HASHIMOTO A PRODUKTY MLECZNE
Wiele zostało napisane na temat diety bezglutenowej w Hashimoto i osobiście jestem wielką zwolenniczką wyeliminowania glutenu w chorobach autoimmunologicznych.
Jakkolwiek otrzymuję wiele informacji od osób, które piszą do mnie, że chociaż przeszli na dietę bezglutenową, oczekiwana poprawa nie nastąpiła.
Jeżeli rzeczywiście gluten powodowałby wzrost przeciwciał, to po trzech miesiącach wykluczenia go z diety powinien nastąpić znaczący ich spadek lub całkowite wyeliminowanie.
Jeżeli jednak dieta bezglutenowa nie pomaga, oznacza to, że poszukiwania należy kontynuować…
U wielu osób z Hashimoto występuje nietolerancja białek mleka (białko serwatki albo kazeiny), białka jajek (ovalbumin), a także białek soi.
Często zdarza się, że alergie te są nierozpoznane, a kontynuowanie jedzenia tych produktów prowadzi do dalszego uszkodzenia jelita i pogłębienia niedoborów pokarmowych. Nawet u osób z nadwagą często występują niedobory pokarmowe, uwarunkowane niewłaściwą dietą.
Nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe są to dwa różne schorzenia. Chociaż w powstaniu obu z nich bierze udział układ immunologiczny, odbywa się to za pomocą różnych mechanizmów.
Alergie pokarmowe typu IgE
Alergie na pokarmy zaliczane są do pierwszego typu nadwrażliwości i są powiązane z immunoglobulinami E (IgE). Manifestują się one objawami skórnymi, a także trudnościami w oddychaniu. Mechanizm ten bierze udział w uczuleniach na Penicylinę, użądleniach przez pszczoły, alergiach na orzechy i owoce morza, a także alergiach sezonowych na pyłki i ambrozję.
Ten typ alergii nazywany jest przez niektórych alergią prawdziwą.
Stwierdzenie to może doprowadzić do mylącego wniosku, że inne typy alergii nie istnieją albo że nie są istotne.
Zajrzałam znowu do swoich notatek z immunologii i okazuje się, że oprócz alergii typu IgE istnieją alergie, za które odpowiedzialne są immunoglobuliny A i G i są one równie ważne jak alergia typu IgE.
Z powodu braku innej, stosowniejszej terminologii, są one określane jako „nietolerancje pokarmowe”, albo „nadwrażliwość na pokarmy” i chociaż różnią się mechanizmem powstania, prowadzą do uszkodzenia organizmu.
Nietolerancja pokarmowa typu IgA należy do alergii dotyczących przewodu pokarmowego i spowodowana jest niewłaściwą odpowiedzią organizmu na niektóre pokarmy u osób predysponowanych genetycznie. Alergie te mogą ujawniać się w dzieciństwie, albo też występują w późniejszym okresie życia.
Manifestują się one irytacją i stanem zapalnym jelita za każdym razem, kiedy pokarm uczulający jest konsumowany. W rezultacie prowadzi to do uszkodzenia jelit i upośledzenia wchłaniania składników pokarmowych, a także zwiększonego ryzyka powstania chorób autoimmunologicznych, raka i przyśpieszonego starzenia.
Nietolerancja pokarmowa typu IgA może przebiegać bezobjawowo, albo towarzyszą jej: biegunka, luźne stolce, zaparcia, refluks żołądkowo-przełykowy, niedobór składników pokarmowych i zwiększona przepuszczalność jelitowa.
Może to prowadzić do IBS, gazów, nudności, wysypek skórnych (typu egzema), trądziku, astmy, zatkanego nosa, bólów głowy, drażliwości i niedoboru witamin i minerałów.
Najbardziej znaną nietolerancją pokarmową jest celiakia. Jest ona spowodowana nietolerancją na gluten, białko występujące w zbożu. Dodatkowo u osób z Hashimoto często występują nietolerancje białka jajek, produktów mlecznych i protein soi. Ten rodzaj nietolerancji typu IgA nie ma specyficznej nazwy i często jest mylony z innymi, mniej poważnymi zaburzeniami przewodu pokarmowego.
Kiedy powiedziałam mojej znajomej farmaceutce, że mam nietolerancję na produkty mleczne, odpowiedziała mi „ Ja też nie toleruję laktozy. Dlaczego nie bierzesz Lactaid?”
Oczywiście, nietolerancja laktozy a nietolerancja białek mleka są to zupełnie inne choroby. Laktoza jest cukrem występującym w mleku i jego trawienie jest uzależnione od obecności enzymu laktazy i flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Nietolerancja laktozy może powodować wzdęcia, biegunkę itp., ale nie prowadzi do zapalenia i niszczenia wyściółki jelita cienkiego.
Bardziej stosownym określeniem dla nietolerancji typu IgA byłoby autoimmunologiczne zapalenie jelit spowodowane proteinami (ang. Protein - Mediated Autoimmune Intestinal Inflammatory Reaction - PAIR).
Podsumowując, jeżeli masz Hashimoto i nie widzisz poprawy po zastosowaniu diety bezglutenowej, musisz kontynuować poszukiwania, ponieważ mogą istnieć inne proteiny uczulające czy też inne czynniki, które są dla Ciebie szkodliwe.
Wiele zostało napisane na temat diety bezglutenowej w Hashimoto i osobiście jestem wielką zwolenniczką wyeliminowania glutenu w chorobach autoimmunologicznych.
Jakkolwiek otrzymuję wiele informacji od osób, które piszą do mnie, że chociaż przeszli na dietę bezglutenową, oczekiwana poprawa nie nastąpiła.
Jeżeli rzeczywiście gluten powodowałby wzrost przeciwciał, to po trzech miesiącach wykluczenia go z diety powinien nastąpić znaczący ich spadek lub całkowite wyeliminowanie.
Jeżeli jednak dieta bezglutenowa nie pomaga, oznacza to, że poszukiwania należy kontynuować…
U wielu osób z Hashimoto występuje nietolerancja białek mleka (białko serwatki albo kazeiny), białka jajek (ovalbumin), a także białek soi.
Często zdarza się, że alergie te są nierozpoznane, a kontynuowanie jedzenia tych produktów prowadzi do dalszego uszkodzenia jelita i pogłębienia niedoborów pokarmowych. Nawet u osób z nadwagą często występują niedobory pokarmowe, uwarunkowane niewłaściwą dietą.
Nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe są to dwa różne schorzenia. Chociaż w powstaniu obu z nich bierze udział układ immunologiczny, odbywa się to za pomocą różnych mechanizmów.
Alergie pokarmowe typu IgE
Alergie na pokarmy zaliczane są do pierwszego typu nadwrażliwości i są powiązane z immunoglobulinami E (IgE). Manifestują się one objawami skórnymi, a także trudnościami w oddychaniu. Mechanizm ten bierze udział w uczuleniach na Penicylinę, użądleniach przez pszczoły, alergiach na orzechy i owoce morza, a także alergiach sezonowych na pyłki i ambrozję.
Ten typ alergii nazywany jest przez niektórych alergią prawdziwą.
Stwierdzenie to może doprowadzić do mylącego wniosku, że inne typy alergii nie istnieją albo że nie są istotne.
Zajrzałam znowu do swoich notatek z immunologii i okazuje się, że oprócz alergii typu IgE istnieją alergie, za które odpowiedzialne są immunoglobuliny A i G i są one równie ważne jak alergia typu IgE.
Z powodu braku innej, stosowniejszej terminologii, są one określane jako „nietolerancje pokarmowe”, albo „nadwrażliwość na pokarmy” i chociaż różnią się mechanizmem powstania, prowadzą do uszkodzenia organizmu.
Nietolerancja pokarmowa typu IgA należy do alergii dotyczących przewodu pokarmowego i spowodowana jest niewłaściwą odpowiedzią organizmu na niektóre pokarmy u osób predysponowanych genetycznie. Alergie te mogą ujawniać się w dzieciństwie, albo też występują w późniejszym okresie życia.
Manifestują się one irytacją i stanem zapalnym jelita za każdym razem, kiedy pokarm uczulający jest konsumowany. W rezultacie prowadzi to do uszkodzenia jelit i upośledzenia wchłaniania składników pokarmowych, a także zwiększonego ryzyka powstania chorób autoimmunologicznych, raka i przyśpieszonego starzenia.
Nietolerancja pokarmowa typu IgA może przebiegać bezobjawowo, albo towarzyszą jej: biegunka, luźne stolce, zaparcia, refluks żołądkowo-przełykowy, niedobór składników pokarmowych i zwiększona przepuszczalność jelitowa.
Może to prowadzić do IBS, gazów, nudności, wysypek skórnych (typu egzema), trądziku, astmy, zatkanego nosa, bólów głowy, drażliwości i niedoboru witamin i minerałów.
Najbardziej znaną nietolerancją pokarmową jest celiakia. Jest ona spowodowana nietolerancją na gluten, białko występujące w zbożu. Dodatkowo u osób z Hashimoto często występują nietolerancje białka jajek, produktów mlecznych i protein soi. Ten rodzaj nietolerancji typu IgA nie ma specyficznej nazwy i często jest mylony z innymi, mniej poważnymi zaburzeniami przewodu pokarmowego.
Kiedy powiedziałam mojej znajomej farmaceutce, że mam nietolerancję na produkty mleczne, odpowiedziała mi „ Ja też nie toleruję laktozy. Dlaczego nie bierzesz Lactaid?”
Oczywiście, nietolerancja laktozy a nietolerancja białek mleka są to zupełnie inne choroby. Laktoza jest cukrem występującym w mleku i jego trawienie jest uzależnione od obecności enzymu laktazy i flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Nietolerancja laktozy może powodować wzdęcia, biegunkę itp., ale nie prowadzi do zapalenia i niszczenia wyściółki jelita cienkiego.
Bardziej stosownym określeniem dla nietolerancji typu IgA byłoby autoimmunologiczne zapalenie jelit spowodowane proteinami (ang. Protein - Mediated Autoimmune Intestinal Inflammatory Reaction - PAIR).
Podsumowując, jeżeli masz Hashimoto i nie widzisz poprawy po zastosowaniu diety bezglutenowej, musisz kontynuować poszukiwania, ponieważ mogą istnieć inne proteiny uczulające czy też inne czynniki, które są dla Ciebie szkodliwe.