
ENZYMY WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE WARZYW W HASHIMOTO
Jeden z kluczowych momentów „aha” na mojej drodze do wyzdrowienia z Hashimoto nastąpił, kiedy zdecydowałam się zastosować suplement betainy z pepsyną, aby wspomóc trawienie białek. Kiedy obudziłam się następnego ranka, to zauważyłam, że mam więcej energii niż zwykle! W ciągu ostatnich 10 lat byłam ciągle zmęczona i potrzebowałam 12 godzin snu dziennie. W miarę jak zagłębiałam się bardziej w świat farmakologii żywności (żywność jako lekarstwo), zdałam sobie sprawę, jak ważne dla zdrowia jest prawidłowe trawienie, szczególnie dla osób z chorobami tarczycy.
Osoby z Hashimoto zwykle doświadczają niedoborów składników odżywczych, nadwrażliwości pokarmowej, problemów trawiennych i infekcji w przewodzie pokarmowym. Objawy te są często spowodowane zmniejszoną zdolnością do wchłaniania odpowiednich składników odżywczych z pożywienia.
Dlatego też enzymy trawienne mogą być krytycznym narzędziem do poprawy zdrowia układu pokarmowego. Mogą pomóc organizmowi w rozkładaniu pożywienia, zwiększając w ten sposób wchłanianie składników odżywczych i zmniejszając objawy Hashimoto.
Jakie enzymy najlepiej przyjmować? Odpowiedź zależy od objawów, których doświadczasz i rodzaju pokarmów, które są dla Ciebie problematyczne. Istnieje pięć typów enzymów trawiennych, które są pomocne w leczeniu Hashimoto. W tym artykule skupię się na enzymach trawiennych, które są używane głównie do wspomagania trawienia warzyw. Warzywa mogą być trudne do trawienia ze względu na wysoką zawartość skrobi i błonnika. W tym artykule skupię się również na zagadnieniach:
- Połączenie jelit i tarczycy
- Dlaczego warzywa mogą być trudne do strawienia?
- Proste rozwiązania wspomagające trawienie warzyw
- Jak enzymy mogą pomóc Ci poczuć się lepiej po posiłkach?
Jaki jest związek pomiędzy jelitami i tarczycą?
W świecie medycyny funkcjonalnej często odwołujemy się do koncepcji, że każda choroba (a tym samym leczenie) zaczyna się w jelitach. Jelita pełnią najważniejszą rolę w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, które przyjmujemy. Lubię mówić: „Jesteś tym, co jesz”.

W dobrze funkcjonujących jelitach organizm wytwarza odpowiednie enzymy do rozkładania spożywanego pokarmu. Enzymy, takie jak amylaza i maltaza, zaczynają działać już w jamie ustnej podczas żucia pokarmu. Inne enzymy, takie jak lipaza i laktaza, są uwalniane przez żołądek, trzustkę i jelito cienkie, aby rozłożyć cząsteczki pokarmu podczas przemieszczania się przez przewód pokarmowy, dzięki czemu mogą zostać wchłonięte przez organizm.
Upośledzona funkcja jelit prawie zawsze występuje u osób z Hashimoto i często jest główną przyczyną ich choroby tarczycy.
Kiedy ściany jelita ulegają uszkodzeniu z powodu różnych czynników, w tym wysokiego poziomu stresu, toksyn, infekcji, niedoboru enzymów i wrażliwości pokarmowej, proces trawienia i wchłaniania zostaje zaburzony. Nie tylko osoba ta będzie pozbawiona kluczowych składników odżywczych, ale też niestrawione cząsteczki pokarmu mogą uszkodzić wyściółkę jelit, powodując lub zaostrzając przepuszczalność jelit i powodować zespół nieszczelnego (prekursor autoagresji).
Gdy substancje toksyczne przenikną do błony śluzowej jelita i zostaną wchłonięte do krwiobiegu, organizm może rozpoznać je jako ciała obce. Powoduje to stan zapalny w organizmie i w konsekwencji układ immunologiczny zaczyna atakować intruzów, co ostatecznie prowadzi to do autoimmunizacji.
Kiedy cząsteczki jedzenia są słabo trawione, istnieje większe prawdopodobieństwo, że będziemy na nie wrażliwi. Osoby z Hashimoto są szczególnie podatne na wrażliwość na gluten, nabiał i soję, ponieważ te białka należą do najtrudniejszych do strawienia i są również najczęściej spożywanymi białkami w standardowej diecie amerykańskiej.
Kiedy ktoś spożywa żywność, na którą jest wrażliwy, wytworzy przeciwciała IgG (które są tymi samymi rodzajami przeciwciał, które atakują tarczycę w chorobach autoimmunologicznych) przeciwko tym pokarmom. Przy regularnym spożyciu tych pokarmów atak układu odpornościowego zostaje zwiększony, ponieważ napływ słabo strawionej żywności powoduje, że układ odpornościowy wytwarza więcej tego typu przeciwciał.
Dodatkowo słabo strawione pokarmy będą nadal odżywiać potencjalnie problematyczne bakterie żyjące w jelitach. (Przerost bakterii oportunistycznych jest powiązany z autoimmunizacją!)
Jednym ze sposobów na poprawę trawienia jest uzupełnianie odpowiednich enzymów trawiennych, które wspomogą trawienie, zwiększając w ten sposób wchłanianie składników odżywczych i poprawią zdrowie jelit.
W rzeczywistości badanie z 2008 roku opublikowane w Alternative Medicine Review wykazało, że suplementacja enzymami zapewnia bezpieczne i skuteczne leczenie różnych problemów trawiennych, w tym nietolerancji laktozy, celiakii i innych zaburzeń wchłaniania pokarmowego.
Istnieje pięć rodzajów enzymów trawiennych:
- Enzymy wspomagające trawienne białek
- Enzymy ogólnoustrojowe
- Enzymy wspomagające trawienne tłuszczu
- Enzymy pomocne w trawieniu warzyw
- Enzymy wspomagające trawienne glutenu / nabiału
Ponownie, ten artykuł skupi się w szczególności na enzymach pomocnych w trawieniu warzyw.
Trawienie warzyw
Wszyscy wiemy, jak ważne jest w naszej diecie spożywanie warzyw. W rzeczywistości wiele moich zaleceń dotyczących dostarczenia organizmowi pełnowartościowych pokarmów opiera nie na spożywaniu zdrowych warzyw. Dla niektórych jednak na skutek uszkodzenia jelita i braku enzymów trawiennych spożywanie warzyw, o dużej zawartości błonnika i skrobi może okazać się trudne do strawienia, szczególnie jeżeli spożywamy je na surowo.
Badanie z 2009 roku opublikowane w World Journal of Gastroenterology wykazało, że choroby tarczycy, w tym zarówno nadczynność, jak i niedoczynność, mogą być związane z problemami trawiennymi.
Chociaż wszystkie mechanizmy i przyczyny tych problemów trawiennych nie są obecnie w pełni zrozumiałe, naukowcy odkryli, że niedoczynność tarczycy może opóźniać opróżnianie żołądka, a w ciężkich przypadkach może nawet dochodzić do zaburzeń perystaltyki (co powoduje szybkie wypychanie dużych kawałków strawionego pokarmu w kierunku przełyku przez mięśnie zwieracza gardła).
Biorąc pod uwagę, że nawet 15 procent osób z niedoczynnością tarczycy ma mniej niż trzy wypróżnienia tygodniowo, podkreśla się potrzebę uznania przez lekarzy, problemów trawiennych związanych z chorobami tarczycy.
W rzadkich przypadkach niedoczynności tarczycy masa materiału roślinnego zwana fitobezoarem, która powstaje z niestrawionych włókien roślinnych, może powodować niedrożność jelit. Te masy niestrawionego materiału zwykle składają się z włókien roślinnych z owoców zawierających miąższ, pestek pomarańczy, nasion, korzeni i liści, ale mogą być utworzone z dowolnego niestrawnego włókna pokarmowego. Pokarmy włókniste, które często znajdują się w fitobezoarach, to seler, dynia, suszone śliwki, rodzynki, pory, buraki, persymony i łupiny z nasion słonecznika. Niepokojące, prawda?
Badanie z 2018 roku w Journal of Surgery Case Reports udokumentowało przypadek jedenastoletniego chłopca, który został przyjęty do szpitala z powodu niedrożności jelit i późniejszej operacji usunięcia guza z jelita cienkiego. Po zbadaniu masy i po wywiadzie z chłopcem odkryto, że kilka dni wcześniej zjadł dużą ilość pomarańczy. To spowodowało, że w jego jelitach utworzyła się masa niestrawionego błonnika owocowego. Autorzy badania zwrócili uwagę na znaczenie unikania dużych ilości roślinnych włóknistych i dokładnego przeżuwania pokarmu! Chociaż nie stwierdzono u chłopca choroby tarczycy, badanie to podkreśla znaczenie prawidłowego trawienia owoców i warzyw.
Co ciekawe, wykazano, że włókna nierozpuszczalne występujące w dużych ilościach w warzywach liściastych, kukurydzy, selerze i papryce, wywołują objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). Jednak niektóre warzywa - szczególnie o zawartości błonnika, który rozpuszcza się w wodzie, jak na przykład, występujący w roślinie o nazwie babka płesznik - mogą być w rzeczywistości pomocne w leczeniu IBS. Być może więc niezdolność do trawienia nierozpuszczalnych włókien wynika z niedoboru enzymu, który dodatkowo przyczynia się do kaskady autoimmunologicznej i objawów IBS.
Objawy złego trawienia warzyw
Typowe objawy złego trawienia warzyw obejmują wzdęcia, gazy, zaparcia i ból brzucha. Lista objawów niedoboru składników odżywczych, które mogą wystąpić u osób z zaburzeniami trawienia i wchłaniania włóknika, może być znacznie dłuższa i obejmować zmęczenie, wypadanie włosów, bóle mięśni i chorobę autoimmunizacyjną.
Złe trawienie warzyw może skutkować niedoborami przeciwutleniaczy, takich jak:
- Witamina C, która występuje w dużych ilościach w warzywach z rodziny krzyżowych, papryce i zielonych liściach
- Witamina E, którą można uzyskać z warzyw, takich jak czerwona papryka, burak i dynia
- Beta-karoten (prekursor witaminy A), znaleziony marchwi, batatach i dyni
- Minerały, takie jak selen i mangan, znajdujące się w szpinaku i batatach
Kwas foliowy to kolejny ważny składnik odżywczy, który może się wyczerpać, gdy warzywa nie są odpowiednio wchłaniane. Typowe źródła kwasu foliowego to brokuły, szparagi, awokado, szpinak i brukselka. Uzyskanie wystarczającej ilości kwasu foliowego ze źródeł pożywienia jest szczególnie ważne dla osób z odmianą genu MTHFR i może stanowić wyzwanie, gdy trawienie warzyw jest zaburzone.
Inną wskazówką, że warzywa nie są odpowiednio trawione, jest obecność włókien roślinnych w próbkach kału. W 2018 poprosiłam moich czytelników aby wypowiedzieli się na temat zdrowia układu pokarmowego. Na ankietę odpowiedziało 98 osób, a 82 procent ankietowanych czytelników stwierdziło, że mają widoczne włókna roślinne w kale. (Chociaż można to łatwo zobaczyć gołym okiem, można to również potwierdzić bardziej obiektywnie poprzez badanie stolca, takie jak Doctor’s Data Kit Direct Labs.
Jak rozwiązać problem trawienia warzyw?
Chciałabym podzielić się kilkoma strategiami, które pomogą Ci przezwyciężyć problemy z trawieniem warzyw, abyś mógł leczyć jelita, eliminować objawy i zapobiegać wyczerpywaniu się składników odżywczych. Jak wspomniałam wcześniej, ze względu na wysoką zawartość błonnika, warzywa są najtrudniejsze do strawienia w postaci surowej. Istnieją jednak sposoby przygotowywania warzyw, tak aby ułatwić trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Gotuj surowe warzywa
Surowe owoce i warzywa mogą być trudne do strawienia, jeśli masz nieszczelne jelita. Dlatego też we wczesnych etapach gojenia jelit może być konieczne skupienie się na jedzeniu dobrze ugotowanych potraw. Proces podgrzewania i / lub przecierania warzyw zmiękcza niektóre twarde włókna, ułatwiając ich wchłanianie. Proces ten również dezaktywuje goitrogenny obecne w warzywach krzyżowych. Kiedy tolerancja się poprawi to możesz spróbować wrócić do surowych warzyw ze skórką. Zacznij od dodania surowych, obranych i przecieranych warzyw, następnie przejdź do surowych, obranych owoców i warzyw, a na koniec wypróbuj nieobrane warzywa. Gdy zaczniesz ponownie wprowadzać surowe owoce i warzywa, możesz skorzystać z enzymów trawiących warzywa, które omówimy za chwilę.
Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj
Nasza ślina zawiera enzymy trawienne, takie jak amylaza, które pomagają rozkładać duże cząstki pokarmu na mniejsze i przez to mogą być one łatwo trawione przez żołądek i jelita. Żucie pokarmu pozwala ślinie i enzymom zapoczątkować proces trawienia. Dodatkowo dokładne żucie sprzyja również uczuciu sytości po posiłkach.
Pij koktajle lub soki warzywne
Spożywanie warzyw w postaci koktajli i soków warzywnych powoduje rozbijanie włókien w celu łatwiejszego trawienia. Codziennie rano piję koktajl warzywny, ponieważ dodaje on do mojej diety łatwo przyswajalną dawkę błonnika, przeciwutleniaczy i mikroelementów.
Spożywaj sfermentowane warzywa
Proces fermentacji jest podobny do tego, w jaki sposób organizm trawi żywność, więc pokarmy te są zasadniczo „wstępnie strawione” i łatwiej przyswajane. Fermentowana żywność to doskonały sposób na promowanie gojenia jelit, ponieważ probiotyki wytwarzane podczas procesu fermentacji mogą być korzystne w równoważeniu flory jelitowej. Włączenie tych pokarmów pomoże w trawieniu, a także w wyeliminowaniu zaparć. Niektóre z moich ulubionych fermentowanych potraw to kiszona kapusta, kimchi i kefir kokosowy. (Uwaga: jeśli masz SIBO, sfermentowana żywność może zaostrzyć objawy).
Uwzględnij w diecie gorzkie zioła lecznicze
Gorzkie zioła lecznicze mogą obejmować dowolną kombinację ziół, korzeni, kory, owoców, nasion i kwiatów. Charakteryzują się gorzkim smakiem i obejmują szeroką gamę roślin, w tym mniszka lekarskiego, łopianu, goryczki, karczochów, rumianku, ostropestu plamistego, matecznika i gończyka.
Stymulując gorzkie receptory w ustach, języku, żołądku, jelitach, wątrobie i trzustce, te gorzkie zioła lecznicze sprzyjają zdrowemu trawieniu poprzez zwiększenie soków trawiennych. Prowadzi to do lepszego wchłaniania składników odżywczych i naturalnej detoksykacji wątroby.
Gorzkie zioła lecznicze są często przyjmowane w postaci nalewki, ale innym łatwym sposobem włączenia ich do posiłków jest dodanie liści mniszka lekarskiego, rukoli lub radicchio (lub innych warzyw o gorzkim smaku!) do sałatki lub koktajlu.

Suplementacja enzymami wspomagającymi trawienie błonnika roślinnego
Dla tych, którzy odczuwają wzdęcia i dyskomfort w jamie brzusznej po spożyciu warzyw lub którzy zauważyli niestrawiony błonnik roślinny w stolcu, dodanie enzymów trawiących błonnik może pomóc poczuć się lepiej.
Oto lista pomocnych enzymów:
- Celulaza, enzym przekształcający celulozę w glukozę, jest niezbędny do rozkładu warzyw, ale nie jest naturalnie wytwarzany przez organizm.
- Amylaza rozkłada skrobię, aby pomóc organizmowi w trawieniu pokarmów bogatych w skrobię i o dużej ilości błonnika, takich jak surowe warzywa i owoce.
- Diastaza, enzym, który można znaleźć w słodzie i surowym miodzie, rozkłada skrobię i zamienia ją w glukozę.
- Glukoamylaza rozkłada skrobię w warzywach.
- Alfa-galaktozydaza rozkłada węglowodany złożone, pamaga w złagodznieu gazów i wzdęć.
- Hemicelulaza rozkłada hemicelulozę, rodzaj celulazy i składnik ściany komórkowej wszystkich roślin.
- Inwertaza katalizuje rozkład sacharozy (cukru stołowego), zwłaszcza w warzywach o wysokiej zawartości cukru, takich jak kukurydza i buraki, które są następnie przekształcane w glukozę i fruktozę.
Przyjmowanie tego typu enzymów może pomóc zmniejszyć gazy, wzdęcia i zaparcia, które występują po posiłkach bogatych w warzywa. Sformułowałam suplement Rootcology Veggie Enzymes zawierający specyficzną kombinację enzymów, w tym celulazy i amylazy, aby pomóc w procesie trawienia. Zawiera również enzymy proteazę, laktazę, lipazę i fitazę, które pomagają rozkładać białka, ziarna i tłuszcze. Zalecam przyjmowanie 1 kapsułki do każdego posiłku bogatego w warzywa - ale przed ich rozpoczęciem należy skonsultować się z lekarzem, aby dostosować dawkę do swoich indywidualnych potrzeb.
Podsumowanie
Aby dotrzeć do sedna własnych problemów trawiennych potrzeba czasu i wytrwałości, ale jest to bardzo ważny krok w kierunku powrotu do zdrowia w Hashimoto. Enzymy te mają wiele zalet, mogą pomóc złagodzić wiele objawów występujących przy Hashimoto, takich jak zaparcia, gazy, wzdęcia i bóle brzucha. Jako bonus, poprawia się wchłanianie witamin i minerałów, a co za tym idzie, polepsza się wchłanianie składników odżywczych.
Jeśli podczas spożywania warzyw włóknistych odczuwasz wzdęcia, gazy lub ból brzucha suplementacja enzymami pomagającymi w trawieniu warzyw może pomóc zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i pozwolić Ci cieszyć się sałatką ze szpinaku!
Możesz dowiedzieć się więcej o uzdrawiającym potencjale żywności z mojej książki kucharskiej „Co jeść by pozbyć nie objawów Hashimoto" Znajdziesz w niej protokoły żywieniowe i przepisy lecznicze, które pomogą Ci zadbać o zdrowie tarczycy”.
Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne dla tych z Was, którzy mają problem z trawieniem warzyw. Przywrócenie zdrowia jelit jest ważnym elementem w doprowadzeniu do remisji Hashimoto, a przyjmowanie odpowiednich enzymów trawiennych, które wspomagają organizm w przetwarzaniu żywności i wchłanianiu składników odżywczych, może ogromnie pomóc.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
References
- Fasano A. Leaky gut and autoimmune diseases. Clin Rev Allergy Immunol. 2012;42(1):71-78. doi:10.1007/s12016-011-8291-x.
- Kvantchakhadze R. Wobenzym in the complex treatment of autoimmune thyroiditis. Int JImmunorehab. 2002;4(1):114.
- Bezoars: What Food Can Cause This Digestive Problem? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastroparesis/expert-answers/bezoars/faq-20058050. Accessed December 16, 2018.
- Tatekawa Y. Food ileus secondary to citrus fruit associated with a Meckel’s diverticulum: a case report and review of the literature. J Surg Case Rep. 2018 Mar 28;2018(3):rjy057. doi: 10.1093/jscr/rjy057.
- Roxas M. The role of enzyme supplementation in digestive disorders. Altern Med Rev. 2008;13(4):307–314.
- Bijkerk CJ, Muris JW, Knottnerus JA, Hoes AW, de Wit NJ. Systematic review: the role of different types of fibre in the treatment of irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2004;19(3):245-251.
- Daher R, Yazbeck T, Jaoude JB, Abboud B. Consequences of dysthyroidism on the digestive tract and viscera. World J Gastroenterol. 2009;15(23):2834-8.