WITAMINA B12 A TWOJA TARCZYCA
Otrzymałam niezliczone e-maile od czytelników Hashimoto, którzy poczuli się o wiele lepiej po tym, jak zidentyfikowali czynniki wyzwalające, zmienili dietę i styl życia oraz znaleźli suplementy, które pomogły wyeliminować niedobory składników odżywczych, powszechnych u osób z zaburzeniami tarczycy.
Jednym ze składników odżywczych, na którego niedobór osoby z Hashimoto są szczególnie podatne, jest witamina B12. W rzeczywistości, w mojej ankiecie przeprowadzonej na 2232 osobach z Hashimoto, 33 procent stwierdziło, że miało niedobór tej ważnej witaminy, a 76 procent stwierdziło, że poczuło się lepiej po zastosowaniu suplementu B12. (Uwaga: nie wszyscy w tej ankiecie byli testowani pod kątem niedoboru witaminy B12!)
Dlaczego osoby z Hashimoto mają tak wiele niedoborów składników odżywczych? To naprawdę błędne koło… ale zajęcie się niedoborami, w tym niedoborami witaminy B12, może przynieść poprawę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o:
- Znaczeniu witaminy B12 dla tarczycy i organizmu
- Dlaczego osoby z Hashimoto mają skłonność do niedoboru witaminy B12 (i niedoboru innych składników odżywczych)
- Testy laboratoryjne na niedobór witaminy B12
- Jak zwiększyć poziom witaminy B12
Znaczenie witaminy B12
Witamina B12 jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie, powszechnie występującą w białkach zwierzęcych, takich jak ryby, skorupiaki, mięso, jaja i produkty mleczne. Zalecana dieta dla dorosłych wynosi 2,4 mcg dziennie (chociaż u kobiet w ciąży lub karmiących piersią wymagana dawka może być większa.)
Witamina B12 jest niezbędna do funkcji poznawczych, syntezy białek, reprodukcji komórek i prawidłowego wzrostu.
Witamina B12 jest również ważnym kofaktorem w produkcji energii. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zdrowym metabolizmie homocysteiny. Homocysteina jest naturalnie występującym aminokwasem znajdującym się w osoczu krwi. Uważa się, że wysoki poziom homocysteiny we krwi zwiększa ryzyko chorób serca, udaru, choroby Alzheimera i osteoporozy.
Objawy niedoboru witaminy B12 obejmują:
- Zmęczenie
- Obniżenie nastroju lub zmiany osobowości/nastroju
- Drażliwość
- Letarg
- Bóle głowy
- Kołatanie serca
- Utrata apetytu
- Bladożółty odcień skóry
- Uczucie mrowienia (parestezje)
- Zaburzenia pamięci
- Upośledzona sprawność poznawcza
- Depresja
- Osłabienie
- Zaburzenia trawienia
- Stany zapalne
- Zmiany żołądkowo-jelitowe
- Uszkodzenia neurologiczne
Jako że witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, każda zmiana w diecie, która prowadzi do zmniejszenia spożycia produktów – takich jak dieta wegańska, wegetariańska lub niskotłuszczowa – może zwiększyć ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12. .
(Z tego powodu niezbędne jest przyjmowanie suplementu witaminy B12 dla osób na diecie wegańskiej i może być szczególnie pomocne dla osób z niskim poziomem kwasu żołądkowego.)
Dlaczego osoby z Hashimoto mają większe prawdopodobieństwo niedoboru witaminy B12?
Osoby z autoimmunologiczną chorobą tarczycy mają również wysoką częstość występowania niedoboru witaminy B12. W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że 28 procent osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy (w puli próbek 115 pacjentów) miało niedobór witaminy B12.
Niektóre z najczęstszych leków przepisywanych osobom z Hashimoto są znane z tego, że zmieniają florę jelitową i pozbywają organizm składników odżywczych. Należą do nich leki na refluks, syntetyczne estrogeny, progesteron (takie jak pigułka antykoncepcyjna) i antybiotyki. Zmieniona flora jelitowa lub dysbioza może również zmniejszyć lub uniemożliwić ekstrakcję składników odżywczych (takich jak witamina B12) z pożywienia.
Sama niedoczynność tarczycy może również prowadzić do słabej ekstrakcji minerałów i witamin z naszych źródeł pożywienia. Hormony tarczycy determinują nasz metabolizm w całym ciele, w tym w przewodzie pokarmowym, dlatego też brak wystarczającej ilości hormonów sprawia, że ekstrakcja składników odżywczych jest trudniejsza i mniej wydajna, co prowadzi do niedoborów składników odżywczych.
Inne czynniki związane z Hashimoto, które mogą prowadzić do niedoboru witaminy B12 to:
- Nieoptymalne funkcjonowanie układu pokarmowego
- Niedokrwistość złośliwa
- Zakażenia H. pylori
Nieoptymalne trawienie
U osób z zaburzeniami tarczycy niedobór witaminy B12 jest często wynikiem uszkodzenia przewodu pokarmowego, które uniemożliwia wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Większość osób z chorobami tarczycy ma niski poziom kwasu żołądkowego (kwas solny lub HCl), który jest niezbędny do rozkładania trawionych białek i innych pokarmów. Ten stan braku kwasu żołądkowego określany jest jako „achlorhydria”.
Osoby te mogą również wykazywać brak enzymów trawiennych i nie są w stanie prawidłowo wydobyć składników odżywczych z pożywienia. Nawet jeżeli jedzą duże ilości mięsa dzień po dniu, to brak kwasu żołądkowego spowoduje że nie będą w stanie uzyskać wystarczającej ilości witaminy B12 (lub innych składników odżywczych). Objawy mogą obejmować gazy, zgagę, wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku po zjedzeniu posiłku bogatego w białko.
Aby witamina B12 została przyswojona, wymagana jest obecność kwasu solnego (kwasu żołądkowego) i proteazy, enzymu w żołądku i dlatego też niski poziom kwasu żołądkowego może powodować poważne niedobory tej witaminy u osób z niedoczynnością tarczycy. Suplementacja betainą z pepsyną Betaine with Pepsin może pomóc poprawić trawienie.
Innym czynnikiem ryzyka niedoboru witaminy B12 związanym z trawieniem jest przerost bakterii w jelicie cienkim, powszechnie znany jako SIBO, który może występować nawet u 50 procent osób z Hashimoto. Bakterie „zjadają” tę witaminę i wytwarzają cząsteczkę podobną do struktury B12 — ta cząsteczka konkuruje z receptorami witaminy B12, co powoduje zmniejszenie wchłaniania B12.
Niedokrwistość złośliwa i zakażenia H. Pylori
Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Jeden z tych stanów jest szczególnie związany z niedoborem witaminy B12 i jest znany jako niedokrwistość złośliwa. W niedokrwistości złośliwej układ odpornościowy atakuje białko zwane czynnikiem wewnętrznym, które jest wymagane do wchłaniania witaminy B12.
Należy zauważyć, że Hashimoto, niski poziom witaminy B12 i niedokrwistość złośliwa mogą być spowodowane infekcją H. pylori, a zajęcie się tą infekcją może potencjalnie pomóc, a nawet rozwiązać wszystkie trzy wymienione powyżej problemy. H. pylori wyzwala wytwarzanie autoprzeciwciał poprzez mechanizm zwany molekularną mimikrą, który występuje wtedy, gdy obca substancja naśladuje strukturę cząsteczki naturalnie występującej w organizmie.
Produkcja autoprzeciwciał prowadzi do ataku układu odpornościowego na czynnik wewnętrzny. Dodatkowo H. pylori niszczy komórki okładzinowe żołądka, które wytwarzają białka czynnika wewnętrznego. Posiadanie infekcji H. pylori może sprawić, że osoba będzie bardziej podatna na rozwój niedokrwistości złośliwej i niedobór witaminy B12. Dobrą wiadomością jest to, że H. pylori można odwrócić! Jeśli podejrzewasz, że jest to główna przyczyna niedoboru witaminy B12, polecam zamówić test GI-MAP, aby potwierdzić infekcję. Należy pamiętać, że testy antygenowe kału są bardziej czułe na H. pylori, podczas gdy testy zlecane konwencjonalnie często pomijają tę infekcję.
Etapy niedoboru witaminy B12
Ujawnienie się niedoboru witaminy B12 zajmuje dużo czasu, czasami lata lub dekady. W miarę rozwoju nie tylko zmniejsza się poziom witaminy B12, ale także inne metabolity lub biomarkery witaminy B12 — takie jak holotranskobalamina, kwas metylomalonowy (MMA) i homocysteina — również ulegają zmniejszeniu. W jakim stopniu niedobór ten zamanifestuje się zależy od etapu niedoboru.
Istnieją cztery etapy niedoboru witaminy B12.
W pierwszym i drugim etapie testy laboratoryjne wykażą spadek poziomu witaminy B12 i holotranskobalaminy (transportera witaminy B12), podczas gdy poziomy MMA i homocysteiny pozostaną w normalnym zakresie lub w jego pobliżu. W trzecim stadium niedoboru witaminy B12, MMA i homocysteina będą podwyższone (podwyższony poziom homocysteiny nazywa się hiperhomocysteinemią).
W czwartym i ostatnim stadium niedoboru witaminy B12 osobnik doświadcza objawów klinicznych — w tym niedokrwistości makrocytowej (postać niedokrwistości, w której czerwone krwinki są większe niż zwykle, stąd określenie „makro”) i jeżeli nie jest leczona prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń neurologicznych. Im bardziej zaawansowany jest niedobór, tym bardziej szkodliwy może być dla osoby z Hashimoto. Na przykład badania wykazały, że niedoczynność tarczycy jest związana z chorobą wieńcową, ponieważ podwyższony poziom homocysteiny jest częstym kofaktorem.
Czy masz niski poziom witaminy B12?
Jeśli masz chorobę tarczycy i/lub którykolwiek z czynników ryzyka niedoboru witaminy B12, jak opisano powyżej, istnieje bardzo duża szansa, że nie wchłaniasz witaminy B12 we właściwy sposób, nawet jeśli stosujesz dietę bogatą w białka zwierzęce, więc ważne jest aby poddać się testom.
Prawidłowe poziomy witaminy B12 w surowicy wahają się między 200-900 pg/ml, a stężenia poniżej 200 pg/ml uważane są za zbyt niskie. Należy jednak pamiętać, że testy laboratoryjne dotyczące pomiaru poziomu witaminy B12 nie zawsze opowiadają całą historię.
Ustalone „niskie” wartości referencyjne są często zbyt niskie, a naukowcy odkryli, że „niski, chociaż mieszczący się w granicach normy” poziom witaminy B12 jest związany z objawami neurologicznymi, takimi jak trudności w utrzymaniu równowagi, zaniki pamięci, depresja, mania, zmęczenie, a nawet psychoza!
B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc każda ilość, która nie jest wykorzystywana przez organizm, zostanie po prostu wyeliminowana.
Podwyższony poziom witaminy B12 w surowicy może być związany ze zmiennością genu MTHFR, ponieważ osoby ze zmiennością tego genu mogą nie być w stanie prawidłowo wykorzystywać niemetylowanej witaminy B12.
Aby dowiedzieć się, czy masz niski poziom witaminy B12, możesz poprosić swojego lekarza o wykonanie testu na witaminę B12 (lub kobalaminę). Ten test można zamówić pojedynczo lub dodać do panelu krwi. Twoje poziomy mogą być niskie, nawet jeśli wszystkie inne testy przesiewowe na żelazo/ferrytynę i anemię wyjdą w zakresie referencyjnym.
Alternatywnie możesz samodzielnie zamówić test B12 za pośrednictwem Ulta Lab Tests. Po otrzymaniu wyników testu należy pamiętać, że optymalny poziom witaminy B12 powinien wynosić 700-900 pg/ml. Jak wspomniano powyżej, większość laboratoriów posługuje się skalą, która uważa, że niski poziom witaminy B12 to wynik poniżej 200 pg/ml.
Dodatkowo, testowanie biomarkerów, takich jak kwas metylomalonowy (MMA), może zapewnić cenny wgląd i pomóc w wyłapaniu niedoboru witaminy B12 we wcześniejszych etapach.
Uwaga: Spożywanie chleba i płatków zbożowych wzbogaconych kwasem foliowym (syntetyczny folian) może maskować niedobór witaminy B12 w standardowych testach laboratoryjnych.
Co oznacza podwyższony poziom witaminy B12?
Podwyższony poziom witaminy B12 może być markerem chorób wątroby, nerek i krwi, w tym różnych typów białaczki (przewlekła białaczka szpikowa i białaczka promielocytowa). Jednak większość przypadków jest spowodowana nadmierną suplementacją lub niedoborem funkcjonalnym, kiedy dana osoba faktycznie ma niedobór witaminy B12.
Jak przyjmować suplement witaminy B12?
Jeśli poziom witaminy B12 jest poniżej optymalnego zakresu, gorąco polecam suplementację. Istnieje kilka opcji, w tym tabletki, płyny podjęzykowe (pod język) i zastrzyki. Preferuję drogę podjęzykową, ponieważ jest wysoce przyswajalna, co czyni ją wygodniejszą i skuteczniejszą opcją dla osób z niedokrwistością złośliwą (ten stan może powodować problemy z wchłanianiem witaminy B12 przyjmowanej doustnie).
Stwierdzono, że podjęzykowe dawki 5 mg (5000 mcg) witaminy B12 dziennie przez dziesięć dni, następnie 5 mg raz w tygodniu przez cztery tygodnie, a następnie 5 mg co miesiąc skutecznie przywracają poziom witaminy B12 u osób z niedoborem. Pure Encapsulations B12 występuje w wygodnej płynnej postaci, którą można podawać podjęzykowo w celu optymalnego wchłaniania.
Aktywna forma witaminy B12 w tym preparacie jest zmetylowana, a tym samym wysoce biodostępna. Wykazano również, że wspiera ona również funkcje neurologiczne, zdrowie komórek nerwowych, zdrowe funkcje poznawcze i nerwowe, pamięć i dobre samopoczucie emocjonalne.
Należy pamiętać, że istnieją różne formy witaminy B12, które mogą być korzystne dla osób z różnymi polimorfizmami pojedynczego nukleotydu lub SNP (odmiany genetyczne).
Chociaż zwykle polecam metylowaną wersję B12 (taką jak Pure Encapsulations B12), osoby z genetycznym SNP COMT mogą bardziej skorzystać z hydroksy- lub adenoform B12.
Jeśli w przeszłości testowaliście swoje geny, polecam sprawdzić Adenosyl/Hydroxy B12 Adenosyl/Hydroxy B12 z Pure Encapsulations, a także ich linię PureGenomics PureGenomics. (Jeśli jesteś zainteresowany testowaniem swoich genów, rozważ zamówienie zestawu do badania genetycznej śliny na stronie 23andme.com lub od swojego lekarza. Możesz następnie sprawdzić swoje wyniki na stronie geneticgenie.org, aby odkryć wszelkie możliwe odmiany genetyczne, aby móc określić formę witaminy B12, która będzie dla Ciebie najlepsza.)
PODSUMOWANIE
Osoby z Hashimoto są bardziej podatne na niedobory składników odżywczych, szczególnie witaminy B12. Testowanie poziomu witaminy B12 może być proaktywnym sposobem zapobiegania niedoborom.
Zalecam zagłębienie się w podstawowe przyczyny, takie jak nie spożywanie wystarczającej ilości źródeł tej witaminy w diecie, a także leżące u podstaw problemy, które mogą zaburzać wchłanianie witaminy B12 (takie jak infekcje H. pylori i niski poziom kwasu żołądkowego). Jeśli trudno jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy B12 poprzez samą dietę, rozważ dodanie suplementu.
Jeśli masz niski poziom witaminy B12, możesz również sprawdzić, czy masz niedobory innych składników odżywczych, w tym niedobór żelaza, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, potasu i jodu, które są niezbędne do prawidłowej funkcji tarczycy. (Inne składniki odżywcze, chociaż nie są bezpośrednio zaangażowane w czynność tarczycy, są również niezbędne dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego, jelit, wątroby i nadnerczy). Większość osób, u których zdiagnozowano Hashimoto, ma również niski poziom selenu, witaminy E i glutationu, a także cynku i ferrytyny (białka magazynującego żelazo).
Moja książka, "Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie" zawiera więcej szczegółów na temat strategii dotarcia do pierwotnej przyczyny zaburzeń tarczycy i zajęcia się niedoborami składników odżywczych, abyś mógł poczuć się lepiej. Życzę powodzenia w drodze do zdrowia!
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
References
- Vitamin B12. Therapeutic Research Center website. https://naturalmedicines-therapeuticresearch-com.mwu.idm.oclc.org/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=926. Updated March 7, 2018. Accessed March 22, 2018.
- Zaidel O, Lin HC. Uninvited guests: the impact of small intestinal bacterial overgrowth on nutritional status. Pract Gastroenterol. 2003;27:27–34.
- Ness-Abramof R, Nabriski DA, Braverman LE, Shilo L, Weiss E, Reshef T, et al. Prevalence and evaluation of B12 deficiency in patients with autoimmune thyroid disease. Am J Med Sci. 2006 Sep;332(3):119-22.
- Catargi B, Parrot-Roulaud F, Cochet C, Ducassou D, Roger P, Tabarin A. Homocysteine, hypothyroidism, and effect of thyroid hormone replacement. Thyroid. 1999;9(12):1163-1166. doi:10.1089/thy.1999.9.1163
- Antinoro L. Getting Enough Vitamin B12. Harvard Health Publishing website. https://www.health.harvard.edu/vitamins-and…/getting-enough-vitamin-b12. Published April 2015.
- Vitamin B12 or folate deficiency anemia. NHS website. https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/symptoms/. Updated May 23 2019. Accessed April 30, 2021.
- Cuskelly GJ, Mooney KM, Young IS. Folate and vitamin B12: friendly or enemy nutrients for the elderly. Proc Nutr Soc. 2007;66(4):548-558. doi:10.1017/S0029665107005873.
- Gowdappa HB, Mahesh M, Murthy KV, Narahari MG. Helicobacter pylori associated vitamin B12 deficiency, pernicious anaemia and subacute combined degeneration of the spinal cord. BMJ Case Rep. 2013;2013:bcr2013200380. Published 2013 Sep 30. doi:10.1136/bcr-2013-200380
- Desai HG, Gupte PA. Helicobacter pylori link to pernicious anaemia. J Assoc Physicians India. 2007;55:857-859.
- Al Aisari F, Al-Hashmi H, Mula-Abed WA. Comparison between Serum Holotranscobalamin and Total Vitamin B12 as Indicators of Vitamin B12 Status. Oman Med J. 2010;25(1):9-12. doi:10.5001/omj.2010.3
- Nexo E, Hoffmann-Lücke E. Holotranscobalamin, a marker of vitamin B-12 status: analytical aspects and clinical utility. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):359S-365S. doi:10.3945/ajcn.111.013458
- Ermens AA, Vlasveld LT, Lindemans J. Significance of elevated cobalamin (vitamin B12) levels in blood. Clin Biochem. 2003;36(8):585-590. doi:10.1016/j.clinbiochem.2003.08.004
- E. Andrès, K. Serraj, J. Zhu, A.J.M. Vermorken, The pathophysiology of elevated vitamin B12 in clinical practice, QJM: An International Journal of Medicine. 2013;106(6): 505–515. doi: 10.1093/qjmed/hct051