
12 OBJAWÓW NIETOLERANCJI GLUTENU, KTÓRE SĄ IGNOROWANE PRZEZ WIĘKSZOŚĆ OSÓB
Do artykułu wykorzystano obszerne fragmenty artykułu napisanego przez Cindy Santa Ana.
Wiele osób, które znam, ze mną włącznie, są podejrzliwi kiedy się mówi o nietolerancji glutenu. Przez lata ignorowałam sygnały, które mój organizm wysyłał, tylko dlatego, że powiedziano mi, że za moje objawy odpowiedzialne są IBS i niedoczynność tarczycy.
Jakkolwiek, kiedy zaczęłam się tym bliżej interesować i słuchać mojego ciała, to zrozumiałam, że występuje u mnie nietolerancja glutenu. Wiedza ta pozwolila mi zastosować odpowiednie kroki; odstawiłam gluten i moje objawy ustąpiły!
Co to jest gluten? Gluten jest to proteina, która znajduje się w zbożach: żyta, pszenicy i jęczmienia. Może się także znajdować, jako dodatek, w innych produktach, takich jak: alkohol, sosy, zupy, kosmetyki i sos sojowy i inne.
Czym się różni nietolerancja glutenu od celiakii?
Przez lata uważano, że jeżeli występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, ale testy w kierunku celiakii są negatywne, to nie ma potrzeby unikać glutenu. Celiakia jest rzadką chorobą i dotyczy tylko okolo 1% populacji. Teraz już wiemy, ze nietolerancję glutenu możemy rozpatrywać jako spektrum i oprócz klasycznej celiakii może występować nietolerancja glutenu i jest to określane jako Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Uważa się, że wszystkie osoby z Hashimoto mają jakiś stopień nietolerancji glutenu i dlatego zalecana jest dieta bezglutenowa. Ponadto gluten może bezpośrednio zwiększać przepuszczalność jelita u wszystkich, nawet bez towarzyszącej celiakii. Chociaż testy na nietolerancje nie potwierdziły uczulenia na gluten, to w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych polecane jest wyeliminowanie glutenu na okres około kilku miesięcy.
W jaki sposób sprawdzić czy mamy nietolerancję glutenu?
Aby potwierdzić nietolerancję gluten należy wykonać badania krwi w kierunku celiakii (HLA-DQ2 and HLA-DQ8) albo badanie krwi w kierunku nietolerancji glutenu.Testy na nietolerancję glutenu należą do alergii IgG. W moim przypadku miałam objawy nietolerancji glutenu chociaż testy były negatywne. Jednak najbardziej miarodajnym sposobem na potwierdzenie nietolerancji pokarmowych jest dieta eliminacyjna. Dietę eliminacyjną należy stosować co najmniej 30 dni, a okres optymalny to 3 miesiące. Jeżeli objawy ustąpią po wyeliminowaniu glutenu i pojawią się po jego ponownym wprowadzeniu, będzie to oznaczało, że nie tolerujemy glutenu.
Jakie są objawy nietolerancji glutenu?
1. Objawy ze strony przewodu pokarmowego mogą występować pod postacią zespołu jelita nadwrażliwego IBS (bóle brzucha, skurcze, wzdęcia, zaparcia albo biegunka).
2. “Mgła mózgowa” trudności w koncentracji i zapamiętywaniu.
3. Częste bóle głowy.
4. Zmiany nastroju, a także niepokój i depresja.
5. Spadek energii i przewlekle zmęczenie.
6. Bółe mięśni i stawów, drętwienie, mrowienie w nogach i rękach.
7. Zaburzenia reprodukcji i bezpłodność.
8.Objawy skórne, takie jak zapalenie skóry, ekzema, różyczka i wysypki.
9. Niedobory pokarmowe, jak na przykład anemia (niedobór żelaza).
10. Zwiększone ryzyko do powstania problemów w nauce, włączając autyzm i ADHD.
11. Prawdopodobnie zwiększone ryzyko do wystąpienia chorób neurologicznych, takich jak Alzheimer, demencja i schizophrenia.
12. Wystąpienie chorób autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, reumatoidalne zapalanie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego , lupus, łuszczyca, sklerodermia czy stwardnienie rozsiane i inne.
Jeżeli występuje u Ciebie któryś z powyższych objawów rozważ zastosowanie diety eliminacyjnej. Dieta eliminacyjna pomoże Ci zidentyfikawać nietolerancję glutenu i innych pokarmów. Po wyeliminowaniu glutenu w 100% z diety objawy powinny ustąpić. Objawy te powrócą ze zwielokrotnioną mocą po ponowym wprowadzeniu glutenu do diety. Dieta eliminacyjna pomoże Ci znaleźć dietę, która będzie dla Ciebie korzystna i przyczyni się do poprawy zdrowia.
Image source: Mom Junction
Po więcej informacji odwiedzaj odwiedzenia Tarczyca Hashimoto