Zapalenie Tarczycy Hashimoto
Zapraszamy na Facebook ->
  • Home
  • Autorki
  • Książka
  • Blog
  • Wywiady
  • PRZEPISY

CZY SZCZAWIANY MOGĄ SIĘ PRZYCZYNIĆ DO POWSTANIA HASHIMOTO?

12/14/2016

3 Comments

 
Picture

​

CZY SZCZAWIANY MOGĄ PRZYCZYNIĆ SIE DO POWSTANIA HASHIMOTO?
 

Przeprowadzone ostatnio badania wykazały, że nadmiar szczawianów może przyczynić się do powstania choroby tarczycy.

Jakkolwiek gromadzenie się szczawianów w ustroju jest głównie wiązane z tworzeniem kamieni nerkowych, to badania podczas autopsji tarczycy wykazały u 79% osób dorosłych obecność kryształów szczawianów w tarczycy (częstość występowania wzrasta z wiekiem). Co ciekawe, u osób z Hashimoto rzadziej wykrywano kryształy szczawianów, zwłaszcza w tej części tarczycy, która wykazywała stan zapalny! Spostrzeżenie to doprowadziło naukowców do wniosku, że szczawiany mogą odgrywać istotną rolę w powstaniu Hashimoto, potencjalnie powodując stan zapalny w tarczycy i co za tym idzie -odpowiedź układu immunologicznego, która ma na celu niszczenie kryształów szczawianu i otaczającej ich tkanki tarczycy. W niektórych przypadkach zaobserwowano komórki olbrzymie, które znajdowały się wokół kryształów, co sugerowałoby obecność odpowiedzi immunologicznej.
 
Raport z 2000 opisuje 4 przypadki rzadkiej choroby genetycznej, w której występowało nagromadzenie szczawianów. Osoby te miały też Hashimoto i autorzy raportu podkreślają rolę szczawianów w uszkodzenia tarczycy.
 
Nadwrażliwość na szczawiany należy podejrzewać, jeśli występuje którykolwiek z następujących objawów (dodatkowo oprócz objawow związanych z Hashimoto lub chorobą Gravesa- Basedowa):
  • bóle stawów
  • bóle ciała
  • pieczenie przy oddawaniu moczu (śródmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego)
  • pieczenie przy oddawaniu stolca
  • nieszczelne jelita
  • depresja
  • kamienie nerkowe
Ostatnie badania wiążą też nadmiar szczawianów z powstaniem raka piersi! 4
 
Co to są szczawiany?

Szczawiany są to substancje obecne w niektórych pokarmach, a także produkty odpadowe wytwarzane przez nasz organizm i wydalane przez nerki. Standardowa dieta zawiera około 250 mg szczawianów. Jeżeli chcemy zastosować dietę niskoszczawianową, to zawartość szczawianów nie powinna przekraczać 100 mg na dobę. Idealnie byłoby gdyby zawartość szczawianów w diecie nie przekraczała 50 mg, chyba że lekarz zaleci inaczej.
Kiedy spożywamy pokarmy bogate w szczawiany, takie jak ciemo zabarwione zielone warzywa liściaste, na skutek łączenia szczawianów z wapniem powstają sole. Związki wapnia i szczawianów krystalizują się (organizm nie potrafi ich rozłożyć) i odkładają w naszych narządach powodując stan zapalny i / lub kamienie nerkowe.
 
Szczawiany w żywności

Pokarmy z najwyższą zawartością szczawianów w jednej porcji:
▪ Szpinak
▪ Rabarbar
▪ Otręby ryżowe
▪ Gryka
▪ Migdały

▪ zupa Miso
▪ Jagody pszeniczne
▪ Kukurydza
▪ Ziemniaki
▪ Fasola
 
Pokarmy, które są powszechnie spożywane w diecie Paleo, i które mają zawartość szczawianów powyżej 50 mg na 1 porcję to: pieczone ziemniaki, buraczki, proszek kakaowy, okra, a także maliny (48 mg na 1 porcję).
 
Istnieją też pokarmy o ultra wysokiej zawartości szczawianów, jak czarny pieprz). Nie jest to jednak produkt, który spożywamy w dużej ilości (chyba że używamy więcej niż 1 łyżeczkę pieprzu na raz!)
 
Testy na obecność szczawianów:

Testy te można wykonać w Organix Dysbiosis Marker test kit from Genova i Great Plains Labs (w USA). Testy te można zamówić na własną rękę albo poprzez lekarza funkcjonalnego.
 
Badania na obecność szczawianów w moczu mogą zlecić też lekarze konwencjonalni.
 
U osób z upośledzonym wydzielaniem szczawianów mogą się odkładać kamienie nerkowe. Jeżeli okaże się, że kamienie zawierają calcium oxalate zalecana jest dieta
                                                                                                                   
o niskiej zawartości szczawianów.
 
Dieta o niskiej zawartości szczawianów

Najlepiej byłoby wyeliminować wszystkie pokarmy zawierające szczawiany, ale nie jest to realne. Należy też pamiętać, że kiedy przestaniemy jeść szczawiany ustrój przechodzi przez okres “ detoksykacji szczawianów” (duża ilość szczawianów zostaje uwolniona w któtkim czasie i pojawią się objawy związane z ich nadmiarem).

 
Aby temu zapobiec zalecane jest zastowanie przez 1 tydzień diety o umiarkowanej zawartości szczawianów (mniej niż 100 mg na dzień) i dalsze obniżanie dawki przeprowadzać stopniowo. Innym sposobem aby zapobiec powstaniu nietolerancji i nadmiernemu gromadzeniu się szczawianów jest spożywanie ich metodą rotacyjną. Polega ona na tym, że spożywamy je co kilka dni.
 
Pokarmy z dużą zawartością szczawianów:
  • Ciemnoliściaste warzywa: boćwina, jarmuż, szpinak, liście rzepy
  • Warzywa korzenne: białe ziemniaki, bataty, rzepa, buraczki, pasternak
  • Inne warzywa: marchewka, seler, zielona papryka, brukselka, okra
  • Owoce: truskawki, pomarańcze, awokado, przecier pomidorowy, kiwi, skórka z lemonki/cytryny, oliwki
  • Suszone owoce: figi, daktyle, ananas
  • Orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, pistacje, jtahimi, ziarna dyni
  • Zboża: brązowy ryż, jagody pszenicy, kasza gryczana, kukurydza, proso, mąka
  • Soki: sok pomidorowy, sok marchwiowy, mleko ryżowe
  • Soja
  • Rośliny strączkowe: soczewica, fasola
  • Inne: kakao, stewia
 
Pokarmy zawierające umiarkowaną ilość szczawianów:
  • Owoce: jabłka, morele, inne jagody (oprócz malin które zawierają dużą ilość szczawianów), śliwki, brzoskwinie, grejpfrut
  • Zboża: biały ryż, mąka z białego ryżu
  • Orzechy/nasiona: ziarna słonecznika, orzechy pecan
 
Pokarmy z niską ilością szczawianów
  • Mięso: świeże i mrożone, owoce morza i ryby, jajka
  • Wszystkie produkty mleczne
  • Owoce: melony, winogrona, mango, wszystkie produkty z kokosa
  • Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, sałata, grzyby, cebula, czerwona papryka, ogórki, szparagi, squash, świeże zioła
  • Przyprawy: musztarda, ocet, majonez
  • Rośliny strączkowe: zielony i żółty groszek
  • Wszystkie roślinne oleje
  • Miód i syrop klonowy
  • Napoje: woda, ziołowe herbaty, sok jablkowy
 
 Oto pełna lista pokarmów utworzona przez Jilla Harrisa i Freda Coe: Oxalate Content by Food Type
 
Inne sposoby, które pomogą w wyeliminowaniu szczawianów i zapobiegną wytwarzaniu kamieni:

 1.Picie dużej ilości płynów może zapobiec tworzeniu się kamieni nerkowych. Woda pomoże rozcieńczyć substancje znajdujące się w moczu, a tym samym zapobieganie tworzeniu kamieni. Dodając kilka plasterków cytryny do wody poprawi nie tylko smak, ale również pomoże zapobiec powstawaniu kamieni.
 2.Ograniczyć spożycie soli do 2-3 mg dziennie. Poprzez zmniejszenie soli, zmniejsza się ryzyko powstawania kamieni. Gdy spożywamy zbyt dużo soli, nerki zaczynają wydalać nadmiar wapnia. Dochodzi wtedy do łączenia się wapnia ze szczawianami i formowania kamieni. Produkty przetworzone, które zawierają dużo soli, powinny być również wyeliminowane.
 3. Nadmiar białka w diecie może również przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. Porcja białka zwierzęcego powina wynosić 4-6 uncji (lub wielkości dłoni) 3 razy dziennie. Nadmiar białka zwierzęcego dostarcza więcej kwasu moczowego w organizmie i prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.
 
Przyczyny powstania nadwrażliwości na szczawiany

Związane są z zaburzeniami procesowania szczawianów w organizmie i mogą być spowodowane przez różnorodne czynniki, do których należą rzadkie schorzenia genetyczne, choroby dotyczące jelita cienkiego, takie jak przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO), przebyte operacje jelita, choroba Crohna, zespół krótkiego jelita i dysbioza, która najczęściej jest spowodowana używaniem antybiotyów. Osoby, które stosują dietę o niskiej zawartości wapnia (na diecie bez nabiału, która jest często stosowana u osób z Hashimoto), mogą mieć problemy ze szczawianami. Obecność wapnia w pokarmach zmniejsza wchłanianie szczawianów w przewodzie pokarmowym. Rekomendowane są badania w kierunku SIBO (obecne jest u 50% osób z Hashimto) i dysbiozy.
 
Z nietolerancją szczawianów wiąże się również niedobór probiotyku zawierającego bakterię Oxalabacter formigenes.

Oxalobacter formigenes zawiera enzym o nazwie “oxalyl-CoA decarboxylase”, który bierze udział w rozkładzie szczawianów.

Używanie antybiotyku Erytromycyny (Azithromycin, z-pack) w ciągu ostatnich 5 lat, odpowiedzialne jest również za zniszczenie tej bakterii. Badania w 2011 roku wykazały, że kiedy 59 % populacji ma wystarczającą ilość bakterii Oxalobacter formigenes w stolcu, to tylko 18% osób leczonych Erytromycyną i 40% osób leczonych Amoksycyliną miało wystarczającą ilość tej bakterii.
 
Badania wykazały, że suplementacja probiotykiem albo enzymem pochodzącym z bakterii Oxalobacter formigenes może pomóc w rozkładzie szczawianów.
 
Jedynym problemem jest że probiotyk ten nie jest dostępny!
 
Inne probiotyki jak, Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecali and Eubacterium lentum także zawierają oxalyl-CoA decarboxylasei mogą pomóc w rozkladzie szczawianów.
 
Dla osób, które mają problemy ze szczawianami rekomenduję następujące probiotyki i suplementy.
 
Bifidobacterium lactis występuje w probiotykach: 

Ther-Biotic Complete, and Probiotic 50B
Inne badania pokazały, że probiotyk VSL#3 (chociaż nie zawiera B. lactis strain), redukuje poziom szczawianów. 
Ther-Biotic Complete zawiera te same składniki co VSL#3 + the B. Lactis, ale jest tańszy.13
Enterococcus faecali można znaleźć w 
Dr. Ohhira’s probiotykach (uwaga, chociaż w produkcji tych probiotyków używana jest fermentowana soja, to osoby z nietolerancją soi będą do na ogół dobrze tolerowały).
MegaSporeBiotic i S. Boulardii, chociaż nie zawierają oxalyl-CoA decarboxylase szczepów mogą być też pomocne.

Skoniugowane kwasy żółciowe (CBA) / Ox Bile

Dodatkowo pomocne mogą być skoniugowane kwasy żółciowe. Sprzyjają one wydalaniu szczawianów i zapobiegają ich wchłanianiu. Stosowane są w mega dawce (9 gramów) na dzień u osób z zespołem krótkiego jelita, u których dochodzi do zwiększonego wchłaniania szczawianów w związku ze strukturalnymi zmianami jelita, które są obecne w tej chorobie.
 

Osoby, u których nie występuje SBS i nie mają wzmożonego wchłaniania szczawianów, ale korzystna dla nich będzie ich redukcja wymagają mniejszej dawki skoniugowanych kwasów żółciowych. 
 
Wchłanianie szczawianów może też blokować wapń i dlatego osoby na diecie ograniczającej lub eliminującej produkty mleczne mogą wykazać nadwrażliwość na szczawiany. (Proszę zauważyć, że chociaż produkty mleczne są bogate w wapń i nie zawierają szczawianów, rekomendowane jest wyeliminowanie ich z diety u osób z Hashimoto).

Teoretycznie przyjmowanie preparatów wapnia z posiłkami pomoże związać szczawiany w jelicie i zapobiegnie ich wchłanianiu. Według artykułu naukowego z 2006 r. "Preferowanym dodatkiem wapnia dla osób zagrożonych powstawaniem kamieni jest cytrynian wapnia, ponieważ pomaga zwiększyć wydalanie cytrynianów z moczem. Zalecamy dawkę 200-400 mg, dla osób, które nie mogą zwiększyć zawartości wapnia w diecie ".15

Również niedobór witaminy B6 wiązany jest z problemami ze szczawianami. Przyjmowanie suplementu B6 większego niż 40 mg dziennie zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych (spowodowanych przez kryształy szczawianów).

 
Niektóre źródła zalecają ograniczenie witaminy C u osób z nadwrażliwością na szczawiany. Jednakże w badania z 1999 roku nie potwierdziły powiązania spożycia witaminy C z powstawaniem kamieni nerkowych.16
 
Jeśli masz jakieś objawy nadmiaru szczawianów, możesz skorzystać z 3-tygodniowej diety o niskiej zawartości szczawianów, jak opisano powyżej + uzupełnienie wapnia i witaminy B6 + probiotyki + skoniugowane kwasy żółciowe.
 
Oksabakt i Oxazyme potwierdzily skuteczność w obniżeniu poziomu szczawianów poprzez bezpośrednie dostarczanie probiotyków O. formigenes (Oxabact) i dostarczanie enzymu, który rozkłada szczawiany (Oxazyme). Obecnie produkty są dostępne tylko dla celów badań klinicznych.
 
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto


​Dietary Guides & ResourcesNORD – National Organization for Rare Disorders
University of Michigan Health System. Low Oxalate Diet Guidelines for Kidney Stone Formers. The university of Michigan. 2016.
Harris J, Coe F. How To Eat A Low Oxalate Diet: Kidney Stone Evaluation and Treatment Program. The University of Chicago. 2016.
UPMC Nutrition Services. Low Oxalate Diet. UPMC.com. 2016.
University of Pittsburgh Medical Center. Low Oxalate Diet. PKDiet. 2016.
References
  1. Reid J, Choi C, Oldroyd N. Calcium Oxalate Crystals in the Thyroid: Their Identification, Prevalence, Origin, and Possible Significance. Am J Clin Pathol. 1987;87(4):443-454. doi:10.1093/ajcp/87.4.443.
  2. Frishberg Y, Feinstein S, Rinat C, Drukker A. Hypothyroidism in primary hyperoxaluria type 1. J Pediatr. 2000;136(2):255-257. doi:10.1016/s0022-3476(00)70112-0.
  3. Tintillier M, Pochet J, Cosyns J, Delgrange E, Donckier J. Late-onset primary hyperoxaluria triggered by hypothyroidism and presenting as rapidly progressive renal failure – Description of a new mutation. Clin Nephrol. 2004;62(08):155-157. doi:10.5414/cnp62155.
  4. Castellaro A, Tonda A, Cejas H, et al. Oxalate induces breast cancer. BMC Cancer. 2015;15(1). doi:10.1186/s12885-015-1747-2.
  5. Shaw W. Oxalates Control is a Major New Factor in Autism Therapy. The Great Plains Laboratory, Inc. 2015.
  6. Hoppe B. Diagnostic and therapeutic approaches in patients with secondary hyperoxaluria. Front Biosci. 2003;8:e437-443. doi:10.2741/1135.
  7. Cleveland Clinic. Kidney Stone: Oxalate-Controlled Diet. Myclevelandclinic.org. 2015.
  8. Pendick D. 5 steps for preventing kidney stones. Harvard Health Blog. 2013.
  9. Hoppe B, von Unruh G, Laube N, Hesse A, Sidhu H. Oxalate-degrading bacteria: new treatment option for patients with primary and secondary hyperoxaluria?. Urol Res. 2005;33(5):372-375. doi:10.1007/s00240-005-0497-z.
  10. Kelly J, Curhan G, Cave D, Anderson T, Kaufman D. Factors Related to Colonization with Oxalobacter formigenes in U.S. Adults. J Endourol. 2011;25(4):673-679. doi:10.1089/end.2010.0462.
  11. Sidhu H, Schmidt M, Cornelius J. Direct correlation between hyperoxaluria/oxalate stone disease and the absence of the gastrointestinal tract-dwelling bacterium Oxalobacter formigenes: possible prevention by gut recolonization or enzyme replacement therapy. J Am Soc Nephrol. 1999;10(Suppl 14): S334-40.
  12. Plotner B. Options With Oxalate Intolerances. Nourishing Plot. 2015.
  13. Okombo J, Liebman M. Probiotic-induced reduction of gastrointestinal oxalate absorption in healthy subjects. Urol Res. 2010;38(3):169-178. doi:10.1007/s00240-010-0262-9.
  14. Emmett M, Guirl M, Santa Ana C, et al. Conjugated bile acid replacement therapy reduces urinary oxalate excretion in short bowel syndrome. Am J Kidney Dis. 2003;41(1):230-237. doi:10.1053/ajkd.2003.50012.
  15. Finkielstein V, Goldfarb D. Strategies for preventing calcium oxalate stones. Can Med Assoc J. 2006;174(10):1407-1409. doi:10.1503/cmaj.051517.
  16. Curhan G, Willett W, Speizer F, Stampfer M. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999;10(4):840-5.
  17. Health Resources and Services Administration. Orphan Drug List. Health Resources and Services Administration. 2016.
  18. Yakowicz W. How a Pharmacy Specializing in Rare Disease Drugs Grew 13,380% in 3 Years. Inc com. 2016

 
 
 




3 Comments
Dieta
5/5/2017 03:39:00 am

Jak czytam wszystkie zalecenia dietetyczne hashimoto to wychodzi na to , ze wskazane zyc wyłącznie o wodzie i powietrzu. U mnie jest jeszcze pco wiec zakres dietetyczny poszerzony.... Ktos kiedys napisał, ze nie rozumie jak czyimś życiem moze rządzić, bułka czy kotlet sojowy. Z całym szacunkiem, ale każdemu cos od zycia sie należy, a jedzenie to przyjemnośc i chwila relaksu na ktora czeka sie w ciagu dnia. Przy hashimoto moje zycie zamieniło sie w masakrę a ja stałam sie niewolnikiem diety, ktora wykańcza moja psychikę i portfel. To nie "bułka czy kotlet rządzi moim życiem" lecz dieta, przez którą jestem na maxa ograniczona w zakupach, wymyślaniu dań i oszczędnościach finansowych.

Reply
Karolina
11/3/2020 06:52:31 am

Witam chciałam zapytać jeżeli ktoś ma za dużo wapnia czy szczawiany dodawane do produktów zawierających wapń łączą się z nim i wapń jest wydalany z kałem?np jeżeli zjem buraki z jajkiem albo mlekiem to szczawiany w burakach związa mi ten wapń i usuną mi go z organizmu?czy raczej wchłoną się do jelit?

Reply
To ja
6/7/2021 05:26:56 am

Masakra. Po prostu chyba nie mozna jesc niczego. Pic tylko wode i ewentualnie kalafiorowe czipsy.

Reply



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Alergie Pokarmowe
    Anemia
    B12
    Biotyna
    Choroba Refluksowa
    Ciaza
    Cukier
    Dieta
    Ebv
    Gluten
    Hashimoto
    Hipoglikemia
    H.pylori
    Infekcje
    Jod
    Mleko
    Niedobór żelaza
    Niedobor Zelazab223f1c2dc
    Niepokoacutej
    Omega3c810a50cde
    Poziom Cukru
    Przeciwciała
    Przepuszczalne-jelito
    Refluks
    Selen
    Subkliniczna-niedoczynno347ci
    Substancjie Wolotwórcze
    T3
    Tsh
    Utrata Wlosowdc43ace1c9
    Witamina-d
    Yersinia Enterocolitica

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos from Iqbal Osman1, UC Davis Arboretum & Public Garden, i_am_shaozhi, mynameisharsha, Iqbal Osman1, Helga Weber, outcast104, tr0tt3r, foodswings, TheDeliciousLife, valdemar.fishmen, Hey Paul Studios, nerissa's ring, kleuske, Rod Senna, Infomastern, Verano y mil tormentas., lkslp, rhwalker22, rmrcrjr, [Bellie], torbakhopper, greggavedon.com, USDAgov, orangefan_2011, Hey Paul Studios, ☮Katrina☮, www.bluewaikiki.com, avlxyz