6 CZYNNIKÓW WYZWALAJĄCYCH ODPOWIEDZIALNYCH ZA POWSTANIE NIESZCZELNEGO JELITA I CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNEJ
Często dostaję pocztę od osób z Hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, które są o podobnej treści. “Dzięki za pomoc, ale ja już próbowałam wszystkiego. Przestałam jeść gluten, mleko, soję i ciągle choruję na Hashimoto. W jaki sposób Pani książka mogłaby mi pomóc?
Jakkolwiek zmiana diety jest pierwszym, ważnym krokiem i pomoże wielu osobom, to jeżeli poprawa nie wystąpi w ciągu 3-6 miesięcy, jest to oznaką, że trzeba dalej prowadzić poszukiwania. Zmiana diety na pewno jest ważna, ale to dopiero początek.
Każdy z chorobą autoimmunologiczną, w tym osoby z Hashimoto, doświadczy pewnego stopnia przepuszczalności jelit (znanej również jako nieszczelne jelito). Uzdrowienie nieszczelnego jelita może całkowicie zmienić przebieg choroby i doprowadzić do remisji Hashimoto.
Przyczyny przepuszczalności jelit nie są takie same u wszystkich. Opierając się na moich badaniach na przestrzeni lat, chciałbym podzielić się z Wami sześcioma potencjalnymi przyczynami przepuszczalności jelit. (Istnieje oczywiście wiele dodatkowych przyczyn źródłowych, ale zacznijmy od sześciu, które występują najczęściej).
W tym artykule omówię:
- Sześć głównych przyczyn przepuszczalności jelit (które przyczyniają się do Hashimoto)
- Sposoby leczenia wyściółki jelit
- Jak radzić sobie z infekcjami jelit?
Nieszczelne jelito i Hashimoto
Dr Alessio Fasano, światowej sławy gastroenterolog, ekspert w leczeniu celiakii i chorób autoimmunologicznych, porównuje proces autoimmunologiczny do trójnogiego stołu, gdzie muszą być spełnione trzy warunki aby taki proces się zamanifestował.
1. Właściwe geny
2. Czynnik wyzwalający
3. Przepuszczalne jelito
W przypadku choroby autoimmunologicznej, takiej jak Hashimoto, przepuszczalność jelit występuje, gdy dojdzie do uszkodzenia ciasnych połączeń w ścianie jelita. Powstałe otwory umożliwiają przenikanie cząsteczek żywności, takich jak gluten, które organizm zaczyna traktować jak cząstki obce i rozpoczyna się atak na obcych najeźdźców, a także na tarczycę, ponieważ jest ona strukturalnie podobna do glutenu.
Chociaż nie możemy zmienić naszych genów, to jesteśmy w stanie wpłynąć na przebieg procesu autoimmunologicznego poprzez wyeliminowanie czynników wyzwalających, a także wyleczenie przepuszczalnego jelita.
Aby wytłumaczyć tę ciekawą zależność dr Fasano posługuje się przykładem celiakii. Celiakia jest unikalną chorobą, w której gluten nie tylko jest czynnikiem wyzwalającym, ale także bezpośrednio zwiększa przepuszczalność jelita!
Infekcje spełniają rolę czynnika wyzwalającego i implikują proces autoimmunologiczny. Dlatego też uważa się, że zidentyfikowanie i wyleczenie infekcji może prowadzić do remisji choroby autoimmunologicznej.
Co to oznacza dla osób z Hashimoto? Wyleczenie nieszczelnego jelita osiągniemy poprzez usunięcie wyzwalaczy, takich jak nadwrażliwość pokarmowa, poprzez uzupełnienie niedoborów składników odżywczych, przywrócenie zdrowego poziomu cynku i glutaminy, promowanie zdrowej flory jelitowej za pomocą pre- i probiotyków oraz wyeliminowanie infekcji jelit.
Chociaż nie zawsze uda się nam znaleźć i wyeliminować wszystkich czynników wyzwalających, jak na przykład infekcji wirusem Epsteina- Barra), możemy wyleczyć nieszczelne jelito. Pozwoli to wielu osobom uzyskać remisję, ponieważ “trójnogi stół autoimmunologii” nie będzie zdolny dłużej utrzymać równowagę!
Opierając się na moich badaniach ostatnich czterech lat, chciałabym przedstawić sześć potencjalnych czynników wyzwalających. Oprócz nich istnieją oczywiście inne, równie ważne, ale w tym artykule skupimy się na sześciu występujących najczęściej.
Uwaga: U niektórych osób występuje więcej niż jeden czynnik wyzwalający.
Czynnik wyzwalający#1 Nietolerancja glutenu
Wrażliwość na gluten może być jedyną pierwotną przyczyną lub może być jedną z kilku podstawowych przyczyn powstania choroby autoimmunologicznej i jest ona powiązana z różnymi chorobami, począwszy od Hashimoto i Gravesa po reumatoidalne zapalenie stawów. Szacuje się, że gluten może być wyzwalaczem nawet dla 20 procent osób z chorobą autoimmunologiczną. Ponadto częstość występowania autoimmunologicznej choroby tarczycy u osób z celiakią jest czterokrotnie większa w porównaniu z populacją ogólną.
Ekspozycja na gluten (w szczególności białka gliadyny znajdujące się w glutenie) może zmienić właściwości komórek tworzących barierę jelitową, a tym samym osłabić strukturę bariery. (Dzieje się tak nawet u osób, które nie mają celiakii). Pozwala to na „wyciek” glutenu do krwiobiegu i może prowadzić do reakcji jelitowych związanych z wrażliwością na gluten.
Jeśli dana osoba nadal spożywa gluten, może to przyczynić się do rozwoju nieszczelnego jelita i zwiększyć jego nasilenie. Dodatkowo, zgodnie z teorią molekularnej mimikry, białka glutenu są strukturalnie podobne i mogą „naśladować” części tarczycy, więc organizm może błędnie atakować tarczycę, przyczyniając się do objawów obserwowanych w Hashimoto. Można wykonać testy, aby określić, czy ktoś ma celiakię, czy wrażliwość na gluten bez celiakii testing for gluten sensitivity (nietolerancja glutenu).
Jednak testy nie zawsze potwierdzą nietolerancję i wykażą fałszywie ujemne wyniki. Niektóre osoby nie dowiadują się o swojej wrażliwości na gluten, dopóki nie wyeliminują glutenu ze swojej diety na okres próbny lub nie wykonają badania krwi IgG.
Celiakia i nietolerancja glutenu implikują powstanie wielu chorób autoimmunologicznych, między innymi: Hashimoto, choroby Gravesa- Basedowa i reumatoidalnego zapalenie stawów.
Nietolerancja glutenu może być źródłową przyczyną choroby, albo też, jak to się często zdarza, może być jednym z wielu czynników wyzwalających.
Dlatego też zaleca się, aby każda osoba z chorobą autoimmunologiczną wyeliminowała gluten z diety. Badania wykazały, że gluten zwiększa przepuszczalność jelita u wszystkich, a nie tylko u osób z celiakią czy nietolerancją!
Kroki, które należy podjąć:
- Zrób test IgG IgG test, aby sprawdzić wrażliwość na gluten, LUB
- Usuń gluten z diety na 2-3 tygodnie, aby zobaczyć, czy objawy się poprawią i/lub ustąpią.
Uwaga: Jeśli podejrzewasz u siebie celiakię, skonsultuj się z lekarzem i poproś o wykonanie testu na celiakię. Jeśli gluten był jedyną pierwotną przyczyną, która wywołała twoją chorobę autoimmunologiczną, powinieneś zobaczyć całkowitą remisję przeciwciał tarczycy, a funkcja tarczycy może nawet powrócić do normy w ciągu trzech do sześciu miesięcy! Jeśli nie, być może będziesz musiał szukać dalej…
Czynnik wyzwalajacy#2: Nietolerancja glutenu i innych krzyżowo reagujących protein.
Oprócz nietolerancji glutenu mogą występować reakcje na wiele innych protein, takich jak ryż, quinoa i kukurydza. Autor książki “Wheat Belly” dr William Davis uważa, że rasa ludzka nie przystosowała się do jedzenia “traw”, takich jak zboża, ryż i kukurydza. W związku z tym te trudne do strawienia pokarmy z dużym prawdopodobieństwem będą przez nas nietolerowane.
Niektóre osoby z Hashimoto mogą również reagować na nabiał, soję, jajka, orzechy, nasiona, psiankowate i wiele innych produktów spożywczych. W mojej ankiecie obejmującej ponad 2000 osób z Hashimoto, 58 procent respondentów stwierdziło, że reaguje na gluten, 45 procent stwierdziło, że reaguje na nabiał, a 28 procent zgłosiło reakcję na soję. Wrażliwość pokarmowa różni się od alergii tym, że aktywują oddzielne gałęzie układu odpornościowego. Podczas gdy alergie pokarmowe są generowane przez gałąź IgE układu odpornościowego, wrażliwość pokarmowa jest generowana przez gałęzie IgG, IgA i IgM, a reakcje nie pojawiają się natychmiast.
Na przykład alergia na orzeszki ziemne (IgE) może powodować swędzącą wysypkę, obrzęk gardła, niskie ciśnienie krwi, duszność lub inne potencjalnie zagrażające życiu objawy, w ciągu kilku minut po spożyciu tego pokarmu.
Z drugiej strony reakcja nadwrażliwości na pokarm może objawiać się od kilku godzin do kilku dni i może objawiać się mniej gwałtownymi objawami, takimi jak wypryski i inne zmiany skórne, zmęczenie, refluks żołądkowy, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, kołatanie serca, ból stawów, niepokój, mrowienie lub ból głowy.
Najczęściej występujące objawy związane z alergiami pokarmowymi:
Układ oddechowy- ściekanie śluzu po tylnej ścianie gardła, zaleganie wydzieliny w drogach oddechowych, kaszel, astma
Przewód pokarmowy- zaparcia, biegunki, skurcze, wzdęcia, nudności, gazy, refluks, pieczenie, odbijanie
Układ sercowo-naczyniowy- przyśpieszony puls, palpitacje
Skóra- trądzik, wypryski, swędzenie
Układ mięśniowy- ból stawów, obrzęki, mrowienie, drętwienie
Funkcje psychiczne- bóle głowy, zawroty głowy, mgła mózgowa, depresja, zmęczenie, bezsenność
Wrażliwość na żywność może wystąpić z różnych powodów. Jednym z nich jest obecność nieszczelnego jelita, ponieważ białka z wyżej wymienionej żywności mogą dostać się do krwiobiegu przez nieszczelne jelito. Inne czynniki, takie jak stany zapalne i stres, również mogą przyczyniać się do wrażliwości pokarmowej.
Identyfikacja i wyeliminowanie z diety pokarmów, na które dana osoba jest wrażliwa, może pomóc wyleczyć nieszczelne jelito. Często po wygojeniu jelita osoba ta może ponownie wprowadzić pokarmy poprzednio nietolerowane (z wyjątkiem glutenu).
Kroki, które należy podjąć:
- Zidentyfikuj swoją wrażliwość na żywność. (MyMedLab oferuje dwie opcje testowania najczęściej spożywanych pokarmów: 184 Food Panel 184 panel żywności i 96 Food Panel; 96 panel żywności; alternatywnie rozważ zastosowanie diety eliminacyjnej.)
- Rozważ stosowanie diety Paleo lub Autoimmunologicznej Paleo (AIP), a w niektórych przypadkach diety rotacyjnej, ponieważ diety te mogą być korzystne dla utrzymania zdrowego jelita (pomijają pokarmy, na które osoby z Hashimoto są najczęściej wrażliwe i koncentrują się na żywności o dużej zawartości składników odżywczych). Dodatkowo, niezwykle pomocna w tym zakresie może być współpraca z trenerem żywienia.
- Rozważ przyjmowanie suplementów, które mogą pomóc w odbudowie wyściółki jelit, takich jak L-glutamina L-glutamine..
- Przyjmuj enzymy ogólnoustrojowe, takie jak Wobenzym, które zapobiegną powstaniu reakcji na nowe pokarmy i zmniejszą reakcje na obecnie spożywane pokarmy.
Czynnik wyzwalający #3: Niedobór glutaminy/cynku
Cynk (Zinc) i glutamina to dwie substancje (między innymi), które są niezbędne do odbudowy wyściółki jelit. W czasie stresu organizm zużyje te substancje i wykorzysta je do innych procesów, takich jak produkcja hormonów nadnerczy.
Substancje te są obecne w pokarmach, które spożywamy i dlatego też, w większości przypadków, kiedy minie stres, wszystko powróci do normy i nabłonek ściany przewodu pokarmowego się zregeneruje.
Staje się to jednak problemem dla osób poddawanych długotrwałemu stresowi, osób z niskim poziomem kwasu żołądkowego (który jest potrzebny do ekstrakcji cynku z białek) oraz tych, które stosują dietę ubogą w białko zwierzęce (takie jak dieta wegańska i wegetariańska), ponieważ glutamina występuje głównie w białku zwierzęcym (w tym jajach i nabiale). Duże ilości cynku znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak ostrygi i czerwone mięso, chociaż cynk można również znaleźć w niektórych źródłach roślinnych, takich jak fasola (na które wiele osób z Hashimoto jest wrażliwych).
Zdarza się też, że dochodzi do remisji Hashimoto u osób, które zrezygnowały z diety wegetariańskiej/ wegańskiej i zaczęły jeść mięso. Spowodowane to jest w dużej mierze uzupełnieniem glutaminy i innych czynników niezbędnych do odbudowy ściany przewodu pokarmowego. W związku z tym zalecam optymalizację poziomu glutaminy i cynku poprzez suplementację, jeśli okaże się, że masz suboptymalny poziom cynku i glutaminy.
Możesz sprawdzić swój poziom cynku za pomocą ALP (alkaline phosphatase) test samodzielnego testu ALP (fosfatazy alkalicznej) (niski poziom cynku odzwierciedla niski poziom ALP). Poziom glutaminy można zbadać za pomocą testu moczu na aminokwasy Great Plains Amino Acids Urine Test and the Great Plains Amino Acid Plasma Test, oraz testu plazmowego na aminokwasy Great Plains, które analizują 40 różnych aminokwasów (w tym glutaminę), a także kilka markerów składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania aminokwasów.
Kroki, które należy podjąć:
- Rozważ przyjmowanie glutamine supplement suplementu glutaminy. Badania wykazały, że suplementacja do 0,65 g na kilogram masy ciała jest dobrze tolerowana. Generalnie zalecam 5 g dziennie jako dobry początek, a następnie zwiększyć stopniowo do docelowej dawki 15 g dziennie (podzielonej na trzy dawki po 5 g każda, na śniadanie, obiad i kolację) w zależności od tolerancji.
- Uwaga: Zalecam przyjmowanie glutaminy przez dwa do sześciu miesięcy. Jednak niektórzy praktycy uważają, że wysokie dawki glutaminy mogą stać się ekscytotoksynami i wspomagać wzrost komórek rakowych. Ekscytotoksy są to substancje, zazwyczaj aminokwasy, które reagują z wyspecjalizowanymi receptorami w mózgu w taki sposób, że prowadzą do zniszczenia określonych typów komórek mózgowych. Jeśli masz jakiekolwiek objawy, takie jak mgła mózgowa, nerwowość lub zawroty głowy, należy przestać przyjmowanie glutaminy. Jak zawsze, przed zażyciem nowych suplementów należy przedyskutować je z lekarzem, aby upewnić się, że są one odpowiednie dla Ciebie.
- Rozważ przyjmowanie suplementu cynku zinc supplement (w dawce nie większej niż 30 mg/dzień), aby osiągnąć optymalny poziom (odzwierciedlany przez poziomy ALP między 70 a 90 IU/L).
- Spożywaj pokarmy bogate w glutaminę (takie jak buliony kostne, żelatyna i dobrze ugotowane mięso).
- Rozważ przyjmowanie Betaine with Pepsin betainy z pepsyną lub enzymami trawiennymi w celu ekstrakcji cynku z pożywienia, jeśli problemem jest niski poziom kwasu żołądkowego. (W rzeczywistości jest to powszechne u osób z Hashimoto).
- Rozważ zastosowanie diety bogatej w składniki odżywcze, takiej jak dieta Paleo lub AIP.
Uwaga: Inne czynniki, jak na przyklad witamina D są także niezbędne do prawidłowej funkcji bariery jelitowej.
Czynnik wyzwalający#4 Pasożyty
Zarażenie pasożytami kojarzy się najczęściej z krajami Trzeciego Świata, ale nie jest to do końca prawdą, bo jak podają źródła, pasożyty można wykryć też u 30-70% Amerykanów. Obecne metody wykrywania pomijają wiele pasożytów i niewiele osób kiedykolwiek poddaje się testom na ich obecność.
Dlatego też uważa się że infekcje pasożytnicze są częstymi wyzwalaczami Hashimoto. Niektóre typowe infekcje pasożytnicze, które zgłaszali moi czytelnicy, obejmują:
- H. pylori
- Blasto
- Giardia
Objawy mogą się różnić w zależności od pasożyta, chociaż niektóre typowe objawy to zmęczenie i zaburzenia żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, nudności, zmiany w wypróżnianiu).
Pasożyty przebywające w przewodzie pokarmowym przyczyniają się do ogromnego uszkodzenia jelita i mogą powodować zwiększoną przepuszczalność jelit poprzez tworzenie otworów w ścianie jelita i prowadzić do rozwoju wrażliwości pokarmowej i chorób autoimmunologicznych. Jeżeli powstanie choroby wiąże się z silnym stresem, to jest całkiem prawdopodobne, że doszło do zarażenia pasożytami, ponieważ stres obniża odporność i czyni nas bardziej podatnymi na pasożyty.
Zastosowanie restrykcyjnej diety może pomóc złagodzić objawy wrażliwości pokarmowej, która jest często spowodowana przez obecność pasożytów. Niefortunnie dla nas, sama dieta nie wystarczy. Osoby zarażone pasożytami mają nadwrażliwość na wiele pokarmów, a objawy nietolerancji utrzymują sie niezależnie od tego co jedzą. Na początku mogą się czuć lepiej po odstawieniu nietolerowanego pokarmu, ale poprawa trwa krótko, ponieważ powstają nietolerancje na pokarmy, które w tej chwili spożywają.
Możesz być na idealnej diecie i przyjmować mnóstwo suplementów, ale jeśli masz pasożyta, nie ma to znaczenia; nie będziesz w stanie w pełni wyzdrowieć, dopóki infekcja nie zostanie wyeliminowana.
Istnieje wiele rodzajów pasożytów, a są to: robaki, ameby i pierwotniaki i każdy z nich potrzebuje innych lekarstw, dlatego też poleca się zrobienie badań przed rozpoczęciem leczenia. Tak więc, chociaż ogólne oczyszczanie z pasożytów może czasami pomóc, lepiej dowiedzieć się, z jakim rodzajem pasożyta masz do czynienia, poprzez zaawansowane testy (takie jak GI-MAP, GI Effects, or Comprehensive Stool Analysis tests).
Testy laboratoryjne na obecność pasożytów trzeba często powtarzać wielokrotnie, ponieważ z różnych względów mogą one być negatywne. Niekiedy w obecności przepuszczalnego jelita pasożyty umiejscawiają się głęboko w szczelinach uszkodzonych kosmków jelitowych i trudno je wykryć, ale w miarę zdrowienia jelita szczeliny te stają się płytsze i pasożyty mogą być wypłukane do światła i wykryte w badaniach stolca.
Jeśli wynik testu na jednego lub więcej pasożytów jest pozytywny, polecam współpracę z doświadczonym lekarzem, który może pomóc poprowadzić Cię przez protokoły mające na celu ich wyeliminowanie. Możesz również przeczytać więcej o zalecanych przeze mnie protokołach zwalczania pasożytów w mojej książce: Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie. Wiele z nich zawiera probiotyk S. boulardii, który pomoże promować zdrową florę jelitową, zapobiegać infekcjom, a nawet wspierać organizm w usuwaniu niektórych infekcji.
Kroki, które należy podjąć:
Postępowanie doraźne: probiotyki, dieta uboga w węglowodany, takie jak: dieta autoimmunologiczna Paleo. Sama dieta nie wystarczy, bo chociaż pozwoli nam lepiej tolerować pasożyty i złagodzi objawy, to nie pomoże wyeliminowac pasożytów i choroby autoimmunologicznej.
Leczenie: zioła i lekarstwa przeciwpasożytnicze, niektóre suplementy, probiotyk S Boulardii i dieta niskowęglowodanowa.
- Przetestuj pod kątem pasożytów za pomocą jednego z następujących testów: GI-MAP, GI Effects Comprehensive Profile, czy Comprehensive Stool Analysis from Great Plains Laboratory (można je zamówić samodzielnie lub poprzez lekarza medycyny funkcjonalnej).
- Rozważ konkretne leki przeciwpasożytnicze lub protokoły ziołowe (dostosowane do pasożyta).
- Rozważ przyjmowanie probiotyku probiotic S. boulardii.
Czynnik wyzwalający #5 Przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO)
Jelito cienkie powinno zawierać stosunkowo minimalne ilości bakterii. Jednak w niektórych przypadkach może wystąpić przerost bakterii w jelicie cienkim, zwany przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO).
Badanie z 2007 roku wykazało, że 50 procent osób z niedoczynnością tarczycy miało SIBO. Ten przerost może być spowodowany między innymi nadużywaniem antybiotyków, niskim poziomem kwasu żołądkowego, problemami z perystaltyką jelit lub złą dietą.
Jelito cienkie jest bardziej podatne na przerost i brak równowagi flory jelitowej, ponieważ ma znacznie mniej mikroflory w porównaniu z jelitem grubym (co sprawia, że środowisko jest mniej konkurencyjne). SIBO może skutkować przepuszczalnością jelit, ponieważ organizm próbuje pozbyć się nadmiaru bakterii w jelicie cienkim (i przyczynia się do powstawania dziur w ścianie jelita).
SIBO wiąże się z objawami, takimi jak refluks, odbijanie i wzdęcia (osoby z SIBO po przebudzeniu zauważą płaski brzuch, ale po posiłkach dochodzi do wzdęć. Dodatkowo osoby z SIBO najprawdopodobniej zauważą zaostrzenie tych objawów po zjedzeniu pokarmów o dużej zawartości włóknika, sfermentowanej żywności, warzyw krzyżowych i prebiotyków / probiotyków, które są pokarmem dla bakterii.
Wyleczenie SIBO u osób z Hashimoto często prowadzi do ustąpienia objawów IBS i zespołu niespokojnych nóg, pomoże wyeliminować niski poziom ferrytyny i niski poziom witaminy B12; a w niektórych przypadkach widziałam również zmniejszenie przeciwciał przeciwko tarczycy – a nawet całkowite zniknięcie – po leczeniu SIBO. Dodatkowo, leczenie SIBO może z kolei pomóc w leczeniu nieszczelnego jelita.
Kroki, które należy podjąć:
- Test na obecność SIBO –Small Intestinal Bacterial Overgrowth 3-Hr Lactulose-Genova Kit.
- Rozważ przyjmowanie antybiotyków i/lub ziół przeciwdrobnoustrojowych w celu wyeliminowania SIBO (często polecam) oil of oregano, Candibactin-BR i Allicillin) --
- Rozważ zastosowanie diety leczniczej, takiej jak dieta elementarna, dieta specyficznych węglowodanów, dieta Low FODMAP lub dieta GAPS, ponieważ takie diety mogą promować gojenie jelit i są często zalecane dla osób z SIBO.
Czynnik wyzwalający #6 Infekcje Candidą
Infekcja Candidą jest powiązana z chorobami autoimmunologicznymi i wrażliwością pokarmową. Czynniki, takie jak stosowanie diety wysokowęglowodanowej, wysoki poziom estrogenów (jak w ciąży lub u osób z dominacją estrogenów), stres oraz przyjmowanie leków zmieniających pH jelit i/lub mikrobiomu jelitowego, mogą uczynić osobę bardziej podatną na zakażenie Candidą.
Te patogenne drożdże mogą przyczyniać się do rozwoju przepuszczalności jelit lub nieszczelnego jelita, wykorzystując swoją formę strzępiastą do osłabienia i penetracji bariery jelitowej, pozostawiając dziury w ścianie jelita i uwolnienia do krwiobiegu kilka endo- (wewnętrznych) i egzo- (zewnętrznych) toksycznych (produktów ubocznych).
Typowe objawy infekcji Candidą obejmują:
- Wrażliwość pokarmowa
- Zmęczenie
- Wzdęcia, zwłaszcza po spożyciu pokarmów bogatych w węglowodany
- Gazy
- Odbijanie
- Biegunka lub zaparcia
Kroki, które należy podjąć:
- Test na przerost Candida w jelitach — the GI-MAP test..
- Stosuj dietę anty-Candida, taką jak dieta Body Ecology.
- Zastosuj suplementy przeciwgrzybicze i/lub leki (takie jak: oil of oregano, S. boulardii, i inne suplementy opisane w moim artykule na temat Candida), aby zająć się infekcją.
Uwaga: Wszystkie linki dotyczące badań i suplementów (oznaczone kolorem zielonym) dostępne wyłącznie w USA.
Podsumowanie
Przepuszczalność jelitowa lub nieszczelne jelito może być spowodowane kilkoma różnymi przyczynami — w tym artykule wymieniłam sześć. Na podstawie mojej osobistej podróży i doświadczenia w pomaganiu innym osobom z Hashimoto odkryłam, że wykrycie i wyeliminowanie przyczyn nieszczelnego jelita może być najskuteczniejszym długoterminowym rozwiązaniem dla zdrowia jelit. (Pamiętaj, że bez nieszczelnego jelita trójnożny stołek autoimmunizacji nie utrzyma się i choroba autoimmunologiczna może przejść w remisję!)
(Jeśli niektóre interwencje wymagają suplementów, przed ich przyjęciem przedyskutuj je ze swoim lekarzem, aby upewnić się, że są odpowiednie dla Ciebie.)
Po więcej informacji odwiedzaj Tarczyca Hashimoto
References
- Sategna-Guidetti C, Volta U, Ciacci C et al. Prevalence of thyroid disorders in untreated adult celiac disease patients and effect of gluten withdrawal: an Italian multicenter study. The American Journal of Gastroenterology. 2001;96(3):751-757. doi:10.1111/j.1572-0241.2001.03617.x.
- Velentino R, Savastano S, Maglio M, Paparo F, Ferrara F, Dorato M,et.al. Markers of Potential Coeliac disease in patients with Hashimoto’s Thyroiditis. European Journal of Endocrinology.2002;146(4):479-483.
- Lerner A, Jeremias P, Matthias T. Gut-thyroid axis and celiac disease. Endocrine Connections. 2017;6(4):R52-R58. doi:10.1530/EC-17-0021.
- Gleeson M. Dosing and efficacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training. J Nutr. 2008;138(10):2045S-2049S. doi:10.1093/jn/138.10.2045S
- Vojdani A, Tarash I. Cross-Reaction between Gliadin and Different Food and Tissue Antigens. Food and Nutrition Sciences. 2013;4(1):20-32. doi:10.4236/fns.2013.41005.
- Cardoso-Silva D, Delbue D, Itzlinger A, et al. Intestinal Barrier Function in Gluten-Related Disorders. Nutrients. 2019;11(10):2325. Published 2019 Oct 1. doi:10.3390/nu11102325
- Rezaie A, Pimentel M, Rao S. How to Test and Treat Small Intestinal Bacterial Overgrowth: an Evidence-Based Approach. Current Gastroenterology Reports. 2016;18(2). doi:10.1007/s11894-015-0482-9.
- Hofer U. Fungal Pathogenesis: Candida’s toxic relationship with its host. Nat Rev Microbiol. 2016;14(5):268. doi:10.1038/nrmicro.2016.53
- Birdsall T. Gastrointestinal Candidiasis: Fact or Fiction? Altern Med Rev J Clin Ther. 1997;2:346-354.
- Iwata K. Toxins produced by Candida albicans. Contrib Microbiol Immunol. 1977;4:77-85.