
HASHIMOTO A NISKI POZIOM KWASU ŻOŁĄDKOWEGO
JAK BETAINA Z PEPSYNĄ MOŻE POMÓC W HASHIMOTO
Jeżeli śledzicie mój blog, to zapewne słyszeliście o Betainie z Pepsyną. Betaina z Pepsyną to jeden z najbardziej pomocnych suplementów z jakimi się spotkałam. Często powtarzam historię o tym jak ten suplement zmienił moje życie. Najbardziej uciążliwym objawem dla mnie było ciągłe zmęczenie, potrzebowalam 12 godzin snu na dobę. Niewiele się też poprawiło kiedy zaczęłam przyjmować leki od tarczycy w 2010 roku i kiedy przeszłam na dietę bezglutenową i bezmleczną w 2011 (chociaż poprawila się moja nietolerancja na zimno, zapotrzebowanie na sen zmniejszyło się o jedną godzinę, a wyeliminowanie glutenu i produktów mlecznych, pomogło mi wyeliminować refluks, objawy zespołu drażliwego jelita, bóle stawów i zmniejszyć poziom przeciwciał).
Myślałam, że zmęczenie będzie mi już zawsze towarzyszyć!
Zaakceptowałam swoje zmęczenie i uważałam, że tak już musi być. Kiedy zaczęłam przyjmować Betainę z Pepsyną, w piątek 10 lutego, jedną kapsułkę z każdym posiłkiem zawierającym białko, byłam zdziwiona, że następnego dnia zbudzilam się o ósmej rano bez żadnego budzika, po tym jak codziennie wstawałam z trudem przez wiele lat. Przez cały dzień czułam, że mam dużo energii. Moje dobre samopoczucie utrzymywalo się i nagle zauważyłam, że mam nadmiar czasu. Codziennie czułam się lepiej, nawet znalazłam czas na medytację, na którą jakoś nie miałam ani czasu ani energii przez ostatnie miesiące. Nawet uporczywa mgła mózgowa ustąpiła, mój mąż i moi współpracownicy zauważyli mój przypływ energii. Kontynuowałam zwiększanie dziennej dawki Betainy z Pepsyną, i stało się to na co czekałam przez wiele lat! Wróciła moja energia! Jednego dnia wstałam o 5:17 rano i zdecydowałam, że napiszę książkę aby podzielić się moimi doświadczeniami z innymi.
Zapalenie Tarczycy Hashimoto: Jak Znaleźć i Wyeliminować Źródłową Przyczynę Choroby
http://www.tarczycahashimoto.pl/ksi261380ka.html
Zawsze lubiłam pisać, nawet uczęszczałam na kursy na temat pisania książek. Instruktor, który prowadził lekcje, powiedział, że dla osób pracujących najlepszy czas na pisanie to dwie godziny z rana po przebudzeniu. Zawsze uważałam, że pracując na cały etat, nie będę w stanie napisać książki. Aż tu nagle zaczęłam robić…rzecz niemożliwą. Pomyślałam wtedy, że skoro po sześciu godzinach spania czuję się dobrze, a przecież przez ostatnie dzisięć lat byłam ciągle zmęczona, oznacza to, że mogę napisać książkę, a także pokonać chorobę. Dokonałam też odkrycia!
Odkryłam, ze mam niski poziom kwasu żołądkowego!
NISKI POZIOM KWASU ŻOŁĄDKOWEGO W HASHIMOTO
Jak pokazują badania osoby z niedoczynnością tarczycy Hashimoto mają niski poziom kwasu żołądkowego (hypochlorhydria), albo brak kwasu żołądkowego (achlorhydria).
Niski poziom kwasu żołądkowego prowadzi do powstania wielu niekorzystnych dla nas konsekwencji zdrowotnych.
Do tych niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych należą:
- Zakażenie pasożytami – kwas żołądkowy pomaga sterylizować nasze pokarmy i pomaga pozbywać się patogenów.
- Powstanie nietolerancji pokarmowych- proteiny niedostatecznie strawione mogą indukować odpowiedź ze strony ukladu immunologicznego i prowadzić do nietolerancji pokarmowych, szczególnie glutenu i produktów mlecznych.
- Przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO)- bez obecności kwasu żołądkowego bakterie w jelicie mogą przerastać i odżywiać się nie do końca strawionymi białkami. Według badań u 54% osób z niedoczynnością tarczycy występuje SIBO.
- Niedobory składników pokarmowych- szczególnie żelaza, wapnia i witaminy B12.
- Przedłużający się niedobór kwasu żołądkowego może prowadzić do hypergastrinemii (nadmiernej sekrecji gastryny, innego enzymu trawiennego, jako kompensacja do niskiego poziomu kwasu żołądkowego). Prowadzić to może do powstania nowotworów w przewodzie pokarmowym.
OBJAWY ACHLORHYDRII I HYPOCHLORHYDRII (NIEDOBÓR I NADMIAR KWASU ŻOŁĄDKOWEGO)
Głównymi objawami są objawy pełności, zmęczenie po jedzeniu, a także objawy refluksu. Niski poziom kwasu żołądkowego występuje bardzo często w Hashimoto. Objawy, które budzą podejrzenie niskiego poziomu kwasu żołądkowego to: refluks (jest to kondycja, która w medycynie konwencjonalnej jest leczona lekami od nadkwasoty, w rzeczywistości może być spowodowana niskim poziomem kwasu żołądkowego), niski poziom witaminy B12, ferrytyny, żelaza i zmęczenie pomimo stosowania leków hormonalnych, albo zaparcia/biegunki.
CO TO JEST BETAINA HCL I PEPSYNA?
Betaina HCL i Pepsyna są to naturalnie występujące komponenty soku żołądkowego, które biorą udział w trawieniu i powodują, że składniki pokarmowe są łatwiej przyswajalne. Szczególnie przydatne są w absorpcji protein, wapnia, witaminy B12 i żelaza.
Betaina, czyli trimetyloglicyna, po raz pierwszy została odkryta w burakach cukrowych Wyróżnia się ciekawą budową chemiczną – należy do tak zwanych zwitterjonów: zawiera w sobie grupy o przeciwnych ładunkach (dodatnich i ujemnych), sama jednak nie posiada ładunku.
Betaina HCL była dostępna bez recepty, jako lek poprawiający kwasowość żołądka i pomagający w trawieniu białek, ale została wycofana i skreślona z listy suplementów przez FDA w 1993 roku, ponieważ uważano, że nie ma wystarczających dowodów na jej efektywność. Jakkolwiek badania z 2014 roku potwierdziły efektywność działania na poprawę pH w żołądku.
Pepsyna jest eznymem trawiennym, który rozbija białka na mniejsze części i mogą być one łatwo przyswajane w jelicie cienkim. Pepsyna występująca w suplementach najczęściej jest pochodzenia zwierzęcego (od świń).
Przeprowadzona przeze mnie ankieta, w maju 2015 roku na grupie 2232 osób, wykazała, że 627 z nich przyjmowało Betainę HCL z Pepsyną i 59% uważało, że poczuli się lepiej, 33% poczuło się gorzej, a 7% nie odczuło żadnych zmian. Opierając się na tych badaniach uważam, że u 50-70% osób z Hashimoto może występować niedobór kwasu żołądkowego. Osoby, które poczuły się gorzej, najprowdopodobniej nie miały niedoboru kwasu żołądkowego - przyjmowanie suplementów u tych osób może prowadzić do przemijających objawów (pieczenia w przełyku albo bólów żołądka). Osoby, u których nie wystąpiła poprawa najprawdopodobniej nie otrzymały adekwatnej dawki (dawka powinna być dobrana indywidualnie).
U osób, które poczuły się lepiej po zastosowaniu Betainy z Pepsyną, najczęściej poprawa dotyczyła przyrostu energii (58% osób zauważyło poprawę), redukcji bólu (40%- ku mojemu zaskoczeniu), i poprawa nastroju (35%). Jedna czwarta osób uważała, że suplement przyczynił się do utraty wagi.
Betaina z Pepsyną, która wspomaga produkcję kwasu żołądkowego, może być niezwykle efektywna, ponieważ kiedy zaczniemy lepiej trawić nasze białka, kilka wspaniałych rzeczy się zdarzy:
- Organizm zaoszczędzi na energii (trawienie białek wymaga dużo energii).
- Proteiny prawidlowo strawione są lepiej przyswajalne i mogą spełniać swoją rolę w organizmie.
- Dobrze strawione białka nie dają reakcji alergicznych.
- Poprawia się nasze samopoczucie i ustępuje zmęczenie.
KIEDY BETAINA HCL Z PEPSYNĄ JEST PRZECIWSKAZANA?
Osoby, które mają wrzody żołądka, zapalenie żołądka, przyjmujące leki NSAIDs, sterydy albo inne lekarstwa przyczyniające się do powstania wrzodów żołądka, nie powinny przyjmować Betainy z Pepsyną. Objawy wrzodu to tępy ból, utrata wagi, nudności, wymioty, refluks, wzdęcia, odbijania. Jest to ból, który ustępuje po jedzeniu, piciu albo przyjęciu leków od nadkwasoty.
Suplement ten użyty w nadmiarze może prowadzić do irytacji żołądka i dlatego zawsze należy zaczynać od małej i zwiększać ją stopniowo az do uzyskania optymalnej dawki.
Osoby używające inhibitory pompy protonowej nie powinny przyjmowac Betainy z Pepsyną, ponieważ są to leki o przeciwstawnym działaniu.
Chociaż obecność Hashimoto może powodować niski poziom kwasu żołądkowego, należy pamiętać też o innych przyczynach. Ilość kwasu może zmniejszać się z wiekiem, może mieć podłoże genetyczne i dlatego też inne przyczyny zawsze trzeba brać pod uwagę.
Wyeliminowanie innych źródłowych przyczyn w Hashimoto zawsze powinno towarzyszyć suplementacji Betainą z Pepsyną.
- H. Pylori ( infekcja, która może być czynnikiem wyzwalającym w Hashimoto).
- Niedobor witaminy B12, może być związany z dietą wegetariańską albo obecnością przeciwcial antiparietal.
- Dysfunkcja nadnerczy może prowadzić do niedoboru czynnikow niezbędnych do produkcji kwasu żołądkowego)
- Mutacja genu MTHFR wiąże sie z odkładaniem homocysteiny spowodowanej zaburzeniami metylacji. Istnieją dwa mechanizmy, które prowadzą do rozbicia homocysteiny. Jeden z tych mechanizmów używa trimethylglycine (Betaine), i ta mutacja teoretycznie może prowdzić do deficytu trimethylglycine.
Dawki: Betaina z Pepsyną powinna być stosowana bezpośrednio po posiłkach bogatych w białko. Leczenie zaczynamy od jednej kapsułki. Dawkę stopniowo zwiększamy o dodanie jednej kapsułki więcej po każdym posiłku, aż do uzyskania objawów świadczących o nadmiarze kwasów (odbijanie, pieczenie w przełyku itp.). Jest to oznaką, że dawkę należy zmniejszyć o jedną kapsułkę.
Przykład ustalania dawki:
Posiłek #1: 1 kapsułka – nie ma objawów
Posiłek #2: 2 kapsułki- nie ma objawów
Posiłek #3: 3 kapsułki – nie ma objawów
Posiłek #4: 4 kapsułki - odczucie niewielkiego pieczenia w przełyku
Korygowanie dawki : stosujemy 3 kapsułki z każdym posiłkiem
Używam suplementu Betainy z Pepsyną z firmy Pure Encapsulations. Betaina pochodzi z buraków cukrowych, a pepsyna jest pochodzenia świńskiego. Zawiera także witaminę C, która pochodzi z non-GMO dekstrozy z kukurydzy. Dekstroza, cukier kukurydziany, jest konsumowany przy produkcji witaminy C i nie zawiera białka kukurydzy. Dlatego też może być używany przez osoby, które nie tolerują kukurydzy. Suplememnt ten jest hypoalergiczny.
Link do kupienia dla osób mieszkających w USA: Betaine HCL with Pepsin
ALTERNATYWNE DROGI DO ZWIĘKSZENIA PRODUKCJI KWASU ŻOŁĄDKOWEGO
Innym pomaga ocet jabłkowy (jedną łyżkę octu jabłkowego dodać do szklanki zimnej wody, albo sok z cytryny (sok z jednej cytryny w szklance gorącej wody), pomogą zwiększyć produkcję własnych enzymow trawiennych.
Uwaga: Artykuł ten służy wyłącznie dla celów informacyjnych i bez szczegółowych badań, nie jestem w stanie ocenić czy są wskazania do zastosowania Betainy z Pepsyną. Przed podjęciem decyzji o leczeniu rekomendowana jest konsultacja z lekarzem albo farmaceutą.
Mam nadzieję, że informacja okaże się pomocna.
Referencje
1. Betaine HCl with Pepsin. Supplement Information. Pure Encapsulations. Accessed 10-9-15
2. Kohli DR, et. al. Achlorhydria Clinical Presentation. Medscape http://emedicine.medscape.com/article/170066-clinical#b5
3. Daher R, Yazbeck T, Jaoude JB, Abboud B. Consequences of dysthyroidism on the digestive tract and viscera. World Journal of Gastroenterology : WJG. 2009;15(23):2834-2838. doi:10.3748/wjg.15.2834
4. Osborne D, Sobczyńska-Malefora A. Autoimmune mechanisms in pernicious anaemia & thyroid disease. Autoimmun Rev. 2015;14(9):763-768.
5. Rojas Hernandez CM, Oo TH.Advances in mechanisms, diagnosis, and treatment of pernicious anemia. Discov Med. 2015;19(104):159-168.
6. Gerenova, Julieta B JB. "Clinical significance of autoantibodies to parietal cells in patients with autoimmune thyroid diseases.".Folia medica (Plovdiv) (0204-8043), 55 (2), 26.
7. Lauritano AC, Bilotta AL, Gabrielli M, et al. Association between hypothyroidism and small intestinal bacterial overgrowth. J Clin Endocrinol Metab. 2007;92(11):4180-4184.
8. Betesh AL, Santa Ana CA, Cole JA, Fordtran JS. Is achlorhydria a cause of iron deficiency anemia? Am J Clin Nutr. 2015; 102(1):9-19.
9. Jensen RT. Consequences of long-term proton pump blockade: insights from studies of patients with gastrinomas. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2006;98(1):4-19.
10.Aghili R, Jafarzadeh F, Bhorbani R, Khamseh ME, Salami MA, Malek M. The association of Helicobacter pylori infection with Hashimoto's thyroiditis. Acta Med Iran. 2013;51(5):293-296.