Wiele osób pyta mnie na temat jodu i Hashimoto. Dlatego też zdecydowałam się przetłumaczyć artykuł napisany przez Mary Shomon. Jest ona znaną i cenioną autorką wielu książek na temat chorób tarczycy i choruje na Hashimoto. Zapraszam do zapoznania się z jej opinią na temat tarczycy i jodu.
Pytanie: Czy to prawda, że wszyscy z chorobą tarczycy powinni przyjmować suplementy jodu?
Wielu lekarzy, a także osoby zajmujące się medycyną alternatywną, holistyczną i leczący ziołami, jest zdania, że jeżeli masz problem z tarczycą, to potrzebujesz przyjmować suplement jodu. Mogą oni rekomendować jod w postaci płynu Lugola, a także pokarmów bogatych w jod, takich jak: wodorosty, kelp czy morszczyn.
Czy zawsze?
Odpowiedź: Fakty
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy i aby utrzymać optymalną funkcję tarczycy każdy z nas potrzebuje odpowiedniej jego ilości.
Duży niedobór jodu może prowadzić do niedoczynności tarczycy, wola, a także zaburzeń rozwoju u dzieci (kretynizmu). Podobnie umiarkowany niedobór prowadzi do niedoczynnej tarczycy i wola. Z drugiej jednak strony nadmiar jodu może też prowadzić do niedoczynności tarczycy i wola.
Jest wiele regionów na świecie gdzie występuje niedobór jodu i dlatego musi być on dodawany do pokarmów, szczególnie do soli. Do takich terenów należą okolice wielkich jezior w USA, zwane w przeszłości terenami wolotwórczymi.
Kiedy na początku dwudziestego wieku zaczęto dodawać jod do soli jadalnej problem niedoboru jodu został rozwiązany. Jednak w chwili obecnej istnieje wciąż wiele państw na świecie, w których problem jodu nie został zaadresowany i jak oszacowali eksperci w 1999 roku powoduje on zagrożenie zdrowia w wielu państwach. Niedobór jodu jest przyczyną, którą można by łatwo wyeliminować, uszkodzenia funkcji mózgu i 1,6 miliarda ludzi jest zagrożonych.
Niedobór jodu jest szczególnie niebezpieczny u dzieci. Badania pokazały, że umiarkowany niedobór jodu może prowadzić do opóźnionego rozwoju fizycznego i umysłowego, obniżonego IQ, problemów ze sprawnością fizyczną, a także powodować zaburzenia wymowy i słuchu. Na całym świecie niedobór jodu dotyczy około 50 milionów dzieci. Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia około 1 miliarda ludzi na świecie ma ryzyko wystąpienia problemow zdrowotnych w związku z niedoborem jodu.
Również w USA obserwuje się wzrost osób z niedoborem jodu. The National Health and Nutrition Examination Survey oszacował, że w latach 1971- 74 około 2.6% osób w USA miało deficyt jodu, a badania powtórzone w roku 1988-1994 wykazały, że liczba ta wzrosła do 11.7%. W ciagu 20 ostatnich lat ilość Amerykanów z niedoborem jodu wzrosła czterokrotnie. (JCEM, 10/98). Zaniepokojenie budzi też fakt, w ciągu ostatnich 20 lat ilość kobiet w ciąży z niedoborem jodu wykazuje tendencje zwyżkowe (od 1 do 7 %).
Podejrzewa się, że za niedobór jodu odpowiedzialne jest zmniejszone spożycie soli, a także innych pokarmów bogatych w jod. Trend ten może wymagać przedsięwzięcia niezbędnych kroków aby wyeliminować problem niedoboru jodu u osób zagrożonych.
Co to może oznaczać dla Ciebie?
Uważa się, że w większości przypadków choroba autoimmunologiczna tarczycy w USA nie jest spowodowana niedoborem jodu, a przyjmowanie suplementów i pokarmów bogatych w jod jest problematyczne!
Poziom jodu można łatwo sprawdzić za pomocą określenia jego ilości w moczu. Jeżeli jednak zdecydujesz się, jak wielu pacjentów, na stosowanie kelpu, jodu czy suplementów wspomagających tarczycę (preparatów o dużej zawartości jodu) musisz wiedzieć o grożącym ryzyku.
Większość lekarzy powie ci, że jodowana sól czy okazjonalne zjedzenie sushi nie zaszkodzi. Jednak wielu lekarzy, jak np. dr Stephen Langer, specjalista od alternatywnej diety i autor książki Solved: Ther Riddle of Illness i Broda Barnes, autor książki Hypothyroidism: The Unsuspected Illness, ostrzegają przed przyjmowaniem suplementów jodu i kelpu dla osób z chorobą autoimmunologoiczną tarczycy.
Podobnie uważa ekspert w dziedzinie hormonów dr David Brownstein:
“Spożywanie suplementów jodu u osób z chorobami autoimmunologicznymi jest jak dolewanie oliwy do ognia, jakkolwiek u osób z niedoczynnością tarczycy bez podłoża autoimmunologicznego, spożywanie preparatow jodu może okazać się korzystne”.
Jak się przekonałam, przyjmowanie jodu pogarsza przebieg mojej choroby autoimmunologicznej tarczycy. W czasie kiedy próbowałam włączyć suplementy jodu do diety- za wyjątkiem bardzo małych ilości w niektórych suplementach- następnego dnia obserwowałam u siebie objawy, które określam “kryzysem”, objawiające się bólem i powiększeniem tarczycy, a ciągu trzech dni pojawiło się także osłabienie i bóle całego ciała.
Dlatego też należy być ostrożnym, bo jod, chociaż może pomóc niektórym, może też zaszkodzić innym.
Source: Laurberg P, et. al. "Environmental iodine intake affects the type of nonmalignant thyroid disease," Thyroid. 2001 May;11(5):457-69
Mary Shomon jest znaną autorką wielu książek na temat Hashimoto.
Mary Shomon, About.com's Thyroid Guide since 1997, is a nationally-known patient advocate and best-selling author of 10 books on health, including "The Thyroid Hormone Breakthrough: Overcoming Sexual and Hormonal Problems at Every Age," "The Thyroid Diet: Manage Your Metabolism for Lasting Weight Loss," "Living Well With Hypothyroidism: What Your Doctor Doesn't Tell You...That You Need to Know," "Living Well With Graves' Disease and Hyperthyroidism," "Living Well With Autoimmune Disease," and "Living Well With Chronic Fatigue Syndrome and Fibromyalgia." Click here for more information on Mary Shomon.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
Tarczyca Hashimoto
3073 SharesUnlike