Zapalenie Tarczycy Hashimoto
Zapraszamy na Facebook ->
  • Home
  • Autorki
  • Książka
  • Blog
  • Wywiady
  • PRZEPISY

DIETA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH W HASHIMOTO

9/20/2015

16 Comments

 
Picture





















DIETA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH W HASHIMOTO

Produkty mleczne, podobnie jak gluten należą do pokarmów, które są bardzo często nietolerowane w Hashimoto.

Wśród uczestników ankiety, którą przeprowadziłam, 72% było na diecie bezglutenowej. Bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ gluten jest najczęstszym czynnikiem wyzwalającym Hashimoto, a wyeliminowanie glutenu z diety spowodowało poprawę u 88% osób. Zdarza się też, że samo wyeliminowanie glutenu może odwrócić przebieg Hashimoto i doprowadzić do remisji. Dzieje się to wtedy kiedy gluten jest źródłową przyczyną choroby.

Ale oprócz glutenu istnieją inne czynniki wyzwalające i czasami samo wyeliminowanie glutenu nie  wystarczy.


W artykule tym skoncentruję się na drugim po glutenie czynniku wyzwalającym - produktach mlecznych. Aż 40% ankietowanych przyznało, że stosuje dietą bez produktów mlecznych, a 57%  podejrzewa, że mogą nie tolerować mleka.

Nietolerancja produktów mlecznych może powodować objawy ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, biegunkę i refluks), objawy ze strony układu oddechowego (kaszel, astma, zapalenie zatok, ściekanie śluzu po tylnej ścianie gardła) i objawy skórne (ekzema, wysypki, trądzik).


W nietolerancji produktów mlecznych występuje opóźniona reakcja organizmu i dlatego jest bardzo trudno powiązać objawy, które u nas występują, z przyjmowaniem tych produktów. Rekomenduje się aby wykluczyć produkty mleczne z diety na okres 2-3 tygodni i następnie ponownie wprowadzać do diety, jednocześnie obserwując reakcję organizmu.

Artykuł ten polecam dla wszystkich osób, które myślą o przejściu na dietę bezmleczną. Postaram się  w nim wyjaśnić dlaczego należy wyeliminować mleko. Jeżeli już jesteście na diecie bez produktów mlecznych to znajdziecie w tym artykule informacje na temat produktów, które można użyć w zastępstwie mleka.


Argument przeciwko piciu mleka jest bardzo prosty. “ Człowiek jest jedynym ssakiem, który spożywa mleko innego gatunku ssaków. Mleko krowie jest tylko dobre dla cielaków”.

Kiedy prezentujemy argument w ten sposób ciężko jest go podważyć, chyba że posłużymy się przykładami wielu osób, które są zdrowe pomimo tego, że spożywają duże ilości produktów mlecznych.


Dlatego warto jest się przyjrzeć bliżej mleku krowiemu. Mleko krowie zawiera proteiny, które różnią się od protein mleka człowieka. Osoby z nieszczelnym jelitem, (które jest zawsze obecne w chorobach autoimmunologicznych), będą rozpoznawaly proteiny mleka jako obce i wytwarzały przeciwko nim przeciwciała.

Przeciwciała te należą do klasy IgG (ta sama klasa przeciwciał, która odpowiada za alergie pokarmowe). Według klasyfikacji jest to odpowiedź immunologiczna typu IV, inaczej zwana rekacją komórkową albo opóźnioną. Co więcej wiemy na temat przeciwciał IgG? Do tej samej klasy należą również przeciwciała występujące w Hashimoto (anty-TPO i anty-Tg.) Hashimoto jest również przykładem IV typu alergii, ponieważ występuje ten sam mechanizm reakcji alergicznej.


Nie znalazłam jeszcze badań klinicznych na ten temat, ale przykłady pokazują, że przyjmowanie pokarmów, które stymulują wytwarzanie przeciwciał IgG, promujących IV typ nadwrażliwości, zwiększy również poziom przeciwciał przeciwko tarczycy!

Prawdopodobnie jest to efekt, “odkręcenia kranu” albo też proteiny mleka na drodze reakcji krzyżowej reagują z tarczycą. Z pewnością więcej badań należy przeprowadzić, ale można już w tej chwili powiedzieć, że osoby, które nie tolerują mleka i mają Hashimoto, zaobserwują u siebie spadek przeciwciał przeciwko tarczycy i redukcję objawów, po wyeliminowaniu produktów mlecznych.

W swoich artykułach wielokrotnie powtarzałam, że wyeliminowanie produktów mlecznych spowodowało u mnie ustąpienie objawów wrażliwego jelita, wzdęć i bardzo dokuczliwych objawów zespółu cieśni nadgarstka.

Na temat powiązań Hashimoto i produktów mlecznych istnieje niewielka ilość badań klinicznych. Jedno z tych badań pokazuje, że u osób z Hashimoto i nietolerancją laktozy, wyeliminowanie laktozy z diety pozwoliło zdredukować dawkę leków. Chociaż nie ma wiele badań na ten temat, to wcale nie oznacza, że nie powinniśmy spróbawać tej interwencji u siebie.


Mit na temat surowego mleka

Niektórzy uważają, że pasteryzowanie mleka może zmienić strukturę białka i spowodować, że stanie się ono jeszcze bardziej alergizujące. Dlatego też uważają oni, że problem stanowi tylko mleko pasteryzowane i zalecają picie wyłącznie mleka surowego.

Może być w tym trochę prawdy, jeżelibyśmy pili całe życie surowe mleko. Tak jednak nie jest i jeżeli już uczuliliśmy się na mleko pasteryzowane, to będziemy też reagować na mleko surowe  (proteiny te są bardzo podobne).

Reakcje krzyżowe


Więcej złych wiadomości… mleko kozy i owcy ma proteiny bardzo podobne do mleka krowiego. Oznacza to, że 60-75% osób nietolerujących krowią kazeinę mleka będzie również reagowało na kazeinę zawartą w mleku owcy i kozy. Nietolerancja białka kazeiny mleka będzie oznaczała, że nie możemy spożywać mleka żadnego gatunku, z wyjątkiem mleka wielbłąda.

Wielbłąd nie należy do przeżuwaczy, tylko tylopode i jego mleko zawiera inne proteiny. Badanie kliniczne pokazały, że tylko 18 % osób, które nie toleraowały mleka krowiego, miało reakcję krzyżową na mleko wielbłąda. Mleko wielbląda nie zawiera beta laktoalbuminy i ma inną structure kazeiny. Mleko wielbłąda ma też niewielką ilość tłuszczu, zawiera tylko 4.8% laktozy i jest dobrze tolerawane nawet u osób z nietolerancją laktozy.


Lekarz z Izraela zauważył u swoich pacjentów, że zastąpienie mleka krowiego mlekiem wielbłąda przyczyniło się do wyleczenia objawów nietolerancji mleka krowiego u dzieci!

W ciągu czterech lat udało mi się zredukować rekację na produkty mleczne z 8+ do 1… Piłam też mleko wielbłąda przez dwa tygodnie i mogło to pomóc, ale oprócz tego wprowadziłam wiele interwencji dotyczących diety: wyeliminowałam produkty mleczne, wyleczyłam infekcję przewodu pokarmowego, wprowadziłam enzymy do diety i protokół pomocny w wyleczeniu jelita.


W moim przypadku produkty mleczne stanowiły większy problem niż gluten. Spożycie nawet niewielkiej ilości mleka powodowało kaszel, wzdęcia, refluks, bóle stawów i biegunkę. Jestem na diecie bezmlecznej ponad 4 lata i moja alergia na te produkty zmniejszyła się, jakkolwiek spożywanie produktów mlecznych ciągle wywołuje u mnie kaszel (zdarzyło się to w ostatnim tygodniu). Kiedy zjadłam pokarm, który był oznakowany jako “bez produktów mlecznych”, ale zawierał masło, wystąpił u mnie kaszel i drapanie w gardle.

Objawy odstawienia mleka

Jeżeli jesteś osobą, której brakuje produktów mlecznych po ich odstawieniu to powinnaś wiedzieć, że nie jest to tylko w Twojej głowie. Proteina zawarta w mleku (kazeina), po jej rozpadzie, wiąże się z receptorem endorfiny (odpowiedzialnej za dobre samopoczucie).

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kazomorfiny (z kazeiny), a także gliadomorfiny (z glutenu) mogą mieć efekt behawioralny.

Niektórzy nawet uważają, że produkty mleczne są tak samo uzależniające jak heroina, (która jest silnym stymulatorem receptorów endorfiny.) Jest to oczywiście trochę wyolbrzymione porównanie i nie ma badań klinicznych na ten temat. Kiedy zrezygnowałam z produktów mlecznych i glutenu miałam słabo zaznaczone reakcje odstawienia i czułam się ospała, ale coś innego też sie stało! Wzdęcia i refluks ustąpiły, podobnie jak bóle stawów.

Jeżeli myślisz o przejściu na dietę bezglutenową to może to być czasami trudne i należy się do tego przygotować.


Czy kiedykolwiek będę mogła jeść LODY albo pizzę jeżeli przejdę na dietę bez produktów mlecznych?

Zrezygnowanie z produktów mlecznych może nie być łatwe dla niektórych. Produkty te stanowią podstawę tzw. diety standartowej i wiele osob nie wyobraża sobie wyeliminowanie ich z diety. Z drugiej jednak strony należy sobie uświadomić, że zrezygnowanie z produktów mlecznych może przyczynić się do znacznej poprawy zdrowia.

Uwaga: poniżej podawane przykłady produktów należą do bezmlecznych, bez glutenu i bez soi. Niektóre są zgodne z zaleceniami diety Paleo albo protokółu autoimmunologicznego.

-  Mleko- mleko składa się z tłuszczów, protein i węglowodanów.

-   Mleko kokosowe jest na czele mojej listy produktów zastępczych, jednak nie zawiera protein.

 -  Mleko migdałowe jest na drugim miejscu, ale może być nietolerowane przez niektórych (w Hashimoto występuje często nietolerancja orzechów, a migdały są na czele grupy nietolerowanych).

   -  Mleko ryżowe (zawiera dużo węglowodanów, ale nie posiada protein).

   -  Mleko sojowe zawiera tłuszcze, białka i węglowodany, ale jest to trzeci najbardziej uczulający produkt
(po glutenie i produktach mlecznych ), i nie jest polecany u osób z Hashimoto z powodu zawartości substancji wolotwórczych.

-  Sery- aby otrzymać ser należy namoczyć 1 szklankę orzechów nerkowca w wodzie przez noc, zmiksować z ¼ szklanki wody i 1 łyżką soku z cytryny.

Firma Dalya produkuje sery bez glutenu, bez produktów mlecznych i bez soi (można je używać w w zastępstwie serów do przygotowania pizzy i innych dań).

-  Lody- bardzo dobre lody o wielu smakach są produkowane na bazie mleka kokosowaego.

- Masło- polecany olej kokosowy jako zamiennik masła, można go używać do smażenia, a także smarowania chleba. Polecany także tłuszcz z kaczki.

-  Jogurt- przepis jak wykonać jogurt z mleka kokosowego. Najlepiej użyć mleka o trochę gęstszej konsystencji. Wymieszać mleko z 1-2 kapsułkami probiotyku albo startera. Trzymać w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu aż skwaśnieje.

- Proteiny do koktajli warzywnych- polecane proteina z zielonego groszku i proteina wołowa.

- Śmietana – można wykonać z orzechów nerkowca i soku z cytryny, albo używać mleko kokosowe w postaci kremu (o dużej zawartości tłuszczu).

Mam nadzieję, że informacje zawarte w tym artykule przyczynią się do poprawy zdrowia!

Po więcej informacji odwiedza
j Tarczyca Hashimoto


Dr. Izabella Wentz, PharmD, FASCP

 References

 1. Wentz, I. Results of survey of 2232 people with Hashimoto's. Your Thyroid Pharmacist Website. http://www.thyroidpharmacist.com/blog/top-10-takeaways-from-2232-people-with-hashimotos. Accessed June 26, 2015.

2.Fasano A. Leaky gut and autoimmune disease. Clin Rev Allergy Immunol. 2012;42(1):71-78.

3. Luiz, HV. IgG4-related Hashimoto's thyroiditis – a new variant of a well known disease. Arq Bras Endocrinol Metab. 2014;58(8):862-868.

4. Ruchala M, et. al. The influence of lactose intolerance and other gastro-intestinal tract disorders on L-thyroxine absorption. Endokrynol Pol. 2012;63(4):318-23.

5. Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, Eroglu M, Bozkurt N, Sen H, Akbal E, Bakar C, Beyazit Y, Ukinc K.Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto's thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 2014 Jun;46(2):279-84.

6. Cellini M1, Santaguida MG, Gatto I, Virili C, Del Duca SC, Brusca N, Capriello S, Gargano L, Centanni M.Systematic appraisal of lactose intolerance as cause of increased need for oral thyroxine. J Clin Endocrinol Metab. 2014 Aug;99(8):E1454-8. doi: 10.1210/jc.2014-1217. Epub 2014 May 5. PMID: 24796930

7. Muñoz-Torres M1, Varsavsky M, Alonso G. Lactose intolerance revealed by severe resistance to treatment with levothyroxine. Thyroid. 2006 Nov;16(11):1171-3.

8.  Shabo, Y. et. al. Camel Milk for Food Allergies in Children. Immunology and Allergies.  IMAJ 2005; 7:796-798

9. Lister J, et. al. Behavioral effects of food-derived opioid-like peptides in rodents: Implications for schizophrenia? Pharmacol Biochem Behav. 2015 Jul;134:70-8

 

 

 

 

 

 

 


16 Comments
karolina
10/3/2016 06:51:46 am

Jestem bardzo zdziwiona, ze nie mówi pani o celiakii. i chwlai bezrefleksyjne pozbywanie się glutenu. Gluten w hashi powinny wyeliminować tylko osoby z celiakią. A że celiakia 10 razy częściej występuje u osob z hashi - tym bardziej nalezy wykonać test na celiakię. Dziwię się że tak lekko poleca pani dietę bezglutenową Od każdej osoby badanej pobierane są po dwa wymazy. W przypadku wykluczenia ojcostwa, badanie wykonujemy dwa razy z dwóch różnych próbek

Reply
AK
11/21/2018 02:18:49 pm

To Pani bzdury opowiada. Jestem najlepszy tego przykładem, że nie mam celiaki i po wyeliminowaniu glutenu moje wyniki spadły o 40 punktów w dół co jest niesamowitym wynikiem. Uważam, że nie ma co oceniać tylko iść do lekarza i to najzwyczajniej w świecie sprawdzić. Można zrobić testy jak również za pomocą eliminacji.

Reply
Emko
3/5/2017 03:52:22 am

A czy wyeliminowanie produktow bez laktozy - mowie tu o nabiale pochodzenia zwierzecego pozbawionym laktozy, nie o produktach pochodzenia roslinnego - wystarczy? Czy nalezy w calosci wyeliminowac nabial?

Reply
Ewa
4/28/2017 11:29:05 am

No właśnie. Jak to jest? Czy produkty bez laktozy, to to samo co wyeliminowanie produktów mlecznych?

Reply
Basia
9/6/2017 04:16:41 am

Problemem nie jest laktoza tylko kazeina więc kupowanie produktów bezlaktozowych nic nie zmieni.

Maya
7/28/2017 04:29:43 am

Droga autorko tego bloga,

Na litość boską, czy mogłabyś mi powiedzieć co w takim razie mamy jeść, skoro wszystko wyeliminować? Gdzie dostać takie produkty, rzecz jasna w normalnych cenach i wreszcie podać przykład jadłospisu, skoro tak ładnie opisujesz co należy wyeliminować :) pozdrawiam

Reply
Karola
8/26/2017 06:50:36 am

Witam,
Czy zatem przy Hashimoto mozna stosowac produkty bez laktozy? ( chodzi mi tu glownie o mleko i jogurty naturalne), przy wyeliminowaniu pozostalych produktow mlecznych np. Serow, smietan, kefirow etc?
Czy konieczne jest tez zrezygnowwanie z jajek? Czy to jest indywidualna kwestia?
Pozdrawiam

Reply
Asia
9/6/2017 09:12:15 am

Zgadzam się z Karoliną. Sama choruję na hashimoto i celiakię. O dziwo przeciwciała aTPO spadły, tsh również gdy nie byłam na diecie. Nie brałam wogóle leków. Dopiero po zdiagnozowaniu celiakii i zastosowaniu diety bezglutenowej zaczęła się zabawa, bo ta dieta jest niestety bardzo problematyczna i u mnie spowodowała silne niedobory co z kolei doprowadziło do leukopenii i ciągłych infekcji. Dieta bezglutenowa wiąże się z ciągłą suplementacją i ciągłymi badaniami żeby sobie nie zaszkodzić. Gdy czytam o tym żeby jeszcze odstawić nabiał itd itp to łapię się za głowę bo takie kobietki jak my musiałyby sobie zatrudnić kucharza wygrać w totka lub zrezygnować z pracy żeby mieć czas na robienie sobie ekskluzywnych posiłków z kokosa itd. Nie wiem jak jest u innych ale u mnie dieta bezglutenowa nie jest rewelacją przy hashi.

Reply
Kaska
9/6/2017 05:23:03 pm

Świetny artykuł. Dziekuje autorce za rzeczowe i przyswajalne blondynce wyjaśnienia. Drogie Panie komentujace. Chyba jeszcze nie cierpicie tak bardzo skoro wyeliminowanie pewnych produktów jest dla was tragedia. Od roku jestem bezglutenowa. Od 2 miesięcy bezmleczna. Nie mam kucharza i nie zarabiam majątku. I żyje. Znacznie lepiej niż rok temu kiedy z łóżka zwlekałam się 20 min a po schodach chodziłam na czworaka. Jeśli kogoś naprawdę coś boli to zrobi wszystko by ten ból zlikwidować. Jeśli oczywiście chce ... Ale może też tylko marudzić w komentarzach.

Reply
Jovi
6/3/2018 04:35:04 pm

Dziękuję Pani Kasiu - wreszcie na samym końcu sensowny komentarz. Pytania, które padały we wcześniejszych komentarzach świadczą o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. I jak Pani zauważyła, marudzenie nic tu nie pomoże, bo choroba nie wybiera, ale za to my możemy wybrać niepomaganie chorobie. I w tym pomaga nam ten blog, jeśli tylko ktoś zechce z tego skorzystać - zdrowy tryb życia i dieta odpowiednia do sytuacji zdrowotnej zawsze pomaga, z tym nie ma co dyskutować, a z wysiłkiem z tym związanym trzeba się po prostu pogodzić i wziąć sprawy w swoje ręce. Pozdrawiam

Reply
AK
11/21/2018 02:27:00 pm

Dokładnie. Ja choruję od 19 lat i wiem coś o tym. Dopiero jak zaczęłam stosować dietę bezglutenową to okazało się, że nagle wyniki się poprawiły. Od roku ja stosuję choć nie tak restrykcyjnie. Zabieram się za bezmleczną i raczej to kwestia w głowie jak sobie produkty wybierać, a nie kosztów aż tak bardzo, czy przygotowania posiłków. Tak samo się robi kanapkę czy zupę i tyle samo zajmuje czasu gotowanie co bez glutenu czy bez mleka. Kwestia przestawienia wiele w głowie ot co. Wiem, bo sama to przechodziłam. Wpierw trzeba się doszkolić w kwestii wiedzy na temat choroby a potem powoli sobie to układać. Nie prawdą jest, że suplementacja to katorga, a co powiecie o osobach chorych na celiakię to dopiero dramat i ludzie jakoś żyją. Mam koleżanką co choruje i daje radę. Wszystko jest w naszej głowie aby sobie zdobyć wiedzę poukładać i następnie zawalczyć o zdrowie. Teraz nie zjem już gotowych zupek z proszku, czy byle jakich produktów. Bogata nie jestem, ale sobie radzę i majątku nie wydaje. Wiecznie wszędzie mówią żeby jeść więcej warzy a one przecież nie mają w sobie ani mleka ani glutenu, czy nie prawdaż? Nie jem non stop samych warzyw, ale moja dieta mocno się zmieniła i ani nie mam anemii anie nie umieram ani nic mi się nie dzieje.

Reply
Marcelinka
9/28/2018 07:14:03 am

Świetny wpis. Ja ostatnio zrobiłam test (który, swoją drogą, bardzo polecam – znajdziesz go <a href="https://eurolinefood.pl/testy/test-na-nietolerancje-pokarmowe/">klikając w link</a>) i okazało się, że mam nietolerancję laktozy, tak samo zresztą, jak moja córka. O dziwo da się z tym żyć! Warto również wspomnieć, jak bardzo ważne jest czytanie etykiet, jeszcze parę lat temu nie spodziewałam się, że aż tak wiele rzeczy może zawierać ten akurat element :p

Reply
Nina
11/8/2018 02:14:04 am

To jest rzeczywiście niesamowite jak zmiana diety może być pomocna w zmaganiach z chorobą. Dla mnie Hashimoto było wielkim utrapieniem. Teraz co prawda korzystam z diety od Foodwise i czuje się o niebo lepiej, zwłaszcza, że regularnie są sprawdzane wyniki moich badań, ale były okresy, w których byłam naprawdę załamana i nie czułam się dobrze. Podrzucam dobry artykuło Hashimoto https://www.foodwise.pl/zdrowa-rozrywka/kobieta/artykuly/zagadnienia-medyczne/hashimoto-czesta-choroba-wielu-kobiet,59

Reply
Basia
2/22/2020 10:43:30 pm

Świetny wpis... niewiele osób zdaje sobie sprawę że szkodliwości kazeiny... zastawiem się jedynie co z wapniem w diecie beznabiałowej? Czy zamienniki pokrywają zapotrzebowanie na wapń czy trzeba suplementować?

Reply
Kaśka
2/24/2020 08:06:19 am

Polecam produkty naturalne ... mak :) ... ma chyba najwyższy poziom wapnia a odpowiednio przygotowany zapewni przyjemne walory smakowe ;)

Reply
monikaaa
8/22/2021 11:48:10 pm

Ja polecam do diety Paleo wprowadzić Konopie ! Konopie
to nasz polski super food ! Korzystaj z natury i jedz to co jeszcze
człowiek nie popsuł przez GMO. Zawsze bio , to roślina która rośnie bez
nawożenia herbicydów i pestycydów .
Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów
roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w
alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Olej zapewnia
prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim
organizmie. Olej z nasion konopi ma idealne proporcje najlepiej
przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki
organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju
lnianego. z nasion konopi można przyrządzić pyszne mleko roślinne ! Łuskane nasiona konopi zawierają 33% czystego białka,24 % tłuszczu i 12% błonnika, a dzięki witaminom i mikroelementom wzmacniają organizm, dodają energii i wspomagają leczenie niektórych chorób. Dzięki swoim licznym właściwościom odżywczym zaliczane są do super żywności. To prawdziwy cud natury! Jest jedyną z nielicznych roślin, której białko składa się z 20 aminokwasów, a przyswajalność białka jest kilkukrotnie lepsza niż sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit.
ja w produkty konopne najwyższej jakości z małym manufaktur zaopatrzam się na konopiafarmacja.pl

Reply



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Alergie Pokarmowe
    Anemia
    B12
    Biotyna
    Choroba Refluksowa
    Ciaza
    Cukier
    Dieta
    Ebv
    Gluten
    Hashimoto
    Hipoglikemia
    H.pylori
    Infekcje
    Jod
    Mleko
    Niedobór żelaza
    Niedobor Zelazab223f1c2dc
    Niepokoacutej
    Omega3c810a50cde
    Poziom Cukru
    Przeciwciała
    Przepuszczalne-jelito
    Refluks
    Selen
    Subkliniczna-niedoczynno347ci
    Substancjie Wolotwórcze
    T3
    Tsh
    Utrata Wlosowdc43ace1c9
    Witamina-d
    Yersinia Enterocolitica

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos from Iqbal Osman1, UC Davis Arboretum & Public Garden, i_am_shaozhi, mynameisharsha, Iqbal Osman1, Helga Weber, outcast104, tr0tt3r, foodswings, TheDeliciousLife, valdemar.fishmen, Hey Paul Studios, nerissa's ring, kleuske, Rod Senna, Infomastern, Verano y mil tormentas., lkslp, rhwalker22, rmrcrjr, [Bellie], torbakhopper, greggavedon.com, USDAgov, orangefan_2011, Hey Paul Studios, ☮Katrina☮, www.bluewaikiki.com, avlxyz