WŁAŚCIWA DIETA DLA CIEBIE
Znanych jest wiele diet, które według niektórych potrafią odwrócić przebieg Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych. Należą do nich: dieta bezglutenowa, dieta wykluczająca jod, dieta Feingolda, specyficzna dieta węglowodanowa, dieta GAPS, dieta Paleo, dieta autoimmunologiczna, dieta bezsojowa, dieta bezmleczna, dieta z niskim FODMAPs, dieta ekologiczna dla ciała, dieta candida i dieta elementarna.
Wiele osób zadaje mi to pytanie: “Jaka dieta według ciebie jest najlepsza?”
Moja odpowiedź jest zawsze taka sama. Stosuj taką dietę, jaka Ci służy. Każdy z nas jest inny. Odpowiedzialne są za to nasze geny, grupa krwi, płeć, zdolności trawienne przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, a wszystkie te czynniki powodują, że każdy z nas jest jednostką biologicznie unikalną.
Wszystkie diety służą jako startujący punkt i dają tylko ogólne wskazówki, a każdy powiniem dobrać właściwą dietę dla siebie w zależności od indywidualnej tolerancji. Potrzeba skorygowania diety może pojawić w trakcie jej stosowania, kiedy, na przykład, wyeliminujemy infekcję czy zbalansujemy florę jelitową.
W trakcie mojego procesu leczenia próbowałam różnych diet. Najpierw zastosowałam dietę bezglutenową i bezmleczną, po tym jak testy wykazały, że jestem uczulona na te pokarmy. Od razu poczułam się lepiej, ustąpił kaszel, biegunka, objawy refluksu i wzdęcia. Kiedy dowiedziałam się o powiązaniach pomiędzy przewodem pokarmowym a autoimmunologią, z dużą nadzieją na poprawę, sprawdziłam ponownie swoje przeciwciała…I okazało się, że poszły do góry. Zauważyłam też, że byłam bardziej zmęczona i pojawił się u mnie niepokój.
Z początku byłam tym zaskoczona, ale w końcu uświadomiłam sobie, że popełniłam ten sam błąd, jaki popełnia wiele osób, które przechodzą na dietę bezglutenową. Zastąpiłam niezdrowe jedzenie, które dotychczas spożywałam, niezdrowym jedzeniem bezglutenowym – GFJF (gluten free junk food), opartym na jedzeniu pokarmów zawierających soję i ryż (chleb, precle) i ciastka.
Spożywanie soi wiąże się z powstawaniem chorób autoimmunologicznych, a pozbawione glutenu niezdrowe pokarmy (ang. junk food) mają bardzo wysoki indeks glikemiczny i wpływają na rozregulowanie poziomu cukru i przyczyniają się do zaburzeń pracy nadnerczy i tarczycy.
Po usunięciu soi z diety i zbalansowaniu poziomu cukru, poczułam się lepiej, moje przeciwciała obniżyły się, ale dalsza poprawa nie następowała i ponownie pojawiły się wzdęcia.
Znowu zaczęłam analizować wszystko od początku i rozpatrywać alternatywne diety.
Zainteresowałam się dietą GAPS, o której słyszałam wiele dobrego. Kupiłam książkę na ten temat i zaczęłam stosować dietę GAPS. Do diety tej włączone są pożywne pokarmy, takie jak: zupy, mięso, warzywa, owoce, jajka i orzechy. Początkowo nawet poczułam się lepiej. Zauważyłam, że mam więcej energii, ustąpiła mgła mózgowa, ale po kilku miesiącach stosowania problemy ze strony przewodu pokarmowego nie ustępowały.
Dieta ta najwyraźniej mi nie służyła. Byłam zmęczona, wystąpiły wzdęcia i spadłam na wadze. BMI (wskaźnik masy ciała) był <17! Moje przeciwciała skoczyły z 300 do 600… Byłam zrozpaczona. Tak ciężko próbowałam i wszystko na nic. Chciałam się poddać, ale nie zrobiłam tego.
Postanowiłam spróbować dietę ekologiczną dla ciała. Jest to dieta bezglutenowa, bez produktów mlecznych, z ograniczoną ilością owoców. Dodatkowo dieta ta może być dostosowana do każdego w zależności od indywidualnej charakterystyki i potrzeb. Dieta ta została opracowana przez Donnę Gates i uważam, że dieta ta wyprzedza swój czas.
Pozytywne rezultaty pojawiły sie bardzo szybko. Poczułam sie lepiej, poprawił się wygląd mojej skóry, moje włosy znowy były lśniące. Po trzech miesiącach stosowania diety sprawdziłam poziom przeciwciał i okazało się, że spadły do 200.
Dlaczego inne diety nie były dla mnie dobre?
W przewodzie pokarmowym miałam nadmiar Candida i innych bakterii, które żywiły się fruktozą i nie do końca strawionymi białkami, a spożywanie owoców, mięsa, orzechów i nasion, które są częścią diet GAPS, SCD i Paleo powodowało, że czułam się gorzej, zamiast lepiej. Nadmiar owoców dodatkowo wpływał na zaburzenia poziomu cukru.
Inne zmiany, które wprowadziłam…
Dodatkowe badania wykazały, że nie trawiłam prawidłowo białek (szczególnie białka jajek). Odstawiłam więc jajka i zaczęłam stosować Betainę z Pepsyną z pokarmami zawierającymi proteiny.
Dodałam również zielone koktajle, zaczęłam jeść dużo surowych warzyw i uważam, że wpłynęło to pozytywnie na kondycję mojej skóry.
Uwaga: Chociaż dieta ekologiczna dla ciała uwzględnia zboża pozbawione glutenu, nie włączyłam ich do swojej diety.
Wprowadziłam więcej zmian…
Następnym krokiem było zastosowanie diety eliminacyjnej, zrobiłam też testy na alergie pokarmowe, które uwzględniały inne mechanizmy odpowiedzi alergicznej (nie tylko dotyczące przewodu pokarmowego).
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto