysokiej zawartości histaminy, których należy unikać
Te pokarmy są albo same w sobie bogate w histaminę, albo powodują, że komórki tuczne w organizmie uwalniają więcej histaminy:
- Alkohol, w tym alkohol fermentowany (wino, piwo)
- Suszone owoce
- Czekolada
- Bulion kostny (zawierający kolagen)
- Mleko (nabiał)
- Kiełki pszenicy
- Produkty fermentowane (kapusta kiszona, kimchi, ocet, kefir, jogurt, kombucha)
- Produkty marynowane (oliwki, marynaty)
- Wędliny (mięsa obiadowe, hot dogi, bekon, pepperoni)
- Żywność kwaśna (śmietana, maślanka, zakwas)
- Konserwy, wędzone i smażone ryby/owoce morza (skorupiaki, tuńczyk, makrela, sardynki, wędzony śledź)
- Dojrzały ser
- Ser kozi
- Barwniki spożywcze i sztuczne słodziki
- Świeże owoce (banany, papaja, truskawki, awokado, ananasy, maliny, morele, kiwi, nektarynki, brzoskwinie, cytrusy)
- Świeże warzywa (pomidory, szpinak, psiankowate, fasola fava, grzyby)
- Miód
- Resztki (najlepiej całkowicie ich unikać, ale upewnij się, że ugotowane potrawy są szybko schładzane i umieszczane bezpośrednio w lodówce; nigdy nie podgrzewaj więcej niż raz)
- Orzechy
- Mięso wieprzowe
Pokarmy o niskiej zawartości histaminy
- Wołowina, drób i ryby/owoce morza (bardzo świeże lub mrożone)
- Ziarna bezglutenowe (quinoa, ryż itp.)
- Jajka
- Oliwa z oliwek
- Olej kokosowy
- Zioła liściaste
- Ziołowe herbaty
- Alternatywy dla mleka (kokos, konopie, migdał)
- Świeże warzywa (z wyjątkiem wymienionych jako UNIKAJ)
- Świeże owoce (jabłka, gruszki, kantalupa, winogrona, arbuz, mango)


6. Włącz do swojej diety pokarmy bogate w kwercetynę. Kwercetyna to naturalny pigment, który można znaleźć w wielu owocach i warzywach. Jest bogaty w przeciwutleniacze i odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, a także zmniejszaniu stanów zapalnych, objawów alergii i ciśnienia krwi. Badania na zwierzętach wykazały, że kwercetyna może blokować enzymy biorące udział w zapaleniu i tłumić substancje chemiczne sprzyjające zapaleniu, takie jak histamina.
Pokarmy bogate w kwercetynę do częstego spożywania i łączenia z pokarmami o wysokiej zawartości histaminy
- Świeże owoce (jabłka, śliwki, żurawina i sok, czarna porzeczka, kapary)
- Świeże warzywa (jarmuż, cebula, szpinak)
- Świeże zioła (estragon, rzeżucha, szczypiorek, kolendra, lubczyk, koperek)
- Proszek kakaowy (surowy)
Suplementy przeciwdziałające nietolerancji histaminy
Oprócz zmniejszenia ilości histaminy, którą spożywasz w pożywieniu, istnieje kilka pomocnych suplementów, które mogą pomóc w objawach nietolerancji histaminy.
1. DAO – Dieta niskohistaminowa połączona z suplementacją DAO może wyeliminować objawy i poprawić jakość życia. W przypadku osób z migrenowymi bólami głowy wykazano, że suplementacja DAO skraca czas trwania ataku migreny o 1,4 godziny, a inne badanie wykazało, że osoby z migrenowymi bólami głowy mają zwykle niski poziom DAO we krwi. DAO może być również skuteczny w przypadku innych objawów i często jest wart wypróbowania. Pamiętaj, aby współpracować z lekarzem, aby znaleźć suplement DAO, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
2. Witamina C – Vitamin C może pomóc w objawach nietolerancji histaminy, szczególnie w połączeniu z wyeliminowaniem przyczyn. Zalecam eksperymentowanie z suplementacją między 500 a 2000 mg dziennie lub zgodnie z zaleceniami lekarza leczącego. Chociaż wysoki poziom witaminy C prawdopodobnie nie będzie szkodliwy, niektórzy mogą mieć mniejszą tolerancję jelit i doświadczać biegunki przy wyższych dawkach. HistaEze by Designs for Health to produkt złożony, który często polecam. Zawiera witaminę C wraz z elektrolitami, pokrzywą i kwercetyną. Pokrzywa i kwercetyna działają razem jako naturalny środek przeciwhistaminowy. Dawkowanie to 2 kapsułki dwa razy dziennie między posiłkami.
3. Probiotyki nie produkujące histaminy – Wiele probiotyków faktycznie wytwarza histaminę i może nawet przyczyniać się do nietolerancji histaminy, zwłaszcza przy obecności nieszczelnego jelita lub SIBO.
Probiotyki na bazie zarodników, takie jak MegasporeBiotic i Saccharomyces Boulardii, są zwykle dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancją histaminy i mogą być pomocne w leczeniu jelit.
Dla obu tych suplementów zalecana dawka to 2 kapsułki dziennie, z jedzeniem.
4. Wsparcie wątroby i pęcherzyka żółciowego – Liver and Gallbladder Support by Rootcology może być pomocnym dodatkiem do twojego planu suplementacji, szczególnie w okresach zaostrzeń lub gdy występują również alergie sezonowe lub środowiskowe. Ten suplement zawiera witaminy A, B6 i B12, a także L-metioninę, ostropest plamisty, taurynę, inozytol, żółć wołową, karczochy i buraki. Zapewnia wsparcie w okresach zaburzeń żołądkowo-jelitowych i jest szczególnie pomocny dla tych, którzy potrzebują dodatkowego wsparcia dla wątroby i pęcherzyka żółciowego. Nie jest przeznaczony dla osób z historią Addisona, zaburzeniami równowagi elektrolitowej, stosowaniem leków moczopędnych lub stosowaniem leków steroidowych.
5. Mleko wielbłądzie – Chociaż technicznie nie jest suplementem, mleko wielbłądzie jest dobrze tolerowane i ma kilka interesujących właściwości, które pomagają leczyć Hashimoto, a także wspierać organizm w wyeliminowaniu wrażliwości pokarmowej, w tym nietolerancję histaminy. Istnieją dowody sugerujące, że jest to korzystne dla równowagi układu odpornościowego, równowagi hormonów tarczycy, równowagi cukru we krwi, rozwiązywania wrażliwości pokarmowej i zmniejszania niedoborów składników odżywczych.
Jeden z moich klientów powiedział: „Reakcje na histaminę, zarówno moich córek, jak i mnie uległy znacznej poprawie. Moja 5-latka codziennie przyjmowała leki przeciwhistaminowe, ponieważ po każdym posiłku miała bóle brzucha i swędzenie. Po dwóch tygodniach picia mleka wielbłąda już nie musiała brać leków przeciwhistaminowych.”.
Jeśli to podejście do jedzenia jako lekarstwa przemawia do Ciebie i wydaje się, że dobrze pasuje, to Desert Farms Camel Milk jest świetną opcją!
Następne kroki
Podobnie jak w przypadku wielu podróży uzdrawiających, podróż z nietolerancją histaminy może być wielopłaszczyznowa i wymaga cierpliwości i wytrwałości. Podejście do pierwotnej przyczyny może zapewnić trwałe rezultaty. Jak już wspomniałam, często słyszę historie ludzi, którzy są w stanie tolerować, do pewnego stopnia, pokarmy wysokohistaminowe po wyleczeniu jelit i wsparciu DAO… więc zmiana jest możliwa!
Healing Histamine to strona internetowa i dzieło życia Yasminy Ykelenstam, wyjątkowej, pełnej pasji i pionierki w dziedzinie nietolerancji histaminy, a także mojej przyjaciółki, która niedawno zmarła na raka piersi.
Chociaż miałam przyjemność spotkać Yasminę tylko kilka razy, miała w sobie tę wibrację, która sprawiła, że ludzie ją pokochali niemal natychmiast po jej poznaniu. Jej witryna zawiera wiele informacji, zasobów i przepisów, pomocnych w wyeliminowaniu nietolerancji histaminy. Bardzo pomocne były dla niej również następujące suplementy:
- NeuroProtek: Ten suplement został stworzony przez National Institutes of Health, finansowany przez dr Theoharides (badacz komórek tucznych) w Tufts. Stabilizuje komórki tuczne i zapobiega ich wywoływaniu stanów zapalnych,
- Mangosteen: Owoc ten hamuje uwalnianie histaminy z komórek tucznych i syntezę prostaglandyn, a także pomaga w alergiach IgE.T
- Holy basil: To adaptogenne zioło doskonale łagodzi stres i jest skutecznym środkiem przeciwhistaminowym i stabilizatorem komórek tucznych.
Strona internetowa Yasminy zawiera również pomocną listę żywności o wysokiej zawartości histaminy, a także informacje na temat postawienia diagnozy. Wiem, że jej praca będzie pomagać ludziom przez wiele lat.
Aby uzyskać więcej informacji na temat rozwiązywania głównych przyczyn Hashimoto, zachęcam do zakupu kopii: "Zapalenie Tarczycy Hashimoto. Jak znaleźć i wyeliminować źródłową przyczynę choroby." Moja książka kucharska: "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto" zawiera wiele przyjaznych dla histaminy przepisów dietetycznych, które mogą pomóc Ci również w podróży uzdrawiającej.
Teraz chciałbym usłyszeć od Ciebie! Podziel się swoimi doświadczeniami z nietolerancją histaminy. Jakie narzędzia, strategie i sposoby podejścia do przyczyn źródłowych najlepiej Ci służą? Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Twojej uzdrawiającej podróży!
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
References
- Maintz L, Novak N. Histamine and Histamine Intolerance. American Journal of Clinical Nutrition. 2007; 85(5): 1185-96. doi: 10.1093/ajcn/85.5.1185.
- Kovacova-Hanuskova E, Buday T, Gavliakova S, Plevkova J. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia Et Immunopathologia. 2015; 43(5): 498-506. doi: doi: 10.1016/j.aller.2015.05.001.
- Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Holasek SJ, Mangge H. Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance. Intestinal Research. 2019; Mar 7 (Epub ahead of print). doi: 10.5217/ir.2018.00152.
- Comas-Baste O, Latorre-Moratalla ML, Bernacchia R, Veciana-Nogues MT, Vidal-Carou MC. New approach for the diagnosis of histamine intolerance based on the determination of histamine and methylhistamine in urine. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 2017; 145: 379-385. doi: 10.1016/j.jpba.2017.06.029.
- Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Mangge H, Holasek SJ. Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten – is it due to histamine intolerance. Inflammation Research. 2018; 67(4): 279-284. doi: 10.1007/s00011-017-1117-4.
- Schink M, Konturek PC, Tietz E, Dieterich W, Pinzer TC, Wirtz S, Neurath MF, Zopf Y. Microbial patterns in patients with histamine intolerance. Journal of Physiology and Pharmacology.2018; 69(4). doi: 10.26402/jpp.2018.4.09.
- Lackner S, Malcher V, Enko D, Mangge H, Holasek SJ, Schnedl WJ. Histamine-reduced diet and increase of serum diamin oxidase correlating to diet compliance in histamine intolerance. European Journal of Clinical Nutrition. 2019; 73(1): 102-104. doi: 10.1038/s41430-018-0260-5.
- Sanchez-Perez S, Comas-Baste O, Rabell-Gonzalez J, Veciana-nogues MT. Biogenic Amines in Plant-Origin Foods: Are They Frequently Underestimated in Low-Histamine Diets. Foods. 2018; 7(12). doi: 10.3390/foods7120205.
- Izquierdo-Cassas J, Comas-Baste O, Latorre-Moratalla ML, Lorente-Gascon M, Duelo A, Soler-Singla L, Vidal-Carou MC. Diamine oxidase (DAO) supplement reduces headache in episodic migraine patients with DAO deficiency: A randomized double blind trial. Clinical Nutrition. 2019; 38 (1): 152-158. doi: 10.1016/j.clnu.2018.01.013.
- Izquierdo-Cassas J, Comas-Baste O, Latorre-Moratalla ML, Lorente-Gascon M, Duelo A, Vidal-Carou MC, Soler-Singla L. Low serum diamine oxidase (DAO) activity levels in patients with migraine. Journal of Physiology and Biochemistry.2018; 74(1): 93-99. doi: 10.1007/s13105-017-0571-3.