7 MITÓW W HASHIMOTO
W artykule tym chciałabym rozwiać mity i odpowiedzieć na często zadawane pytania dotyczące pokarmów, tarczycy i Hashimoto. Mam nadzieję, że pomoże to każdemu z Was znaleźć dla siebie optymalną dietę!
Jak to się często dzieje w przypadku mitów czy “miejskiej legendy” wiele z nich jest oparte na faktach, które zostały albo źle zrozumiane albo też przekręcone.
1. Mit 1: Pokarmy wolotwórcze powinny być wyeliminowane w Hashimoto. Oznacza to, że nie mogę jeść brokułów.
Nieszczęsne warzywa! Smaczne i zdrowe, takie jak kapusta, brukselka, jarmuż i kalafior mają złą reputację ze względu na starą i nieaktualną nomenklaturę chorób tarczycy. Słowo goitrogen (czynnik wolotwórczy) powstało w 1950 roku i oznaczało substancję, które powodują wole (goiter), czyli powiększenie tarczycy. Jest to słowo o szerokim znaczeniu, bo za nim kryje się wiele substancji, które na drodze różnorodnych mechanizmów, zaburzają funkcję tarczycy. Do tych mechanizmów należą: zahamowanie wydzielania hormonów, zaburzenia na etapie ich produkcji, a także blokowanie absorpcji jodu.
Warzywa wolotwórcze należą do substancji blokujących wchłanianie jodu i można je spożywać w Hashimoto.
Warzywa kapustne były dużym problemem w latach 50. kiedy to przeważała niedoczynność tarczycy spowodowana niedoborem jodu i wszystkie czynniki obniżające wchłanianie jodu pogarszały przebieg choroby. Jakkolwiek po tym jak zaczęto dodawać jod do soli, w większości krajów Hashimoto zostało najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i jest odpowiedzialne za 90-97% jej przypadków w USA i krajach Europy. Niedobór jodu rozpoznawany jest obecnie rzadko u osób z Hashimoto i dlatego też jedzenie substancji wolotwórczych nie powinno zaburzać u nich funkcji tarczycy (oczywiście jeżeli nie ma nietolerancji).
Istnieje jednak jedna substancja wolotwórcza, którą rekomenduję wykluczyć dla osób z Hashimoto i jest to soja.
2. Mit 2: Czy należy wyeliminować gluten jeżeli testy nie wykazały uczulenia?
Gluten jest białkiem i występuje w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Zboża te są podstawą żywienia w diecie Zachodniej, stosowanej w Ameryce, w Europie, Australii. Gluten można znaleźć w chlebie, ciastach i w większości pokarmów procesowanych. W porównaniu ze zdrową populacją, osoby z Hashimoto, częściej chorują na celiakię i wyeliminowanie glutenu pomogło wielu z nich obniżyć przeciwciała i uzyskać remisję. Jakkolwiek nie jest to zawsze pełnoobjawowa postać celiakii i jak z mojej obserwacji wynika jest ona najczęstszym czynnikiem wyzwalającym Hashimoto.
Badania laboratoryjne mogą być bardzo pomocne, ale niestety testy nie są perfekcyjne. Często się zdarza, że w przypadku nietolerancji glutenu, produktów mlecznych i soi, wyniki będą fałszywie negatywne. Najlepszym sposobem na potwierdzenie nietolerancji glutenu jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Polega ona na tym, że eliminujemy dany pokarm na 2-3 tygodnie i wprowadzamy go ponownie, jednocześnie obserwując reakcję organizmu.
Z wypowiedzi moich czytelników wynika, że 90% osób poczuło się lepiej po wprowadzeniu diety bezglutenowej. Tylko 10% z tych osób miało potwierdzoną celiakię. Przejście na dietę bezglutenową pomoże złagodzić takie objawy w Hashimoto, jak zmęczenie, utrata włosów, wzdęcia, zaparcia, biegunka, bóle, refluks, nadwaga i wiele innych, a także obniży autoimmunologiczny atak na tarczycę.
Dieta bezglutenowa jest pierwszą rzeczą, jaką rekomenduję dla osób z Hashimoto.
3. Mit 3: Migdały należą do bardzo zdrowych pokarmów i powinno się je spożywać codziennie.
Wiele osób stara się zastąpić ziarna innym, zdrowym pokarmem i do tego celu używają oni migdałów. Są one bardzo smaczne. Można je spożywać na surowo albo prażone jako przekąski, a także z mąki migdałowej wypiekać chleb i inne przysmaki. Okazuje się jednak, że migdały są pokarmem bardzo uczulającym! Po glutenie, produktach mlecznych i soi są na czwartym miejscu najbardziej uczulających produktów pokarmowych. Często spotykam osoby, u których pojawiają się nowe alergie, a dzieje się tak dlatego, że nie zostało wyleczone przepuszczalne jelito (zobacz mit 7). Istnieje większe ryzyko alergii na migdały jeżeli spożywamy je codzienne. Dlatego też osoby, które nie wykazują jeszcze alergii na migdały, powinny spożywać je metodą rotacyjną, czyli co 3-4 dni.
4. Mit 4: Najlepszym źródłem selenu są orzeszki brazylijskie.
Niedobór selenu jest jednym z czynników wyzwalających Hashimoto. Selen jest niezbędny dla prawidłowej funkcji tarczycy i jak wykazały badania spożywanie selenu zmniejsza atak immunologiczny na tarczycę. Jakkolwiek uważa się, że efekt terapeutyczny jest uzależniony od dawki, a selen ma niski indeks terapeutyczny. Badania pokazały, że dawka poniżej 200 mcg nie ma wpływu na obniżenie przeciwciał, a dawka powyżej 900 mcg wydaje się być toksyczna. Zawartość selenu w orzeszkach brazylijskich może się wahać do 55 mcg do 550 mcg na uncję. Jeżeli orzeszki brazylijskie, które spożywasz, nie były testowane na zawartość selenu, to może się okazać, że dawka jest niewystarczającą albo też za duża. Wiele osób z Hashimoto może też wykazywać nadwrażliwość na orzechy! Suplement selenium methionine, jak badania kliniczne pokazują, w dawce 200 mcg dziennie, obniża poziom przeciwciał o 50% w ciągu 3 miesięcy. Niektórzy rekomendują dawkę nawet 400 mcg na dzień.
5. Mit 5: Surowe mleko można pić w Hashimoto, a tylko mleko pasteryzowane wywołuje nietolerancję.
Według tego mitu w procesie pasteryzowania mleka dochodzi do zmiany struktury białka i dlatego wywołuje ono alergię. Okazuje się jednak, że jeżeli osoba została zdiagnozowana z nietolerancją białek mleka (kazeiny czy białka serwatki), niezależnie od tego, czy pije mleko surowe, organiczne, bez laktozy czy mleko kozie, problem nietolerancji pozostanie. Czasami się zdarza, że jeżeli pijemy mleko surowe cały czas może być dobra tolerancja, ale przeważnie większość dorosłych osób z Hashimoto nie toleruje dobrze mleka krowiego. Podobnie jest z mlekiem kozim. Jakkolwiek mleko wielbłąda zawiera proteinę różniącą się znacznie od proteiny mleka krowiego i nie prowadzi do reakcji krzyżowej. Dlatego też uważa się, że mleko wielbłąda jest dobrze tolerowane przez osoby z Hashimoto.
Objawy takie jak, zatkany nos, zaparcia, refluks, badanie stawów i podwyższony poziom przeciwciał może towarzyszyć nietolerancji mleka. Mleko było dużym problemem dla mnie, a także 60% osób przebadanych uważa, że czują się lepiej po przejściu na dietę bezmleczną.
6. Mit 6: Dieta z niską zawartością węglowodanów nie jest wskazana w Hashimoto.
Niektóre osoby zaobserwowały, że czują się bardziej zmęczone po przejściu na dietę opartą na dużej ilości białka/ tłuszczu, do których należy dieta Paleo, ale najczęściej nie ma to nic wspólnego z brakiem węglowodanów. W rzeczywistości wiele osób z chorobami autoimmunologicznymi czuje się bardzo dobrze po zastosowaniu diety ketogennej (diecie o niskiej zawartości węglowodanów, w której jako paliwo używane jest tłuszcz, a nie węglowodany). Jeżeli czujesz się zmęczona po zastosowaniu diety opartej w większości na białkach i tłuszczach, może to oznaczać, że występuje niedobór kwasu żołądkowego, prowadzący do problemów z trawieniem białka. U wielu osób z Hashimoto występuje brak albo obniżony poziom kwasu żołądkowego i dlatego występuje u nich upośledzone trawienie białek. Nieprawidłowe trawienie białek może spowodować, że czujemy się osłabieni, ponieważ trawienie wymaga dużo energii i dlatego osoby z niskim poziomem kwasu żołądkowego preferują węglowodany
Zwiększenie ilości białka w diecie połączone z niewielką ilością węglowodanów może dawać uczucie zmęczenia, ponieważ proteiny stanowią większe obciążenie dla organizmu i trudniej jest z nich uzyskać składniki pokarmowe na potrzeby energetyczne. Postaraj się zacząć dzień z zielonym koktajlem aby pomóc w trawieniu, a także zwiększ ilość warzyw diecie. Pomocne może się też okazać przyjmowanie enzymu betainy z pepsyną z pokarmami białkowymi.
Inne sposoby aby zwiększyć ilość kwasu żołądkowego to picie ciepłej wody z cytryną, albo jednej łyżeczki octu jabłkowego ze szklanką wody w czasie spożywania pokarmów białkowych.
7. Mit 7:Dieta może uzdrowić wszystko. Im więcej pokarmów wyeliminuję tym będzie lepiej.
W czasie kiedy wiele osób, poprzez zmianę diety, osiąga świetne rezultaty, a nawet uzyskuje remisję w Hashimoto, dla innych taka dieta nie przynosi poprawy. Proszę mnie nie zrozumieć źle, spożywanie diety bogatej w substancje pokarmowe i pozbawione substancji reaktywnych jest zawsze korzystne i przeze mnie polecane, ale kiedy po zastosowaniu diety przez 3 miesiące nie ma żadnej poprawy, może to świadczyć o stanie zapalnym w przewodzie pokarmowym. Infekcja przewodu pokarmowego może prowadzić do przepuszczalnego jelita, które jest odpowiedzialne za powstanie Hashimoto. Większość infekcji wymaga ukierunkowanego leczenia, do których należy leczenie ziołami, antybiotyki, lekami przeciwgrzybiczymi i przeciwpasożytniczymi.
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto