CZYNNIKI WYZWALAJĄCE HASHIMOTO
Często dostaję pocztę od osób z Hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, które są o podobnej treści. “Dzięki za pomoc, ale ja już próbowałam wszystkiego. Przestałam jeść gluten, mleko, soję i ciągle choruję na Hashimoto. W jaki sposób Pani książka mogłaby mi pomóc?
Jakkolwiek zmiana diety jest pierwszym, ważnym krokiem i pomoże wielu osobom, to jeżeli poprawa kondycji nie występuje w ciągu 3-6 miesięcy, jest to oznaką, że trzeba dalej prowadzić poszukiwania. Zmiana diety na pewno jest ważna, ale to dopiero początek.
Dr Alessio Fasano, światowej sławy gastroenterolog, ekspert w leczeniu celiakii i chorób autoimmunologicznych, porównuje proces autoimmunologiczny do trójnogiego stołu, gdzie muszą być spełnione trzy warunki aby taki proces się zamanifestował.
1. Właściwe geny
2. Czynnik wyzwalający
3. Przepuszczalne jelito
Chociaż nie możemy zmienić naszych genów, to jesteśmy w stanie wpłynąć na przebieg procesu autoimmunologicznego poprzez wyeliminowanie czynników wyzwalających, a także wyleczenie przepuszczalnego jelita.
Aby wytłumaczyć tę ciekawą zależność dr Fasano posługuje się przykładem celiakii. Celiakia jest unikalną chorobą, w której gluten nie tylko jest czynnikiem wyzwalającym, ale także bezpośrednio zwiększa przepuszczalność jelita! Wyeliminowanie glutenu doprowadzi do wyzdrowienia.
Infekcje spełniają rolę czynnika wyzwalającego i implikują proces autoimmunologiczny. Dlatego też uważa się, że zidentyfikowanie i wyleczenie infekcji może prowadzić do kompletnej remisji choroby autoimmunologicznej.
.
Chociaż nie zawsze uda się nam znaleźć i wyeliminować wszystkich czynników wyzwalających, jak na przykład infekcji wirusem Epsteina- Barra), możemy wyleczyć nieszczelne jelito. Pozwoli to wielu osobom uzyskać remisję, ponieważ “trójnogi stół autoimmunologii” nie będzie zdolny dłużej utrzymać równowagę!
.
Opierając się na moich badaniach ostatnich czterech lat, chciałabym przedstawić sześć potencjalnych czynników wyzwalających. Oprócz nich istnieją oczywiście inne, równie ważne, ale w tym artykule skupimy się na sześciu występujących najczęściej.
Uwaga: U niektórych osób występuje więcej niż jeden czynnik wyzwalający.
Czynnik wyzwalający#1 Nietolerancja glutenu
Celiakia i nietolerancja glutenu implikują powstanie wielu chorób autoimmunologicznych, między innymi: Hashimoto, choroby Gravesa- Basedowa i reumatoidalnego zapalenie stawów.
Przeprowadzenie testów na nietolerancję glutenu nie zawsze potwierdzi nietolerancji, a wiele osób nie dowie się, że nie tolerują glutenu, dopóki nie usuną go z diety.
Nietolerancja glutenu może być źródłową przyczyną choroby, albo też, jak to się często zdarza, może być jednym z wielu czynników wyzwalających.
Dlatego też zaleca się, aby każda osoba z chorobą autoimmunologiczną usunęła gluten z diety. Badania pokazały, że gluten zwiększa przepuszczalność jelita u wszystkich, a nie tylko u osób z celiakią czy nietolerancją!
Jeżeli to gluten jest źródłową przyczyną choroby to w ciągu 3-6 mięsięcy powinna wystąpić remisja, manifestująca się spadkiem przeciwciał i powrotem prawidłowej funkcji tarczycy. Jeżeli poprawa nie następuje poszukiwania należy kontynuować.
Postępowanie w nietolerancji glutenu jest proste…Przeprowadzenie testów na nietolerancję i dieta bezglutenowa.
Czynnik wyzwalajacy#2: Nietolerancja glutenu i innych krzyżowo reagujących protein.
Oprócz nietolerancji glutenu mogą występować reakcje na wiele innych protein, takich jak ryż, quinoa i kukurydza. Autor książki “Wheat Belly” dr William Davis uważa, że rasa ludzka nie przystosowała się do jedzenia “traw”, takich jak zboża, ryż i kukurydza.
Inne osoby mogą również reagować na produkty mleczne, jajka, orzechy, nasiona czy rośliny psiankowate.
Postępowanie: Testy, dieta eliminacyjna, dieta Paleo, dieta autoimmunologiczna Paleo i dieta rotacyjna. Polecane są także: współpraca z dietetykiem, a także suplementy uzdrawiające ścianę jelita.
Leczenie enzymami może zapobiec nietolerancji nowych pokarmów i zredukować reakcję na pokarmy, które w obecnej chwili jemy.
Czynnik wyzwalający #3: Niedobór glutaminy/cynku
Cynk i glutamina spełniają ważną rolę w odbudowie ściany przewodu pokarmowego. W sytuacjach stresowych organizm użyje tych substancji na inne potrzeby, jak na przykład, produkcję hormonów nadnerczy.
Substancje te są obecne w pokarmach, które spożywamy i dlatego też kiedy minie stres, wszystko powróci do normy i nabłonek ściany przewodu pokarmowego się zregeneruje.
Natomiast stanie się to problemem u osób, u których występuje przewlekły stres, u osób z niskim poziomem kwasów żołądkowych (kwas żołądkowy jest niezbędny do przyswojenia cynku z protein), a także u tych z dietą ubogą w proteiny zwierzece, jak weganie i wegetarianie, ponieważ glutamina występuje głównie w białkach zwierzęcych, jajkach i produktach mlecznych.
Zdarza się też, że dochodzi do remisji Hashimoto u osób, które zrezygnowały z diety wegetariańskiej/ wegańskiej i zaczęły jeść mięso. Spowodowane to jest w dużej mierze poprzez uzupełnienie glutaminy i innych czynników niezbędnych do odbudowy ściany przewodu pokarmowego.
Postępowanie: przyjmowanie preparatów glutaminy, cynku, rosoły na kościach, żelatyna, dobrze ugotowane mięso, Betaina z pepsyną (enzymy trawienne potrzebne do ekstrakcji cynku z pokarmów) i inne pokarmy bogaty w składniki pokarmowe.
Uwaga: Inne czynniki, jak na przyklad witamina D są także niezbędne do prawidłowej funkcji bariery jelitowej.
Czynnik wyzwalający#4 Pasożyty
Zarażenie pasożytami kojarzy się najczęściej z krajami Trzeciego Świata, ale nie jest to do końca prawdą, bo jak podają źródła, pasożyty można wykryć też u 30-70% Amerykanów. Dostępne metody laboratoryjne nie zawsze potwierdzą obecność pasożytów, a tak naprawdę to ilu z Was takie badania u siebie przeprowadziło?
Pasożyty przebywające w przewodzie pokarmowym przyczyniają się do ogromnego uszkodzenia jelita, powodują zwiększoną przepuszczalność i powstanie chorób autoimmunologicznych. Jeżeli powstanie choroby wiąże się z silnym stresem, to jest całkiem prawdopodobne, że doszło do zarażenia pasożytami, ponieważ stres obniża odporność i czyni nas bardziej podatnymi na pasożyty.
Niefortunnie dla nas, sama dieta nie wystarczy. Osoby zarażone pasożytami mają nadwrażliwość na wiele pokarmów, a objawy nietolerancji utrzymują sie niezależnie od tego co jedzą. Na początku mogą się czuć lepiej po odstawieniu nietolerowanego pokarmu, ale poprawa trwa krótko, ponieważ powstają nietolerancje na pokarmy, które w tej chwili spożywają.
Istnieje wiele rodzajów pasożytów, a są to: robaki, ameby i pierwotniaki i każdy z nich potrzebuje innych lekarstw, dlatego też poleca się zrobienie badań przed rozpoczęciem leczenia.
Testy laboratoryjne na obecność pasożytów trzeba często powtarzać wielokrotnie, ponieważ z różnych względów mogą one być negatywne. Niekiedy w obecności przepuszczalnego jelita pasożyty umiejscawiają się głęboko w szczelinach uszkodzonych kosmków jelitowych i trudno je wykryć, ale w miarę zdrowienia jelita szczeliny te stają się płytsze i pasożyty mogą być wypłukane do światła i wykryte w badaniach stolca.
Postępowanie doraźne: probiotyki, dieta uboga w węglowodany, takie jak: dieta autoimmunologiczna Paleo. Sama dieta nie wystarczy, bo chociaż pozwoli nam lepiej tolerować pasożyty i złagodzi objawy, to nie pomoże wyeliminowac pasożytów i choroby autoimmunologicznej.
Leczenie: zioła i lekarstwa przeciwpasożytnicze, niektóre suplementy, probiotyk S Boulardii i dieta niskowęglowodanowa.
Czynnik wyzwalający #5 Przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO)
Przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO) może być spowodowany, między innymi, stosowaniem antybiotyków czy jedzeniem dużej ilości pokarmów zawierających skrobię. Przy obecności dużej ilości bakterii w jelicie dochodzi do powstania nieszczelngego jelita, ponieważ organizm w ten sposób stara się pozbyć bakterii.
Testy: podstawowy test oddechowy na obecność SIBO
Leczenie: antybiotyki, zioła przeciwbakteryjne, dieta elementarna i inne diety, jak np. specyficzna dieta węglowodanowa, dieta o niskiej zawartości FODMAPS i dieta GAPS ;są to diety z wyboru do leczenia SIBO.
Czynnik wyzwlający #6 Infekcje Candidą
Infekcja Candidą może powodować zwiększoną przepuszczalność jelita i przyczyniać się do powstania choroby autoimmunologicznej i nietolerancji pokarmowych.
Badania: na obecność Candida albicans w przewodzie pokarmowym.
Postępowanie: Probiotyki, zioła przeciwgrzybicze, dieta anty- candida, jak dieta ekologiczna dla ciała.
WIĘC JAKA JEST TWOJA ŹRÓDŁOWA PRZYCZYNA CHOROBY?
Zachęcam wszystkich do poszukiwań. Przyczyna choroby dla każdego z Was może być inna i książka, którą napisałam pomoże Wam ją zidentfikować. Książka opisuje szczegółowo czynniki wymienione w artykule, a także zawiera dużo informacji na temat innych czynników i pokazuje jak je znaleźć i wyeliminować.
Życzę wszystkim powodzenia w drodze do remisji.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto