Zapalenie Tarczycy Hashimoto
Zapraszamy na Facebook ->
  • Home
  • Autorki
  • Książka
  • Blog
  • Wywiady
  • PRZEPISY

12 OBJAWÓW NIETOLERANCJI GLUTENU, KTÓRE SĄ IGNOROWANE PRZEZ WIĘKSZOŚĆ OSÓB

10/24/2015

5 Comments

 
Picture



















​12 OBJAWÓW NIETOLERANCJI GLUTENU, KTÓRE SĄ IGNOROWANE PRZEZ WIĘKSZOŚĆ OSÓB
 
Do artykułu wykorzystano obszerne fragmenty artykułu napisanego przez Cindy Santa Ana.
 
Wiele osób, które znam, ze mną włącznie, są podejrzliwi kiedy się mówi o nietolerancji glutenu. Przez lata ignorowałam sygnały, które mój organizm wysyłał, tylko dlatego, że powiedziano mi, że za moje objawy odpowiedzialne są IBS i niedoczynność tarczycy.
 
Jakkolwiek, kiedy zaczęłam się tym bliżej interesować i słuchać mojego ciała, to zrozumiałam, że występuje u mnie nietolerancja glutenu. Wiedza ta pozwolila mi zastosować odpowiednie kroki; odstawiłam gluten i moje objawy ustąpiły!
 
Co to jest gluten? Gluten jest to proteina, która znajduje się w zbożach: żyta, pszenicy i jęczmienia. Może się także znajdować, jako dodatek, w innych produktach, takich jak: alkohol, sosy, zupy, kosmetyki i sos sojowy i inne.
 
Czym się różni nietolerancja glutenu od celiakii?
 
Przez lata uważano, że jeżeli występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, ale testy w kierunku celiakii są negatywne, to nie ma potrzeby unikać glutenu. Celiakia jest rzadką chorobą i dotyczy tylko okolo 1% populacji. Teraz już wiemy, ze nietolerancję glutenu możemy rozpatrywać jako spektrum i oprócz klasycznej celiakii może występować nietolerancja glutenu i jest to określane jako Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Uważa się, że wszystkie osoby z Hashimoto mają jakiś stopień nietolerancji glutenu i dlatego zalecana jest dieta bezglutenowa. Ponadto gluten może bezpośrednio zwiększać przepuszczalność jelita u wszystkich, nawet bez towarzyszącej celiakii. Chociaż testy na nietolerancje nie potwierdziły uczulenia na gluten, to w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych polecane jest wyeliminowanie glutenu na okres około kilku miesięcy.
 
W jaki sposób sprawdzić czy mamy nietolerancję glutenu?
 
Aby potwierdzić nietolerancję gluten należy wykonać badania krwi w kierunku celiakii (HLA-DQ2 and HLA-DQ8) albo badanie krwi w kierunku nietolerancji glutenu.Testy na nietolerancję glutenu należą do alergii IgG. W moim przypadku miałam objawy nietolerancji glutenu chociaż testy były negatywne. Jednak najbardziej miarodajnym sposobem na potwierdzenie nietolerancji pokarmowych jest dieta eliminacyjna. Dietę eliminacyjną należy stosować co najmniej 30 dni, a okres optymalny to 3 miesiące. Jeżeli objawy ustąpią po wyeliminowaniu glutenu i pojawią się po jego ponownym wprowadzeniu, będzie to oznaczało, że nie tolerujemy glutenu.

Jakie są objawy nietolerancji glutenu?
 
1. Objawy ze strony przewodu pokarmowego mogą występować pod postacią zespołu jelita nadwrażliwego IBS (bóle brzucha, skurcze, wzdęcia, zaparcia albo biegunka).
 
2. “Mgła mózgowa” trudności w koncentracji i zapamiętywaniu.
 
3. Częste bóle głowy.
 
4. Zmiany nastroju, a także niepokój i depresja.
 
5. Spadek energii i przewlekle zmęczenie.
 
6. Bółe mięśni i stawów, drętwienie, mrowienie w nogach i rękach.
 
7. Zaburzenia reprodukcji i bezpłodność.
 
8.Objawy skórne, takie jak zapalenie skóry, ekzema, różyczka i wysypki.
 
9. Niedobory pokarmowe, jak na przykład anemia (niedobór żelaza).
 
10. Zwiększone ryzyko do powstania problemów w nauce, włączając autyzm i ADHD.
 
11. Prawdopodobnie zwiększone ryzyko do wystąpienia chorób neurologicznych, takich jak Alzheimer, demencja i schizophrenia.
 
 12. Wystąpienie chorób autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, reumatoidalne zapalanie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego , lupus, łuszczyca, sklerodermia czy stwardnienie rozsiane i inne.
 
Jeżeli występuje u Ciebie któryś z powyższych objawów rozważ zastosowanie diety eliminacyjnej. Dieta eliminacyjna pomoże Ci zidentyfikawać nietolerancję glutenu i innych pokarmów. Po wyeliminowaniu glutenu w 100% z diety objawy powinny ustąpić. Objawy te powrócą ze zwielokrotnioną mocą po ponowym wprowadzeniu glutenu do diety. Dieta eliminacyjna pomoże Ci znaleźć dietę, która będzie dla Ciebie korzystna i przyczyni się do poprawy zdrowia.
 
Image source: Mom Junction
 
Po więcej informacji odwiedzaj odwiedzenia Tarczyca Hashimoto
 

 


5 Comments
Agnieszka link
11/24/2015 04:57:49 am

Nie możemy znaleźć Waszego profilu na FB? Pomóżcie proszę.

Reply
kasia
12/22/2015 01:36:51 pm

https://m.facebook.com/zapalenietarczycyhashimoto

Reply
Magda
1/9/2017 06:00:45 am

Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty... Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem... Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: "zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie". I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co... Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje... Chciałabym być "tylko" wrażliwa na gluten... Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę :) Do czasu aż przestanę nudzić się w domu :P Możecie napisać do mnie na buka.politechnika@gmail.com :)

Reply
PPH LEGBUT
8/30/2018 01:22:04 am

Cześć. Mam chyba ten sam problem.Prze kilkanaście lat miałem przeróżne sensacie zdrowotne. Teraz jestem dopiero na początku
eliminacji glutenu. Już czuję się zdecydowanie lepiej. Po kilku tygodniach diety bez glutenu podzielę się swoimi uwagami.
Pozdrawiam.

Reply
Tarnowska link
3/6/2019 02:42:04 am

Temat już dawno poruszany, ale nadal na topie. Warto dowiedzieć się nieco więcej :)

Reply



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Alergie Pokarmowe
    Anemia
    B12
    Biotyna
    Choroba Refluksowa
    Ciaza
    Cukier
    Dieta
    Ebv
    Gluten
    Hashimoto
    Hipoglikemia
    H.pylori
    Infekcje
    Jod
    Mleko
    Niedobór żelaza
    Niedobór żelaza
    Niepokój
    Omega-3
    Poziom Cukru
    Przeciwciała
    Przepuszczalne Jelito
    Refluks
    Selen
    Subkliniczna Niedoczynności
    Substancjie Wolotwórcze
    T3
    Tsh
    Utrata Włosów
    Witamina D
    Yersinia Enterocolitica

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos used under Creative Commons from Iqbal Osman1, UC Davis Arboretum & Public Garden, i_am_shaozhi, mynameisharsha, Iqbal Osman1, Helga Weber, outcast104, tr0tt3r, foodswings, TheDeliciousLife, valdemar.fishmen, Hey Paul Studios, nerissa's ring, kleuske, Rod Senna, Infomastern, Verano y mil tormentas., lkslp, rhwalker22, rmrcrjr, [Bellie], torbakhopper, greggavedon.com, USDAgov, orangefan_2011, Hey Paul Studios, ☮Katrina☮, www.bluewaikiki.com, avlxyz